Terug naar tips
Bepaal zelf de kleuren van je installatiedraden

Bepaal zelf de kleuren van je installatiedraden

Wie wel eens met elektra in de weer is geweest heeft vast de verschillende kleuren stroomdraden opgemerkt. Tegenwoordig moeten installatiedraden aan Europese normen voldoen en wordt er vrijwel altijd van dezelfde kleur elektriciteitsdraden gebruik gemaakt. Deze uniformiteit van kleuren is belangrijk voor een veilige installatie van elektra. Als elektricien of doe-het-zelver weet je namelijk altijd welk type stroomdraad welke kleur heeft. Voor 1970 werden er andere kleuren gebruikt om de verschillende soorten draden in elektrische installaties te duiden. Zorg voordat je aan de slag gaat met je elektra dat je zeker weet of je draden de nieuwe of oude standaardkleuren gebruiken. We zetten de verschillende kleuren op een rij.

De Fasedraad

De fasedraad is bruin. Deze draad zorgt voor de stroomtoevoer. Deze draad staat als enige onder spanning, mits alle kleurcodes worden nageleefd. In oude installaties is deze draad groen.

De Schakeldraad

De schakeldraad is zwart. Deze draad is een soort verlengde versie van de fasedraad. Er worden bijvoorbeeld verbindingen gemaakt met de schakeldraden om de stroomtoevoer van lichtschakelaar naar het lichtpunt te leiden. Deze draad was vroeger ook zwart.

De Nuldraad

De nuldraad is lichtblauw. De nuldraad is de neutrale geleider en zorgt voor de stroomafvoer. Wanneer een apparaat stroom ontvangt vanuit de fasedraad wordt de stroom teruggeleid door de nuldraad. In oude installaties is deze draad rood.

De Aarddraad

De aarddraad is geel-groen. Deze is met de aarde verbonden via een aardingslus of aardingspin. De aarddraad staat normaal gesproken niet onder spanning, maar voert stroom af bij defecten. Bij oude installaties is deze draad grijs of wit.

Kleur van stroomdraden bij drie fasen

In het geval van driefasenspanning is de fasedraad in drie fasen opgesplitst. Er worden dus ook drie fasedraden gebruikt. Naast de gebruikelijke bruine fasedraad zijn de tweede en derde fase te herkennen aan een zwarte en grijze draad. De schakeldraad (normaal gesproken ook zwart) komt te vervallen.

Verschillende diktes

Naast dat elektriciteitsdraden er in verschillende kleuren zijn, zijn er ook verschillende diktes. Deze dikte hangt samen met de hoeveelheid stroom die door een draad moet lopen. 1.5 millimeter is goed voor 10 Ampère. Wil je 20 Ampère door de draad laten lopen, dan heb je een dikte nodig van 2.5 millimeter. Dit laatst genoemde wordt altijd gebruikt voor stopcontacten. Wanneer er op het stopcontact zware toestellen worden aangesloten, dan is er al snel een draad nodig met een dikte van 4, of zelf 6 millimeter.

Veilig gebruik elektriciteitsdraden

Ervaren klussers en elektriciens gebruiken de draden op de juiste manier en leven de kleurcodes na. Helaas kan het zijn dat er een onervaren klusser bezig is geweest in je installatie. Pas daarom altijd goed op; het kan altijd zijn dat de kleurcodes niet helemaal kloppen. Sluit voor veilig gebruik dus altijd de stroom af voordat je aan de slag gaat!

Om zeker te zijn van een veilige en juiste aanleg van elektriciteitsdraden kun je het beste een elektricien inschakelen. Deze werkt altijd met verantwoorde materialen en kent de (Europese) normen op het gebied van stroomdraden. Vind een elektricien bij jou in de buurt via de Matchmaker van MyGo, of bel naar: 085 106 1600.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Image

Wasmachine schoonmaken

Zelf Muur Schilderen

Zelf Muur Schilderen

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!