Terug naar blog
Veranda inrichting: zo maak jij je veranda gezellig

Veranda inrichting: zo maak jij je veranda gezellig

7 dec. '21 Door MyGo redactie

Heb je een veranda in de tuin, dan kun je daar tijdens elk seizoen gezellig en beschut onder zitten. Iets wat in grote mate aan die gezelligheid bijdraagt, is de inrichting van de veranda. In dit artikel vertellen we hoe je je veranda leuk kunt aankleden.

Wil je je veranda inrichten en zoek je een veranda specialist in je omgeving die je daarbij kan helpen? Raadpleeg onze MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Veranda ideeën

Veranda’s worden de laatste tijd populairder, omdat mensen steeds vaker een plekje zoeken waar ze ’s avonds tot rust kunnen komen. Een tuinhuis met veranda of een houten veranda biedt zo’n plek en is daarnaast een mooie aanvulling op je huis. In de lente en zomer kun je er lekker in de schaduw zitten, in de herfst en winter zit je er warmpjes bij.

Heb je een veranda laten plaatsen, dan zijn er vervolgens meerdere manieren  om hem aan te kleden. Natuurlijk wil je je veranda gezellig inrichten, maar waar begin je? We geven je in dit artikel inspiratie waardoor je van jouw veranda eenvoudig een gezellige plek kunt maken.

Een belangrijk eerste punt om naar te kijken in het kader van veranda decoratie, is hoe je deze wilt indelen. Wil je dat de veranda multifunctioneel is en bijvoorbeeld kan dienen als eetkamer, speelplek voor kinderen en plek om te ontspannen? Wil je een luxe veranda met een buitenkeuken, loungeset en open haard of moet de inrichting relatief simpel gehouden worden?

Een ander punt om aandacht aan te besteden, is in hoeverre de veranda dezelfde stijl moet hebben als de rest van je woning. Wil je bijvoorbeeld dezelfde vloer als in je woonkamer of keuken? Kies je voor dezelfde kleuraccenten of wil je juist een totaal andere sfeer? Wij geven je hieronder ideeën voor veranda’s op het gebied van verlichting, zonwering, verwarming, vloeren en meubels.

Veranda inrichting: zo maak jij je veranda gezellig

Veranda verlichting

Verlichting in je veranda zorgt ervoor dat je er ook gezellig kunt zitten als het buiten donker is. Daarnaast is de verlichting bepalend voor de algehele sfeer die je veranda uitstraalt. Voor je überhaupt verlichting laat aanleggen, kun je met behulp van waxinelichtjes kijken op welke plekken je lampen kunt plaatsen voor de meest sfeervolle verlichting. Ook kun je daarmee ontdekken hoe de veranda verlichting moet hangen om je buren niet tot last te zijn.

LED verlichting wordt tegenwoordig steeds populairder, met name door de voordelen die eraan verbonden zijn. LED lampen zijn niet alleen eenvoudig te plaatsen en te vervangen, maar ook energiezuinig, kostenbesparend en veilig (door de geringe stralingswarmte die ervan afkomt). Wel moet je erop letten dat er geen vocht bij LED lampen kan komen, zodat kortsluiting voorkomen wordt.

Je kunt kiezen voor inbouw LED spotjes en die bijvoorbeeld in de plafondbalken laten installeren. Met die spotjes kun je eenvoudig de aanblik van een luxe veranda creëren. Bovendien ligt het aantal Watt laag bij dimbare lampen, waardoor ze weinig stroom gebruiken en goed zijn voor het milieu.

Naast inbouwspotjes kun je ook kiezen voor reguliere LED verlichting in de vorm van een buiten hanglamp of een wandlamp voor je veranda. Wil je veel kleine LED lampjes ophangen, dan kun je kiezen voor een LED snoer (een ketting van kleine LED lampjes).

In de meeste gevallen zijn LED veranda lampen dimbaar, waardoor je zelf kunt kiezen wat voor sfeer je in je veranda wilt. Gedimde lampjes zijn bijvoorbeeld handig voor een ontspannen sfeer, terwijl lampjes met fel licht handig zijn als je een boek wilt lezen of een spel wilt spelen. Wil je een extra duurzame keuze maken, dan kun je kiezen voor LED lampen op zonne-energie.

Er zijn echter meer mogelijkheden voor licht dan alleen LED lampen. Je kunt kiezen voor een lichtstraat bij je veranda, zodat je overdag van zoveel mogelijk licht kunt genieten. In sommige gevallen is een lichtkoepel ook een optie. Daarnaast hebben we natuurlijk nog de oude vertrouwde gaslantaarns en kaarsen, waarmee je meteen een romantische sfeer in je veranda creëert.

Zoek je een specialist in je omgeving die je kan helpen met de verlichting voor je veranda? Raadpleeg onze MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Veranda zonwering

Op zonnige dagen kan de temperatuur in een veranda aardig oplopen, vooral als je er een van glas hebt. Daarom is zonwering voor je veranda (ook wel serre zonwering genoemd) van belang. Daarbij wordt er met materiaal gewerkt dat alle UV-straling weert en ervoor zorgt dat de temperatuur aangenaam blijft.

Een veranda zonnescherm of een veranda rolgordijn zorgt er daarnaast voor dat je meubels niet verkleuren door het zonlicht. Bovendien worden zonweringsdoeken gebouwd volgens een windvaste constructie. Daardoor is de veranda beschermd tegen harde wind en kun jij altijd buiten zitten, ook als het hard waait.

Je kunt veel zelf kiezen als je een veranda met zonwering of zonwerende gordijnen in je veranda wilt. Je hebt bijvoorbeeld keuze tussen een elektrisch en handmatig bedieningssysteem en je kunt het materiaal en de kleur van het doek kiezen. Daarnaast kun je bij veel aanbieders zonwering op maat laten maken. Wil je liever een veranda met gordijnen dan met traditionele zonweringsdoeken, dan is dat vaak ook mogelijk.

In de wereld van zonwering wordt er onderscheid gemaakt tussen onderdakzonwering en bovendakzonwering. Onderdakzonwering zit aan de binnenzijde van de veranda en raakt daardoor niet beschadigd door vuil en weersinvloeden. Bovendakzonwering zit aan de buitenzijde en zorgt ervoor dat de warmte van de zon wordt geblokkeerd nog voordat hij het dak bereikt. Beide opties kunnen op maat worden gemaakt.

Veranda inrichting: zo maak jij je veranda gezellig

Veranda kachel

Waar zonwering ervoor zorgt dat overbodige warmte buiten de veranda blijft, zorgt veranda verwarming er juist voor dat je ook tijdens de koude maanden in de veranda kunt zitten. Je hebt verschillende opties als je verwarming voor je veranda wilt aanschaffen, namelijk een heater, een vuurtafel of vuurkorf of een (hout)kachel.

Kies je voor een heater bij je veranda, dan kun je een staande of een hangende variant (een heatpanel) in huis halen. Met beide varianten verwarm je eenvoudig een groot oppervlak. De staande variant kun je overal neerzetten, terwijl je bij een heatpanel gebonden bent aan een vaste plek. Een heatpanel neemt echter wel een stuk minder ruimte in dan een staande heater. Bovendien moet je voor een staande heater altijd over voldoende gas beschikken, terwijl een heatpanel elektrisch werkt.

Wil je een houtkachel bij je veranda, dan is het belangrijk om te kiezen voor een kachel met voldoende vermogen. Er is bij veranda’s namelijk vaak sprake van veel warmteverlies. Je hebt bij een houtkachel de extra optie om een vloerplaat onder de kachel te laten plaatsen, waardoor je van de warmte kunt genieten zonder dat je je druk hoeft te maken om vonken of as op de grond.

Je kunt een houtkachel in een veranda laten inbouwen, maar hij kan ook op zichzelf staan. Daarnaast kan het rookkanaal ofwel door het dak, ofwel via de achterwand naar buiten gaan. Daarbij geldt de regel dat het stuk van het rookkanaal dat je kunt zien enkelwandig mag zijn, maar dat het gedeelte dat door het dak of langs de achterwand loopt een dubbele wand moet hebben.

Ben je op zoek naar een specialist die je kan adviseren over de meest geschikte verwarming voor je veranda? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Veranda vloer

Een belangrijke keuze om te maken bij het inrichten van je veranda, is of de vloer qua stijl hetzelfde moet zijn als de vloer in de rest van je huis. Je kunt onder andere kiezen voor een veranda vloer met tegels of een houten vloer voor je veranda. Tapijt is niet aan te raden, omdat dat moeilijk te onderhouden is en buiten snel beschadigd raakt. Ook parket wordt doorgaans niet aanbevolen, omdat dat niet goed bestand is tegen vocht.

Naast de stijl van de verandavloer is het handig om rekening te houden met het benodigde onderhoud. Ook is het belangrijk dat je voor een vloer kiest die bestand is tegen wisselende weersomstandigheden, omdat veranda’s doorgaans minder goed geïsoleerd zijn dan huizen. Bovendien is het handig om van tevoren na te denken over de mate waarin je over de vloer gaat lopen en hoe belangrijk je het vindt om een duurzame vloer te hebben.

Doorgaans worden vloertegels aangeraden. Vloertegels zijn robuust, makkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Tegenwoordig is het bij veel aanbieders mogelijk om vloertegels te laten voorzien van een zacht laagje, waardoor je er ook met bloten voeten op kan lopen. Je kunt zelfs tegels met een houtmotief of tapijtpatroon bestellen.

Een andere populaire optie is een houten vloer. Daarbij kun je kiezen tussen een hardhouten vloer, een vloer van composiethout of een vloer van geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout en composiethout zijn de goedkopere opties. Composiethout heeft als extra voordeel dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Veranda inrichting: zo maak jij je veranda gezellig

Veranda meubels

Na de algemene aankleding van de veranda met verlichting, zonwering, verwarming en een vloer kun je aan de gang met het laatste onderdeel: het veranda meubilair. Daarbij is het allereerst van belang om na te denken over de stijl die je in de veranda wilt hanteren. Moet het een verlengstuk van je huis worden, of juist niet?

Naast de stijl van de veranda is het van belang om na te denken over het doel dat de veranda dient. Wil je er lange avonden met familie doorbrengen? Dan is het handig om voor een veranda met buitenkeuken te kiezen en er bijvoorbeeld een barset, barbecue of pizzaoven bij te laten plaatsen. Een grote eettafel met bijpassende stoelen zijn dan ook een must.

Wil je de veranda met name gaan gebruiken als plek om te ontspannen? Dan is een loungeset voor je veranda een handige optie. Ook een hangstoel in een veranda is dan een goed idee. Zo’n stoel zorgt er bovendien voor dat je extra ruimte overhoudt: omdat hij aan het plafond bevestigd wordt, kun je er spullen onder stallen.

Naast de grote meubelstukken maak je een veranda pas écht gezellig met de kleine meubels en tierlantijntjes. Denk daarbij aan leuke bloempotten, een buitenkleed, kussens op de stoelen en bank, buitenposters aan de muur, souvenirs en een mand met warme dekens. Belangrijk om op te letten, is dat de meubels goed bestand zijn tegen de wisselende weersomstandigheden.

Je kunt een veranda in één thema inrichten en voor een enkel doel gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om hem in te delen in verschillende hoekjes. Op die manier kun je bijvoorbeeld zowel een eethoekje als een relaxhoekje creëren en de veranda multifunctioneel maken.

MyGo helpt je graag

Wil je je veranda graag laten omtoveren tot een gezellig plekje en ben je daarom op zoek naar een veranda specialist bij jou in de buurt? In de MyGo Matchmaker kun je offertes bij verschillende specialisten aanvragen, een terugbelverzoek aanmaken of een online vragenformulier invullen. Wil je liever telefonisch contact met een specialist? Bel dan naar 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 11 augustus 2021 en werd op 7 december 2021 geactualiseerd met informatie over het inrichten van je veranda.