Terug naar tips
In 9 stappen een zwemvijver maken

In 9 stappen een zwemvijver maken

In 9 stappen een zwemvijver maken

Prijs: € 2.000 tot € 20.000
Tijd: Ongeveer 2-3 weken

Denk je erover om een zwemvijver aan te leggen in jouw tuin? Dan wil je vast weten wat ervoor nodig is om deze aan te leggen. In het volgende stappenplan wordt in 9 stappen uitgelegd hoe je een zwemvijver maakt.

Voor hulp bij het aanleggen van jouw zwemvijver kan je gebruik maken van de specialisten van MyGo. Via de MyGo matchmaker kun je snel en eenvoudig verschillende hoveniers bij jou in de buurt vinden. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken en de vakman uitkiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt? Bel dan 085 – 432 00 32.

 

image showing Stap 1: Ontwerp zwemvijver

Stap 1: Ontwerp zwemvijver

Allereerst is het van belang dat je een idee hebt voor jouw zwemvijver. Het is belangrijk om hierbij rekening houden met het feit dat een zwemvijver uit 2 delen bestaat; een zwemgedeelte en een moerasgedeelte. Het zwemgebied bestrijkt ongeveer 70% van de zwemvijver en is meestal ongeveer 1.60m diep. Het moerasgebied hoeft niet direct aan het zwemgedeelte te liggen, maar mag ook enkele meters verderop geplaatst worden. Het moeras hoeft niet zo diep te zijn als het zwemgedeelte en zorgt ervoor dat de zwemvijver op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. Zo kun je altijd in mooi helder water zwemmen. Het zuiveren gebeurd met behulp van een moerasfilter en een pomp. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de pomp niet in de zwemvijver geplaatst mag worden. Om die reden wordt er vaak een aparte put gegraven waar leidingen van de pomp naar de zwemvijver getrokken worden.
image showing Stap 2: Gat zwemvijver maken

Stap 2: Gat zwemvijver maken

Na het uitdenken van het plan voor jouw zwemvijver is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Je begint met het uitgraven van de locatie voor de zwemvijver, het moerasgedeelte, de pomp en de leidingen. Het is onbegonnen werk om dit helemaal met de hand te doen, dat zal weken duren. Om die reden is het aan te raden om gebruik te maken van een graafmachine, dat werkt een stuk sneller en efficiënter.
image showing Stap 3: Worteldoek plaatsen

Stap 3: Worteldoek plaatsen

Door gebruik te maken van worteldoek bescherm je de zwemvijver tegen wortels. Indien je hier geen rekening mee houdt groeien de wortels door het vijverdoek heen en zal het water de grond in zakken waardoor de natuur het water niet meer kan zuiveren. Dit kun je voorkomen door worteldoek over de gehele bodem en zijkant van de zwemvijver te leggen. Zorg ervoor dat er geen millimeter onbedekt blijft en leg er vervolgens een laag zand overheen om verplaatsing te voorkomen.
image showing Stap 4: Pomp, filter en leidingen plaatsen

Stap 4: Pomp, filter en leidingen plaatsen

Na het leggen van de basis van de zwemvijver is het tijd om het pomp- en zuiveringssysteem aan te leggen. Plaats de pomp, filter en leidingen in de daarvoor bestemde locaties. De leidingen kunnen daarbij vastgelegd worden in het zand dat je zojuist geplaatst hebt over de worteldoek.
image showing Stap 5: Vijverdoek aanleggen

Stap 5: Vijverdoek aanleggen

Voor het aanleggen van het vijverdoek is het belangrijk de juiste formaten af te meten. Zorg er daarom voor dat je het oppervlakte van de gehele vijver goed opmeet en hier aan alle kanten ongeveer 1m bij optelt. Zo weet je zeker dat je niet te kort komt. Een zwart doek zal het water sneller opwarmen omdat dit warmte absorbeert. Je begint bij het aanleggen van het vijverdoek altijd op het diepste punt en werk vervolgens zorgvuldig naar de randen. Probeer het doek met zo min mogelijk vouwen neer te leggen. Het hoeft ook niet te strak neergelegd te worden, omdat de waterdruk er ook voor zorgt dat het doek nog wat gaat uitzetten. De overgebleven randen van het vijverdoek kun je bijknippen en bedekken met stenen, zodat deze goed blijft liggen.
image showing Stap 6: Vul de zwemvijver met regenwater

Stap 6: Vul de zwemvijver met regenwater

Het beste water voor een zwemvijver is regenwater. Het is belangrijk dat het water de juiste waardes bevat. Regenwater bevat de meest gunstige waardes, daarom wordt het aangeraden de zwemvijver tot net onder de rand te vullen met regenwater.
image showing Stap 7: Inrichting van het moerasgebied

Stap 7: Inrichting van het moerasgebied

De moeraszone dient als natuurlijk filter voor jouw zwemvijver. Belangrijke elementen hierbij zijn lavastenen en waterplanten. De stenen dienen daarbij als grondlaag voor de zuiverende waterplanten. Het is niet nodig om heel veel waterplanten aan de vijver toe te voegen, maar helemaal geen planten is niet mogelijk. De planten zorgen niet alleen voor de zuivering van het water, maar bieden ook een schuilplaats aan de dieren die de vijver zal aantrekken. Het is belangrijk om de waterplanten goed te onderhouden, zodat de zuivering goed blijft werken. Denk hierbij aan het snoeien en het verwijderen van gevallen bladeren en alg uit het water.
image showing Stap 8: Medebewoners zwemvijver

Stap 8: Medebewoners zwemvijver

Je kunt ervoor kiezen om vissen toe te voegen aan jouw zwemvijver. Dat geeft niet alleen een natuurlijk effect, er zijn ook vissoorten die hun steentje bijdragen aan het zuiveren van het water. De Goudwinde zorgt er bijvoorbeeld voor dat watervlooien en muggenlarven opgegeten worden. Het is goed om je te beseffen dat een zwemvijver verschillende dieren zal aantrekken, zoals salamanders, kikkers en vogels.
image showing Stap 9: De pomp aanzetten

Stap 9: De pomp aanzetten

De laatste stap voordat je kunt gaan genieten van jouw zwemvijver is het aanzetten van de pomp. Hierdoor zal het water in beweging komen en zal het natuurlijke filter gaan werken.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Zelf Muur Schilderen

Zelf Muur Schilderen

Dakgoot reparatie zelf uitvoeren

Dakgoot reparatie zelf uitvoeren

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!