Terug naar diensten
Houten overkapping

Houten overkapping

Houten overkapping

Heb jij een prachtige tuin, maar kun je daar lang niet vaak genoeg vaak genieten door het Nederlandse weer? In dat geval kan een houten overkapping een uitkomst bieden! Een overkapping biedt beschutting tegen de zon en de regen, en als hij muren heeft ook tegen de wind. Zo kun jij het meeste uit je tuin halen.

Wil jij nu een houten overkapping laten plaatsen of zelfs op maat laten maten? Met de MyGo Matchmaker vind jij eenvoudig een houtbouwbedrijf bij jou in de buurt dat dat voor je kan regelen.

Houten overkapping: verschillende opties

Nu heb je bij de omschrijving ‘houten overkapping’ misschien al een specifiek idee in je hoofd, maar eigenlijk kun je een houten overkapping kwijt op veel verschillende plekken in je tuin. Zo kun je kiezen voor een terrasoverkapping, een tuinoverkapping (een pergola) of een houten overkapping aan huis.

Terrasoverkapping hout

Laat je een terrasoverkapping van hout bouwen, dan zorg je ervoor dat specifiek dat gedeelte waar je vaak buiten zit is afgedekt. Op die manier kun je nog steeds genieten van een briesje, maar zit je uit de regen en (afhankelijk van de schaduw) ook uit de zon. Vooral met een hapje of een drankje erbij merk je het grote voordeel van zo’n houten terrasoverkapping wel. 

Tuin overkapping hout

Een houten tuinoverkapping of pergola kan dienstdoen als terrasoverkapping, maar ook als sierstuk voor in je tuin. Stel je hier bijvoorbeeld een opengewerkt prieeltje bij voor, waar je een heerlijke zitbank of juist je kwetsbare bloemen onder kwijt kunt.

Houten overkapping aan huis

Een houten overkapping aan huis is feitelijk een andere benaming voor een veranda. Het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping is hoofdzakelijk dat een veranda altijd vastzit aan je gevel, en een terrasoverkapping niet. Ook met een houten overkapping aan huis zit je heerlijk droog, en omdat je gevel dichtbij is, kun je zelfs redelijk eenvoudig verwarming laten aanleggen.

Houten overkapping

Houten overkapping: kosten

In ons overkoepelende artikel over overkappingen hebben we de kosten van een overkapping op maat al eens voor je op een rijtje gezet. Voor een houten overkapping betaal je gemiddeld het volgende:

Op maat gemaakt product

Prijs (incl. 21% btw)

Overkapping van douglashout

€ 1.000 - € 2.800

Overkapping van vuren- of grenenhout

€ 1.200 - € 3.000

Overkapping van hardhout

€ 2.000 - € 8.000

Dit zijn de kosten voor de houten overkapping zelf. Hier zou je al met je stoel onder kunnen gaan zitten. Echter, wil je een wat luxueuzere houten overkapping met elektra, deuren of verwarming, dan betaal je daar meer voor. Ook dat kun je lezen in ons artikel over het laten plaatsen van overkappingen.

Voordelen houten overkapping

Een houten overkapping is een relatief goedkope optie. Nu is dit voordeel wel afhankelijk van het soort hout dat je kiest, maar een overkapping van douglashout kost gemiddeld tussen de 1000 en 2800 euro. Vergelijk dat eens met een overkapping van aluminium (1500 – 9000 euro) of zelfs van staal (1200 – 16000 euro). Zoals je ziet, lopen de kosten van een houten overkapping veel minder snel op.

Een houten overkapping heeft een natuurlijke uitstraling. Als je erg van natuur houdt, is de kans groot dat je de voorkeur geeft aan hout over bijvoorbeeld metaal of glas (hoewel gietijzer die uitstraling zeker ook kan hebben!). Een houten overkapping past daarbij beter bij een wat rustiekere stijl of een tuin die moet aandoen als een bos.

Van welk materiaal je overkapping ook is, je zit er lekkerder onder. Waarschijnlijk wil je een (houten) overkapping aanschaffen om ook bij regen of juist felle zon lekker in je tuin te kunnen zitten. Een houten overkapping maakt dat zeker mogelijk. Bovendien ben je met sommige typen overkappingen beschut tegen de wind. Zo kun je er altijd heerlijk tot rust komen.

Houten overkapping

Houten overkapping plaatsen: hier moet je rekening mee houden

Houd rekening met enige benodigde vergunningen. Voor bouwwerken vanaf een bepaalde grootte en hoogte, 2,5 meter hoog om specifiek te zijn, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Welke regels hier specifiek voor gelden, kun je lezen in ons overkoepelende artikel: Overkapping op maat.

Vergeet niet je houten overkapping te laten impregneren. Als hout niet geïmpregneerd is, kan vocht snel tot in de kern doordringen. Niet alleen kan je hout daar lelijk van worden, het kan ook nog eens gaan rotten. Door je houten overkapping te impregneren, geniet je er dus langer van en voorkom je op termijn onveilige situaties.

Laat het hout bij voorkeur niet de grond raken. Zelfs als je je houten overkapping impregneert, kan vocht vanuit de grond omhoog komen als je houten palen in de aarde slaat. Kies daarom liever voor een waterbestendig opzetstuk of zorg ervoor dat je houten overkapping aan de gevel van je huis hangt. Zo voorkom je rot.

Vergelijk verschillende houtbouwbedrijven en opties met elkaar. Als je een houten overkapping wilt laten neerzetten, heb je de keuze uit veel verschillende bedrijven en modellen. Misschien heb je al een specifiek model op het oog, maar vergeet niet dat veel houtbouwbedrijven vergelijkbare opties aanbieden. Het is dus slim om meerdere offertes aan te vragen. Dit kun je eenvoudig doen via de MyGo Matchmaker.

Laat een houten overkapping plaatsen

Heb je nu besloten dat je een houten overkapping wilt laten plaatsen? Of ga je misschien toch liever voor een van de andere materiaalopties? Hoe dan ook: bij MyGo vind je de vakman voor jouw klus. Maak gebruik van de online MyGo Matchmaker om houtbouwbedrijven bij jou in de buurt te vinden en te vergelijken, zodat je direct kunt zien waar jij het goedkoopst uit bent voor een houten overkapping.

Vind je telefonisch contact fijner? Ook dan kunnen wij jou matchen met een houthouwbedrijf in de regio. Bel daarvoor naar 085 106 1600. Voor je het weet staat er dan een houten overkapping bij jou in de tuin.