Terug naar diensten
Overkapping op maat

Overkapping op maat

Vind eenvoudig een klusbedrijf voor jouw overkapping

Wil je een overkapping laten bouwen en ben je op zoek naar een klusbedrijf dat op al je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker wordt het eenvoudig om het meest geschikte klusbedrijf bij jou in de buurt te vinden. De Matchmaker is online te gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.  

Overkapping op maat

Soorten overkappingen

Een overkapping, terrasoverkapping of tuinoverkapping is ideaal als je het hele jaar door in je tuin wilt kunnen zitten. In de lente en zomer zorgt een overkapping voor schaduw en koelte, in de herfst en winter biedt hij bescherming tegen wind en regen.

Er is veel mogelijk op het gebied van overkappingen. Als je wilt dat een overkapping een verlengstuk van je huis is, kun je voor een overkapping aan huis kiezen. Een vrijstaande overkapping, die wat verder naar achter staat in je tuin, is in veel gevallen echter ook een optie.

Naast de keuze voor de plek waar de overkapping moet komen, heb je keuze uit verschillende materialen. Veel klusbedrijven bieden de volgende opties aan:

Elk van de drie bovenstaande opties kan worden omgetoverd tot een overkapping met glas door er glazen ramen of schuifwanden in te laten plaatsen. Wil je extra beschut zitten, dan kun je kiezen voor zijwanden of een achterwand.

Bij een houten overkapping heb je vaak keuze tussen douglashout, (geïmpregeneerd) vurenhout, hardhout en grenenhout. Wie wil dat zijn/haar houten terrasoverkapping lang meegaat, doet er goed aan het hout te laten impregneren.

Een aluminium overkapping is de laatste jaren steeds populairder, met name doordat hij onderhoudsvriendelijk is en goed isoleert. Een kunststof overkapping lijkt op de optie met aluminium, maar is doorgaans behoorlijk goedkoper.

Overkapping op maat

Hoe hoog mag een overkapping zijn

De maximale hoogte voor een overkapping hangt af van de plek waar de overkapping wordt geplaatst. Als hij binnen 2,5 meter van de gevel van je huis komt, mag hij maximaal 4 meter hoog worden. Wil je een hogere overkapping laten bouwen, dan moet je standaard een vergunning voor de overkapping aanvragen.

Wordt de overkapping verder van je huis af geplaatst dan 2,5 meter, dan mag hij maximaal 3 meter hoog worden. Ook daarbij geldt: wil je een hogere overkapping laten plaatsen, dan moet je standaard een vergunning bij de gemeente aanvragen. Een overkapping op een erfgrens is in veel gevallen ook toegestaan, maar dan geldt een maximumhoogte van 2 meter.

Veel overkappingen die aan een huis worden geplaatst, zijn dieper dan 2,5 meter. Het stuk van de overkapping dat dan over de 2,5 metergrens gaat, mag dus maar 3 meter hoog zijn in plaats van 4. Dat resulteert erin dat het dak van die overkappingen schuin afloopt.

Een algemene regel die gehanteerd wordt bij een overkapping tuin vergunning, is dat je altijd een vergunning nodig hebt als je meer dan 30 m2 wilt laten bijbouwen aan je huis. Dit geldt dus als je een overkapping wilt laten bouwen die groter is dan 30 m2, maar ook als je al een schuur hebt en de bouw van een overkapping ervoor zorgt dat je de grens van 30 m2 overschrijdt.

Overkapping op maat

Terrasoverkapping op maat

Bij veel bedrijven kun je tevens een overkapping op maat laten maken. Er wordt dan een overkapping voor je gebouwd met afmetingen die perfect bij jouw huis en tuin aansluiten. Je kunt de overkapping personaliseren door één of meer van de volgende opties te kiezen of toe te voegen:

 • Dakbedekking (glas, hout, doek, pvc, dakpanplaten, epdm)
 • Helling in het dak
 • Uitschuifmogelijkheid
 • Kleuren (wit, zwart, grijs, houttinten)
 • Staanders
 • Afwateringsgoten
 • Schoren
 • Lamellen
 • LED-verlichting
 • Verwarming

Je kunt aan de hand van deze opties zelf bepalen of je een luxe overkapping of juist een simpel model overkapping wilt laten maken en plaatsen. Wil je geen extra opties, dan kun je voor een prefab overkapping kiezen.

Overkapping op maat

Overkapping plaatsen

Heb je de keuze gemaakt en wil je een overkapping laten plaatsen, dan is het tijd om contact op te nemen met één of meerdere klusbedrijven. In veel gevallen hebben ze een showroom, waar je langs kunt gaan om verschillende overkappingen te bekijken en te zien wat er allemaal mogelijk is.

Op basis van de mogelijkheden kun je samen met de medewerkers van het klusbedrijf keuzes maken over de plaatsing, het materiaal en de afmetingen van de overkapping. Ook kun je bepalen of je een overkapping op maat wilt laten maken of voor een prefab model wilt kiezen. Het kan ook zijn dat het op basis van je wensen handiger is om een veranda te laten plaatsen, waar je dan advies over krijgt.

Als de knopen doorgehakt zijn, kun je een afspraak maken. Op de dag van de montage zal de vakman die de overkapping komt plaatsen met je doornemen wat er precies gaat gebeuren. Wil je bijvoorbeeld een houten overkapping laten plaatsen, dan is het belangrijk dat het hout vrij van de grond hangt (om houtrot te voorkomen). De vakman zal je ook inlichten als er meerwerk nodig is en vertellen welke kosten daarbij komen kijken.

Wil je hulp bij de zoektocht naar een geschikt klusbedrijf in je omgeving? Raadpleeg dan onze MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600. Wij zorgen er dan voor dat je snel en eenvoudig een klusbedrijf vindt dat aan al je wensen voldoet.

Overkapping op maat

Kosten overkapping

Wat kost een (terras)overkapping? De prijs voor een overkapping verschilt behoorlijk per situatie en wordt onder andere bepaald door de keuze voor een prefab overkapping of een model op maat. Voor een prefab overkapping betaal je gemiddeld tussen de 700 en 3750 euro, voor een overkapping op maat tussen de 2500 en 10000 euro.

In de tabel hieronder hebben we terrasoverkapping prijzen van verschillende soorten overkappingen voor je op een rij gezet. Alle prijzen zijn inclusief 21% btw, maar exclusief montage- en voorrijkosten. Die kosten hebben we echter ook voor je in de tabel gezet.

Product/dienst

Prijs (incl. 21% btw)

Soorten overkappingen

 

Overkapping douglashout

€980 - €2.800

Overkapping vuren-/grenenhout

€1.200 - €3.000

Overkapping hardhout

€2.000 - €8.000

Overkapping aluminium

€1.500 - €9.000

Overkapping kunststof

€800 - €3.000

Overkapping glas

€2.000 - €10.000

Overkapping staal

€1.200 - €16.000

Extra opties

 

Verlichting aanleggen

€150 - €200

Elektra aanleggen

€380 - €450

Regenpijp aanleggen

€250 - €300

Doek op dak plaatsen

€250 - €400

Dakgoot aanleggen

€90 - €190

Voorwand of schuifdeur monteren

€1.000

Zijwanden monteren

€1.000 - €1.200

Terrasverwarming aanleggen

€400

Dakraam in overkapping maken

€750

Lichtkoepel in overkapping maken

€950

Bijkomende kosten

 

Montagekosten

€45 - €60 per uur

Voorrijkosten

€60 - €70 per klus

Wil je meer weten over de kosten voor een terrasoverkapping? Via de MyGo Matchmaker kun je vrijblijvend offertes opvragen bij meerdere klusbedrijven. Als je liever telefonisch contact wilt kan dat ook: we zijn tijdens openingstijden te bereiken op 085 106 1600.

Overkapping op maat

Welke factoren bepalen de prijs van een overkapping?

Wat de overkapping kosten uiteindelijk zijn, hangt van veel verschillende factoren af. Allereerst is het gekozen materiaal van belang: een houten overkapping is de goedkoopste optie, een overkapping met glas de duurste. Daarnaast speelt de keuze tussen een prefabmodel of een tuinoverkapping op maat een rol. Hoewel een houten overkapping doorgaans dus de goedkoopste optie is, kost een houten overkapping op maat altijd meer dan een prefabmodel.

Andere factoren die van belang zijn voor de kosten van een terrasoverkapping, zijn de afmetingen, de dakbedekking en de extra opties die je kiest. Ook speelt de plaats van de overkapping een rol: een vrijstaand model kost altijd meer dan een model dat aan je huis bevestigd wordt. Tot slot spelen de montagekosten en de voorrijkosten die het klusbedrijf hanteert een rol.

Prijzen klusbedrijven voor overkappingen vergelijken

Wil de prijzen die verschillende klusbedrijven voor het bouwen of plaatsen van een overkapping hanteren met elkaar vergelijken? MyGo helpt je graag. In de MyGo Matchmaker kun je offertes of prijsopgaven bij verschillende klusbedrijven aanvragen. Zo vind je eenvoudig de optie die het beste binnen je budget past.

Wil je liever meteen iemand spreken die je meer over de tarieven van klusbedrijven kan vertellen? In de Matchmaker kun je ook invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een klusbedrijf, waarna je ons nummer 085 106 1600 kunt bellen. Ook is het mogelijk om een terugbelverzoek te plaatsen, zodat je door een medewerker van een klusbedrijf wordt teruggebeld wanneer het jou uitkomt.

Overkapping op maat

Voordelen overkapping

Overkappingen bieden vele voordelen, waaronder dat je in alle weersomstandigheden buiten kunt zitten. Ze houden namelijk niet alleen regen, maar ook schadelijke UV-straling van de zon tegen. Ook zorgen ze voor extra beschutte ruimte waarin je onder andere tuingereedschap of planten op kunt slaan.

Een ander voordeel is dat een overkapping op verschillende plekken in je tuin geplaatst kan worden en dat de waarde van je woning erdoor stijgt. Bovendien is een overkapping een duurzame keuze, omdat er onderhoudsarme materialen voor worden gebruikt die lang meegaan.

Waarop letten bij overkapping

Voor je een overkapping aanschaft en laat plaatsen, zijn er verschillende punten waar je op kunt letten. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet, opgedeeld in vragen over de terras overkapping en vragen over het klusbedrijf dat je in wilt schakelen.

Vragen over de overkapping en je eigen wensen:

 • Wil je een houten, kunststof, aluminium, stalen of glazen overkapping?
 • Als je een houten overkapping wilt: moet dat behandeld hout of onbehandeld hout zijn?
 • Hoe groot moet de overkapping worden en wat voor uitstraling moet hij hebben?
 • Moet je overkapping een open of gesloten dak hebben?
 • Is er in je tuin sprake van een fundering die sterk genoeg is voor de overkapping?
 • Zijn er dingen die je voorafgaand aan de plaatsing van de overkapping moet regelen, bijvoorbeeld het aansluiten van elektriciteit voor de LED-verlichting?
 • Heb je je ingelezen in het onderhoud dat de overkapping nodig zal hebben?
 • Heb je gecontroleerd of je in jouw gemeente een vergunning voor de overkapping nodig hebt?
 • Heb je voor jezelf helder waarvoor je de overkapping gaat gebruiken en hoeveel hij mag kosten?

Vragen over het klusbedrijf dat je op het oog hebt voor het bouwen van de overkapping:

 • Hanteert het klusbedrijf heldere tarieven?
 • Verkoopt het klusbedrijf producten met een CE-keurmerk?
 • Zijn de medewerkers van het klusbedrijf goed te bereiken?
 • Zijn er goede online reviews over het klusbedrijf te vinden?
 • Is duidelijk welke levertijd en voorwaarden het klusbedrijf hanteert?

MyGo helpt je graag

MyGo kan je helpen om het best passende klusbedrijf voor jouw situatie te vinden. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een klusbedrijf in je buurt met de perfecte overkapping voor jou. Je kunt op de Matchmakerknop klikken als je de Matchmaker online wilt gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!