Terug naar diensten
Ventilatierooster raam

Ventilatierooster raam

Veel woningen hebben boven een of meerdere ramen een ventilatierooster zitten. Dit rooster zorgt voor een constante toevoer van frisse buitenlucht voor een gezond leefklimaat.

Hoe werkt een ventilatierooster in je raam?

Een ventilatierooster in het raam plaatsen wordt heel zorgvuldig gedaan. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de hoogte van het ventilatierooster, om de beste luchtstroom te krijgen zonder vliegjes of ander ongedierte naar binnen te laten. Het rooster bevat meerdere lagen die op elkaar aansluiten. Als het rooster dicht wordt gedaan staan de lagen zo op elkaar dat er geen lucht doorheen kan komen. Zet je hem open? Dan schuiven de lagen van elkaar af en openen de luchtgaatjes.

Nieuwere ventilatieroosters hebben bovendien een aantal andere handige eigenschappen. Zo zijn de meeste ventilatieroosters tegenwoordig bijna volledig geluiddempend, waterdicht én zelfregelend. Dit laatste wil zeggen dat het rooster evenveel  frisse lucht naar binnen laat, hoe hard de wind ook blaast.

Voor het plaatsen van een ventilatierooster kan je altijd terecht bij MyGo. Met de MyGo matchmaker kom je eenvoudig in contact met verschillende vakmannen bij jou in de regio. Heb je liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt graag met het vinden van de juiste vakman voor jouw klus. Bel 085 432 00 32

Waarom een ventilatierooster in raam plaatsen?

Een ventilatierooster plaatsen is een gezonde investering. Om een gezond leefklimaat in het pand te kunnen creëren moet er voldoende toevoer zijn van frisse buitenlucht. Een ventilatierooster in het raam is een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen

Voordelen ventilatierooster raam

Een ventilatierooster plaatsen in het raam kent een aantal voordelen.

 • Een frisse en gezonde doorluchting in huis
 • Geen last van weersomstandigheden zoals regen of harde wind
 • Vliegjes en andere insecten kunnen niet binnenkomen
 • Minder last van buitengeluiden dan bij een open raam
 • Ook als je niet thuis bent kun je het huis blijven luchten

Nadelen ventilatierooster raam

Zoals bij elke keuze die je moet maken heeft ook een ventilatierooster een paar nadelen.

 • De luchtstroom uit de ventilatieroosters kan vooral ’s winters vrij koud zijn
 • Een open ventilatierooster geeft ondanks de geluiddemping toch meer geluidsoverlast dan zonder ventilatierooster

Beide nadelen gelden echter alleen als het ventilatierooster open staat, en kunnen worden opgelost door het rooster te sluiten.

Een ventilatierooster plaatsen in het raam is een vrij snel klusje. Voor het inschakelen van een vakman kan je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Zo vind en vergelijk je gemakkelijk verschillende vakmannen bij jou in de regio. Liever telefonisch contact? Bel 085 432 00 32

Prijs ventilatierooster in raam plaatsen of vervangen

De prijs van een ventilatierooster is afhankelijk van een aantal keuzes.

 • Het merk van het ventilatierooster
 • Het formaat van het ventilatierooster
 • De eigenschappen van het ventilatierooster
 • Hoe moeilijk het rooster te plaatsen is

Zoals hierboven beschreven is de prijs van een ventilatierooster plaatsen dus afhankelijk van een aantal factoren. Ventilatieroosters worden op maat gemaakt om op je raam te passen. Hierbij heb je over het algemeen kleinere en grotere uitvoeringen.

 • Een kleinere uitvoering inclusief plaatsing kost gemiddeld tussen de 30 en 80 euro
 • Een grotere uitvoering inclusief plaatsing kost gemiddeld tussen de 70 en 125 euro.
 • Per vierkante meter moet je denken aan 75 tot 125 euro

Mogelijkheden ventilatierooster raam

Wanneer je ervoor kiest een ventilatierooster in je raam te (laten) plaatsen heb je de mogelijkheid gelijk een paar andere klussen mee te pakken. Je kunt het ventilatierooster combineren met andere vormen van ventilatie en/of isolatie om kosten te besparen en het effect te vergroten.

Soorten ventilatieroosters

Ventilatieroosters komen in veel verschillende soorten. Elke soort heeft zo zijn eigen kwaliteiten en nadelen. Zo kun je verschillende niveaus kiezen op het gebied van geluids- en waterdichtheid. Bovendien zijn er ook ventilatieroosters die ‘zelfregelend zijn’ naar een nieuw niveau tillen. Met deze roosters krijg je een nog gelijkmatigere en beter gecontroleerde luchtstroom binnen. De verschillende soorten ventilatieroosters bieden dus elk hun eigen voordelen. Echter werkt een standaard luchtrooster ook prima.

Merken

Ventilatieroosters kennen verschillende merken. In Nederland zijn de drie bekendste Duco, Sun Control en Aralco. Deze merken zijn vaak ietsje duurder dan andere merken, maar staan bekend om het leveren van kwaliteit. Andere, goedkopere, merken zijn onder anderen Sanivesk en ROTHEIGNER.

Alternatieven ventilatierooster raam

Naast een ventilatierooster plaatsen in je raam zijn er natuurlijk nog meer manieren om je huis te kunnen ventileren. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een raampje open zetten om het huis even door te laten luchten. Meer mogelijkheden zijn:

 • Een ventilatiesysteem aanschaffen
 • Een ventilatierooster boven de deur
 • Mechanische ventilatie plaatsen

Met de MyGo matchmaker vind je eenvoudig hulp bij alle klussen in en om huis. Vergelijk profielen en offertes van verschillende vakspecialisten bij jou in de buurt en kies degene die bij jouw klus past. Heb je een spoedklus of wil je liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt graag met het uitzoeken van de juiste specialist. Bel 085 432 00 32

Onderhoud ventilatierooster

Om het luchtrooster optimaal te laten werken moet deze periodiek worden onderhouden. Het doel van een ventilatierooster is dat er frisse buitenlucht naar binnen komt. Als het ventilatierooster heel vies is, is de lucht die er doorheen komt niet meer fris. Maak hem daarom geregeld schoon met een doekje om stof en ander vuil te verwijderen. Daarnaast zullen de scharnieren af en toe moeten worden versoepeld om het rooster gemakkelijk dicht te kunnen doen. Zo gaat een ventilatierooster lekker lang mee en blijven de kosten voor reparatie en vervanging beperkt.