Terug naar diensten
Veranda hout

Veranda hout

Overweeg je om een houten veranda te laten bouwen? Op deze pagina vind je meer informatie over veranda’s en krijg je antwoord op de volgende vragen:

Ben je op zoek naar een vakspecialist? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.

Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Materiaal, dak, vloer en constructie veranda

Als je op zoek bent naar een mogelijkheid om je leefruimte uit te breiden en tegelijkertijd een buitengevoel te behouden, is een veranda een geschikte optie. Een veranda is een constructie die altijd aan één kant vastzit aan een huis of schuur. Veranda’s kunnen van hout, aluminium of kunststof worden gemaakt. Je kunt kiezen tussen veranda’s met een plat dak of een lessenaarsdak.

Op het dak kunnen platen van glas of polycarbonaat worden gelegd, die licht doorlaten waardoor de veranda groter lijkt. Andere opties zijn dakpannen, dakpanplaten, riet, EPDM en een groendak. Onder de vloer moet altijd een worteldoek komen (zodat er geen onkruid door de vloer heen komt), waar tegels, stenen of een vlonder op kunnen worden gelegd.

Het is bij een veranda mogelijk om voor een volledig open model te gaan, waarbij er alleen een constructie met palen en een dak wordt geplaatst. Je kunt er echter ook wanden van hout of glas en een schuifpui, harmonicadeuren, garagedeuren of openslaande tuindeuren in laten zetten. Andere extra opties zijn verlichting, verwarming, verschillende soorten ramen, een lichtkoepel en een schuifdak.

Veranda hout

Verschil veranda en overkapping

Hoewel een veranda en een overkapping in beginsel op elkaar lijken, zijn er meerdere duidelijke verschillen te zien. Het voornaamste verschil is dat een veranda altijd aan een huis of schuur vast wordt gemonteerd, terwijl een overkapping ook op zichzelf kan staan.

Daarnaast is een overkapping doorgaans enkel een houten geraamte, terwijl er bij een veranda ook wanden en deuren kunnen worden geplaatst. Een veranda wordt bovendien veelal op een kleine verhoging geplaatst, terwijl de palen van een overkapping direct op de grond staan.

Houtsoorten veranda

Hout is het materiaal waar bij veranda’s het vaakst voor wordt gekozen. Het isoleert goed en is beter bestand tegen wisselende temperaturen dan kunststof en aluminium. Wel is het zo dat hout een materiaal is waarbij relatief vaak onderhoud nodig is: gemiddeld moet het eens per twee jaar met beits of olie bewerkt worden.

Voor een veranda kun je kiezen tussen vurenhout, grenenhout, hardhout en het steeds populairder wordende douglashout. Op onze pagina carport kopen vind je een tabel waarin de voor- en nadelen van al die houtsoorten staan. Over douglashout vind je tevens meer informatie op onze pagina houten schuur.

Veranda op maat

Bij veel houtbouwproducten kun je kiezen uit een aantal vaste maten, maar is het daarnaast mogelijk om het product op maat te laten maken. Dit is ook het geval bij veranda’s. Bovendien heb je bij veranda’s de keuze tussen verschillende soorten daken, dakbedekking, vloeren en deuren. Als je een milieubewuste keuze wilt maken, kun je kiezen voor een verstevigd dak met zonnepanelen.

Wil je contact met een houtbouwspecialist die een veranda op maat voor je kan bouwen? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker. Dit kan online door op de Matchmakerknop te klikken, maar ook telefonisch door te bellen naar 085 106 1600.

Veranda hout

Prijzen veranda

Net als bij andere vormen van houtbouw liggen de prijzen bij veranda’s uiteen, afhankelijk van onder andere het gebruikte materiaal, de afmetingen, de gekozen extra opties en de montagekosten van de houtbouwspecialist. Gemiddeld kost een veranda tussen de 1.500 en 20.000 euro.

In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde prijzen (inclusief 21% btw) van houten, aluminium en kunststof veranda’s op een rij gezet. Ook hebben we de prijzen van de vier meest gekozen extra opties en de gemiddelde montage- en voorrijkosten van houtbouwspecialisten toegevoegd.

Product/dienst

Prijs (incl. 21% btw)

Soorten veranda’s

 

Aluminium veranda

€900 - €15.000

Houten veranda

€600 - €10.000

Kunststof veranda

€500 - €6.000

Extra opties

 

Glazen dak

€550 - €1.200

Bitumen dakbedekking

€350 - €575

Elektra

€250 - €475

Regenpijp

€175 - €340

Bijkomende kosten

 

Montagekosten

€45 per uur

Voorrijkosten

€30 - €70 per klus

Wil je meer weten over de prijzen van veranda’s? Via de MyGo Matchmaker kun je vrijblijvend meerdere offertes van houtbouwspecialisten opvragen. Je kunt tevens telefonisch contact met ons opnemen via 085 106 1600.

Veranda hout

Waarmee rekening houden bij veranda

Het laten bouwen van een veranda is een project met veel voeten in de aarde. Zowel van tevoren als tijdens dat project zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden.  We lichten die zaken hieronder kort toe.

Doel van de veranda

Door van tevoren te berekenen hoeveel ruimte je precies nodig hebt en hoe groot de veranda dus moet worden, voorkom je dat er (te) veel tuinruimte verloren gaat. Het kan zijn dat je de veranda alleen wilt gebruiken als zitplek, maar je kunt er ook een opslagruimte of thuiskantoor van maken. Het is tevens handig om er rekening mee te houden dat de functie van de veranda door de jaren heen kan veranderen.

Vergunning

Bij het bouwen van een veranda gelden regels, onder andere over de maximale grootte en hoogte. Het kan zijn dat je er een vergunning voor moet aanvragen of moet voldoen aan een meldingsplicht. Dit is per gemeente verschillend, dus het is verstandig om dat voorafgaand aan de bouw van de veranda uit te zoeken.

Behandeld of onbehandeld hout

Vaak wordt er aanbevolen om voor een veranda van behandeld hout te kiezen, omdat het hout dan langer kwaliteit behoudt en minder snel verkleurt. Als je de verkleuring echter niet erg vindt of het hout zelf wilt behandelen, kun je voor onbehandeld hout kiezen (waaronder douglashout).

Lichtinval

Een veranda zorgt er vaak voor dat er minder licht je huis binnenkomt. Je kunt het verlies van lichtinval voorkomen door een lichtkoepel, lichtstraat, een glazen dak of glazen wanden bij de veranda te kiezen.

Levertijd

Omdat een veranda in veel gevallen op maat moet worden gemaakt, is er sprake van een lange levertijd. De levertijd bij een veranda van geïmpregneerd hout is bovendien nog langer dan die bij een veranda van onbewerkt hout. Door daar in de planning rekening mee te houden, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Veranda hout

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een houtbouwspecialist die een veranda voor je kan bouwen? Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende houtbouwspecialist bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op 085 106 1600.