Terug naar blog
Groene tuin: het hele jaar

Groene tuin: het hele jaar

18 apr. '19 Door MyGo redactie

We willen het liefst een heel jaar lang genieten van een groene tuin, maar dat is niet gemakkelijk. Tijdens de herfst en winter laten veel van onze planten en bomen bladeren vallen, waardoor de tuin er grijs en grauw bij komt te liggen. Ook tijdens het najaar en in de wintermaanden kan je echter volop genieten van een kleurrijke tuin. Hoe? Dat vertellen we je hier.

Groene tuin: hoe krijg ik dat voor elkaar?

Een groene, kleurrijke tuin creëren in de lente en zomer is geen probleem, maar hoe houd ik dat niveau een heel jaar vol? Gelukkig zijn er aantal fraaie planten, bloemen en struiken beschikbaar die prima passen binnen ieder type tuin én die hun groene kleur vasthouden. Welke bekende en minder bekende voorbeelden kennen?

  • De buxus: stijlvast, een mooie vorm en altijd groen
  • De kardinaalshoed: kent een gele en groene kleur, structuur van takjes
  • Taxus, liguster of laurier: deze haagsoorten blijven het hele jaar groen
  • Schuimbloem: witte en roze in de zomer, oranjerood in de winter

Er zijn nog een groot aantal andere planten te vinden die in ieder jaargetijde kleur geven aan de tuin. De kleuren kunnen gedurende het jaar wel veranderen, maar dat geeft juist een extra dimensie aan de tuin.

Groene tuin vereist winterharde planten

Veel van de begroeiing in onze tuin beleven een neergaande spiraal tijdens de wintermaanden, wanneer de temperatuur onder het vriespunt duikt. Een winterharde plant blijft ook tijdens de winter intact en is daardoor zeer populair onder de tuinkenners. Je hoeft hier geen extra aandacht aan te besteden; de plant beschikt over authentieke eigenschappen. Een winterharde plant is overigens niet automatisch een kleurrijke plant. Dit type planten overleven de winter wel, maar dat betekent zeker niet dat ook het blad behouden blijft. Sommige van deze winterharde planten verliezen op den duur wel hun bladeren, welke pas in de lente weer aangroeien.

Groene tuin met potplanten

Diverse potplanten zijn uitermate geschikt voor de wintermaanden. Dankzij de pot blijven de wortels enigszins beschermd tegen lichte vorst, terwijl de bladeren standvastig groen blijven. Wil je daarom ook in de winter kleur in de tuin? Kies dan voor een subtiele afwisseling tussen potplanten en de reguliere tuinplanten. Zo blijft de tuin het hele jaar door kleurrijk en hoef je de tuin niet overdadig te beschermen wanneer de winter zijn intrede doet.

Groene tuin winterklaar maken?

Is het nodig je tuin winterklaar te maken als je wilt genieten van een groene tuin in deze periode? Nee, zeker niet. Je hebt ongetwijfeld planten die blad verliezen tijdens de winter; blad dat blijft liggen zorgt echter in zijn geheel niet voor problemen. Wil je weten of de huidige beplanting van de tuin óók groen blijft in de winter? Neem dan via Mygo contact op met een hovenier uit de regio.