Terug naar blog
Kan ventilatie op school helpen tegen coronabesmettingen?

Kan ventilatie op school helpen tegen coronabesmettingen?

13 dec. '21 Door MyGo redactie

Ventilatie op scholen, helpt dat bij het verminderen van het aantal coronabesmettingen? Met de meest recente maatregelen ontziet de overheid de scholen: die mogen openblijven. Om het virus daar niet zijn gang te laten gaan, hamert de overheid op goed ventileren in de gebouwen. Maar hoe groot is de invloed van die luchtcirculatie op het aantal coronabesmettingen?

Helpt ventilatie coronabesmettingen voorkomen?

Afstand houden, mondkapjes dragen, handen wassen, en goede ventilatie. Het zijn maatregelen die moeten helpen om het virus in te dammen. Op de vraag wat het directe verband is tussen ventilatie in schoolgebouwen en het aantal coronabesmettingen, valt (nog) geen eenduidig antwoord te geven. Coen Berends van het RIVM: ,,Laat ik vooropstellen dat ventileren, dus het verversen van de lucht, in zijn algemeenheid sowieso belangrijk is. Het zorgt ervoor dat je fijnstof en CO2 kwijtraakt. Ook kan het helpen tegen luchtweginfecties. En daar is corona er een van.”

Wetenschappers weten echter nog niet wat de exacte invloed is van de aanleg van ventilatie op het aantal besmettingen. Volgens Berends zijn er veel aanwijzingen die daar wel op duiden. Alleen de mate van deze invloed valt nog niet vast te stellen. ,,Al jaren lopen er modelstudies en epidemiologische onderzoeken waarmee wetenschappers meer duidelijkheid hopen te verschaffen. Maar vooralsnog valt het precieze verband nog niet aan te geven.” 

Ventilatie moet virusdeeltjes in filter opvangen

Besmetting van corona gebeurt onder bepaalde omstandigheden via virusdeeltjes die in kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. ,,Bijvoorbeeld als een ruimte slecht geventileerd is”, zegt Berends. ,,Vandaar dat er momenteel in Staphorst onderzoek plaatsvindt waarbij luchtreinigers worden gebruikt. Die zouden met filters deze virusdeeltjes opvangen.” 

Kan ventilatie op school helpen tegen coronabesmettingen?

Ventilatie op scholen in Staphorst moet coronabesmettingen tegengaan

Berends doelt hiermee op het onderzoek van TU Eindhoven. De universiteit probeert op tien basisscholen in Staphorst te achterhalen of ventilatiesystemen in scholen de besmettingen laten teruglopen. De universiteit liet er luchtreinigers plaatsen. De resultaten lijken positief. Want waar in het hele land jonge kinderen besmet raken, hebben ze daar op deze scholen minder last van. Maar ook hier is het onderzoek te prematuur om er conclusies uit te trekken.

Waar moeten scholen bij het ventileren om denken?

,,Luchtreinigers zijn geen vervangers voor normaal ventileren. Het is dan ook belangrijk dat scholen, maar ook mensen thuis, dit laatste blijven doen”, benadrukt Berends, die eraan toevoegt dat er in schoolgebouwen niet één juiste manier is van ventileren. ,,Het hangt simpelweg van het gebouw af. De moderne scholen zitten zo in elkaar dat er een constante verversing van de lucht is. Bij oudere gebouwen kan het raadzaam zijn om de ramen tegenover elkaar 10 tot 15 minuten open te zetten.”

Nu de koude dagen zijn aangebroken, is de lucht binnen droger. Het is volgens het RIVM verstandig om een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden.

Waar kan ik terecht voor goede ventilatie?

Laat jouw ventilatie te wensen over? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Die koppelt je meteen aan een ervaren vakman bij jou in de buurt. Wil je liever direct bellen? Ook dat is mogelijk! Je kunt ons bereiken tijdens reguliere openingstijden op +31851061600 .