Terug naar blog
Hypotheekaanvraag daalt en rente stijgt: wat moet je weten?

Hypotheekaanvraag daalt en rente stijgt: wat moet je weten?

6 mei '22 Door MyGo redactie

Minder hypotheekaanvragen en stijgende rente: wat is er precies aan de hand?

Het aantal hypotheekaanvragen in april is met 16% gedaald ten opzichte van de drie maanden ervoor. Ondertussen liepen de hypotheekrentes verder op. Wat betekent dit voor zowel particuliere kopers als woningbezitters op korte en tevens lange termijn? Wij zochten het voor je uit en bieden met deze blog wellicht enige bruikbare adviezen.

De afgelopen jaren was de situatie op de Nederlandse huizenmarkt op z’n zachts gezegd ‘bijzonder’ te noemen. De hypotheekaanvragen en huizenprijzen gingen door het dak en tegelijkertijd daalden de hypotheekrentes tot historisch lage percentages. Een logisch gevolg voor een aanzienlijk gedeelte van de kopers op de overspannen huizenmarkt, was dat de steeds hogere huizenprijzen voor ongelijke kansen zorgde.

Met ‘ellebogenwerk’ en veel geduld hoopten starters op een lot uit de loterij. De kans dat een toch al ambitieus bod op een acceptabel doch exorbitant prijzig koophuis zowaar werd geaccepteerd, was bijzonder klein. De verkopers van huizen waren vanzelfsprekend keer op keer spekkoper, en sloegen hun slag.

“Waar zit het plafond?” was de prangende vraag. Nu de hypotheekaanvragen een dalende trend inzetten en de rente oploopt, lijkt het plafond bereikt. De ongekend hoge inflatie is hier deels verantwoordelijk voor. Het is hoe dan ook een interessante ontwikkeling voor nieuwsgierige economen, makelaars en hypotheekverstrekkers. Maar hebben bijvoorbeeld starters enig direct profijt van deze situatie en op welke wijze kunnen huizenbezitters hierop reageren?

Geen direct voordeel voor starters achteraan de wachtrij, of toch?

Laten we meteen de olifant in de kamer benoemen: voor de lange rij starters op de krappe woningmarkt gloort er vooralsnog geen licht aan de horizon. Wel zijn deze ontwikkelingen een belangrijke graadmeter voor hun toch al niet rooskleurige toekomstbeeld, als het gaat om het bemachtigen van hun zo gewenste koophuis. Je kunt de lange wachtrij op de huizenmarkt en nu dalende hypotheekaanvragen plus oplopende rentes, een beetje vergelijken met een oplossende verkeersfile.

Zij die vooraan in de file staan, kunnen inmiddels weer stapvoets doorrijden. De mensen die echter achteraan de staart van de file staan of nog aansluiten, zullen nog enig geduld moeten betrachten. Dat komt omdat de huizenprijzen vooralsnog niet zullen dalen en de markt eveneens nog lange tijd krap zal blijven. Diezelfde inflatie zorgt er op termijn voor dat starters meer van hun besteedbare inkomen kwijt zijn aan maandelijkse lasten. Doordat ze minder mogen lenen van de bank, kunnen ze minder makkelijk een hypotheek aanvragen.

Een aanzienlijke daling van huizenprijzen door een toenemende inflatie en uiteindelijke recessie, kan op de langere termijn positief uitpakken voor veel starters. Een gevolg van de oplopende rentes die daarmee drukken op de hypotheekaanvraag. De vraag is daarbij wel of zij tegen die tijd nog hun banen veilig weten te stellen.

Waarom vragen woningbezitters juist nu een (andere) hypotheek aan?

Voor sommige huizenbezitters betekent de stijgende hypotheekrente iets totaal anders, namelijk actie! Voor menig huizenbezitter is het wellicht wijsheid om:

  • Je bestaande hypotheek over te sluiten. Diverse deskundigen denken dat de rentes waarschijnlijk nog verder zullen oplopen. Wil je daarom (nu het nog kan) profiteren van de nog altijd relatief lagere rentes, probeer dan je huidige hypotheek op de valreep nog over te sluiten.
  • Je koophuis te voorzien van een verbouwing. Nu verbouwen kan voor woningbezitters om meerdere redenen het overwegen waard zijn. Met het oog op een verder stijgende hypotheekrente wordt die steeds uitgestelde aanpassing aan je huis ineens een urgent actiepunt. Een verbouwingshypotheek aan je bestaande huis kan door de hogere rentes duurder en duurder uitpakken, bij het aanvragen van een hypotheek. Ook hierbij geldt: handel snel als investeren in een rooskleurige financiële toekomst je lief is.    

MyGo helpt je op weg om je persoonlijke situatie beter te kunnen inschatten

Laten we hierbij vaststellen dat de dalende trend ten opzichte van het hypotheekaanvragen en de daarbij oplopende rentes, gemarkeerd kunnen worden als een mogelijk essentieel kantelpunt met het oog op de overspannen koopwoningmarkt. Aannemelijke gevolgtrekkingen hieruit zijn dan ook als speculatief te bestempelen. Zekerheden zijn nu eenmaal niet te garanderen in een onstabiele wereldeconomie en de eveneens inflatiegevoelige woningmarkt.

Mocht je nou toch graag willen weten hoe de vlag erbij hangt als het gaat om je huidige en toekomstige kansen op de koopwoningmarkt, dan luidt het voorlopige advies om je deskundig te laten informeren en adviseren door een makelaar en/of hypotheekverstrekker. Deze specialisten zullen vanwege hun kennis, ervaring en expertise, goed in staat zijn om kansen ten aanzien van jouw specifieke situatie te kunnen signaleren en bepalen. MyGo kan hierin een ondersteunende rol spelen. Met de MyGo Matchmaker kijk je snel voor een overzicht van geschikte makelaars of hypotheekadviseurs. Ook kan MyGo je telefonisch in contact brengen met een professionele makelaar of hypotheekadviseur, door te bellen naar 085 106 1600