Duurzaam water verwarmen zonder dat je gas gebruikt? Dan kom je terecht bij de warmtepomp. Hiermee kan je op duurzame wijze water verwarmen. De warmtepomp kent legio voordelen wanneer je op zoek bent naar een slimmere en meer zuinige manier van verwarmen in de woning. Net als andere ‘groene’ innovaties is de warmtepomp ook een typische investering in de toekomst; goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. Wij geven je via deze weg meer informatie over de warmtepomp.
Hoe werkt een warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht of de grond en zet dit om in energie om de woning te verwarmen. Het systeem werkt voor een gedeelte op stroom en dit zal zichtbaar zijn in het verbruik, maar je maakt daarentegen minder gebruik van gas. De benodigde stroom is overigens ook zelf op te wekken door middel van zonnepanelen of salderen. De lucht van buiten dient te worden opgewarmd om te kunnen dienen als verwarming voor in huis. Een warmtewisselaar zorgt voor het doorvoeren van water aan de bron, in dit geval de centrale verwarming. Wanneer je door middel van dit systeem warm (tap)water wilt ontvangen, dan wordt de warmte afgegeven aan de boiler. Er vindt dus zowel compressie als expansie van de warmte plaats. Afhankelijk van waar je de warmte wilt opvangen zijn er diverse warmtepompen verkrijgbaar zoals water/water, grond/water, lucht/water en lucht/lucht.
Een waterpomp huren of aanschaffen
De warmtepomp kent een behoorlijke prijs in aanschaf. Om de warmtepomp voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te houden is het daarom veel gebruikelijker om de warmtepomp te huren. Dit werkt erg eenvoudig:
- De jaarlijkse kosten bestaan uit twee posten: Aanschafwaarde warmtepomp & jaarlijks energieverbruik
- Afhankelijk van de aanwezigheid van subsidies zit er nog een korting op de jaarlijkse kosten
- Kies uit diverse warmtepompen met een ander vermogen (vaak 6 kW)
- De verwachting voor het energieverbruik wordt vastgesteld en opgeteld bij de aanschafwaarde
- Op basis daarvan wordt een jaarlijks bedrag in kaart gebracht
Het is uiteraard ook mogelijk de warmtepomp in één keer aan te schaffen. Het is daarbij nochtans afhankelijk van het type warmtepomp waar je voor kiest. Zo zijn er grond-waterpompen, water-waterpomp, lucht-luchtpomp, lucht-waterpomp én de hybride pomp. De varianten grond-water en water-water warmtepompen zijn hierin het meest kostbaar ( €10.000+), terwijl de lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepomp relatief goedkope warmtepompen zijn (vanaf €5.000). De moderne warmtepompen hebben een terugverdientijd van circa 10 jaar.
Warmtepomp duurzaam
De warmtepomp is een bijzonder duurzame investering in uw woning. Niet alleen is deze overigens duurzaam, maar het rendement is ook nog eens hoog. Hoewel je bij warmte uit de buitenzijde van het huis vaak denkt aan ‘lucht’, is grondwarmte vaak nog efficiënter en tevens constanter. De CO2 emissie neemt door de warmtepomp af met 30% tot liefst 50%. Dit maakt de warmtepomp een erg duurzame investering.
Het rendement van een warmtepomp wordt verder uitgedrukt in de COP; Coefficient Of Performance. Dit is de verhouding tussen warmte (energie) die de warmtepomp afgeeft ten opzichte van de energie die wordt verbruikt. Dat rendement van de warmtepomp kan oplopen tot waarden van 400% tot 650%. Belangrijk is in dat geval dat de temperatuur van de bron zo hoog mogelijk is, waardoor grondwarmte doorgaans aan te raden is. Hierdoor is de warmtepomp het meest duurzaam en effectief.