Terug naar diensten
Installatie WTW unit | WarmteTerugWinning

Installatie WTW unit | WarmteTerugWinning

Met de installatie van een WTW kun je veel geld besparen. WTW staat voor warmte terugwinning en zorgt ervoor dat je met een ventilatiesysteem je warmte terug kunt winnen. Als je gebruik maakt van een mechanisch ventilatiesysteem zonder een WTW systeem, dan zal er veel warmte verdwijnen via de ventilatie, wat erg zonde is van de energie en dus ook de stookkosten. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een WTW aan te schaffen. In dit artikel vind je informatie over de werking, de voordelen en de kosten van een WTW.

Wat kost een WTW?

Gemiddeld kost de installatie van een WTW tussen de 5000 en de 8000 euro, inclusief de plaatsing. De prijzen voor de installatie van een WTW unit is niet in iedere woning precies hetzelfde. De kosten kunnen afhangen van het soort ventilatiesysteem dat je kiest en of het voor de installateur makkelijk is om daarbij te komen. Ook de grootte van de woning heeft invloed op de prijs. Als je een professionele WTW-specialist wilt inschakelen om de WTW te onderhouden, dan zal dit ongeveer 250 euro per keer kosten. Meestal is het goedkoper om een onderhoudscontract aan te gaan met deze specialist, zodat je niet iedere keer hoeft te betalen.

Hoe werkt een WTW?

Een WTW bestaat uit een warmtewisselaar en twee ventilatoren. Deze zorgen ervoor dat de warmte die normaal zou worden afgevoerd via de ventilatie wordt teruggewonen, zodat deze niet verloren gaat. Als je een ventilatiesysteem in je woning hebt, dan zullen er een aantal punten in de woning zijn van waaruit de lucht wordt weggezogen. Meestal zitten deze aanzuigpunten in de badkamer, het toilet, en de keuken. De lucht wordt vanaf deze punten langs de warmtewisselaar geleid die zich in de WTW bevindt, zodat de warmte niet verloren gaat. Ook de koude lucht die van buiten komt, meestal via een opening in het dak, wordt langs deze warmtewisselaar geleid. De warmtewisselaar warmt deze koude lucht op voordat het in de woning wordt geblazen, zodat er geen koude lucht binnenkomt. De inkomende luchtstroom en de uitgaande lucht komen in de warmtewisselaar niet met elkaar in contact en zijn dus volledig gescheiden.

Wat zijn de voordelen van een WTW?

De installatie van een WTW systeem brengt vele voordelen met zich mee. Het allerbelangrijkste is dat er geen warmte verloren gaat via het ventilatiesysteem. Hierdoor zul je veel energie, en dus geld, besparen. Bovendien is het beter voor het milieu wanneer er geen energie verloren gaat. Een tweede voordeel is dat de koude lucht van buiten op een efficiënte manier wordt verwarmd, zodat je een minder kwijt bent aan stookkosten. Als je een goed WTW systeem aanschaft, dan kan het rendement hiervan wel 90% zijn. Een WTW systeem zorgt er dus voor dat je in de winter altijd een fijne temperatuur in huis hebt zonder dat er tocht kan binnenkomen. Dat komt doordat de koude luchtstroom van buiten wordt gecontroleerd via de warmtewisselaar. Tegelijkertijd zorgt een WTW er ook voor dat de ventilatie nog steeds goed werkt en dat de lucht in je woning gezond is.

Onderhoud: een essentieel onderdeel van de WTW

Een WTW unit moet goed onderhouden worden. Anders kan het zijn dat deze na verloop van tijd minder goed gaat werken en dat de lucht bijvoorbeeld niet goed gefilterd wordt. Dit kan je niet alleen veel energie en geld kosten, maar het kan ook zorgen voor een ongezond leefklimaat in de woning. Als er immers niet goed meer geventileerd wordt in je woning, dan kunnen er allerlei soorten schimmels ontstaan. Dit kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Daarom is het essentieel dat je regelmatig onderhoud inplant. Meestal is het verstandig om de filters die in de WTW zitten twee keer per jaar te reinigen of zelfs te vervangen. Als er iemand bij je woont die last heeft van astma of een allergie aan de longen, dan is het zelfs verstandig om de filters zo’n zes keer per jaar te vervangen. Nieuwe filters kosten ongeveer 25 euro. Je kunt dit onderhoud uiteraard ook uitbesteden aan een professional.

Hoe kom je met een professionele installateur in contact?

Als jij enthousiast bent geworden over de WTW, dan wordt het tijd om met een professionele installateur in contact te komen. Via de MyGo matchmaker kom je snel en gemakkelijk in contact met een geschikte vakman. Onze installateurs kunnen niet alleen voor een voorspoedige installatie van je WTW zorgen, maar ook regelmatig onderhoud voor je uitvoeren. Zo weet je zeker dat de ventilatie en de warmtewisselaar zo goed mogelijk blijven werken. Veel mensen kiezen bij de installatie van hun WTW ook voor een onderhoudscontract. Mocht er dan iets niet goed gaan, dan weet je zeker dat je meteen wordt geholpen. Liever direct telefonisch contact? Bel dan 085 – 432 00 32.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!