Direct hulp
Terug naar blog
Huis verduurzamen: mogelijkheden en rendement

Huis verduurzamen: mogelijkheden en rendement

3 apr. '19 Door MyGo redactie

In deze tijd is extra interessant om te investeren en je huis te verduurzamen, om zodoende de stijgende kosten voor energie een halt toe te roepen. Duurzame maatregelen nemen is helemaal niet zo lastig, maar doorgaans ontbreekt de financiële slagkracht. Daarom is het belangrijk om een goede inschatting te maken welke maatregelen het meest efficiënt zijn met het oog op kosten en rendement.

In het kort: op welke manier kan je jouw huis verduurzamen en veel geld besparen?

Huis verduurzamen middels isolatie

Isolatie is de grootste klap in het verduurzamen van je woning, zeker omdat er zoveel mogelijkheden zijn. De twee meest bekende eigenschappen van isolatie zijn het verminderen van warmteverlies binnenshuis en het terugdringen van koude luchtstromen van buiten. Welke vormen van isolatie van de woning kennen we?

  • Isolatieglas (HR++)
  • Dakisolatie (plat dak en hellend dak)
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie

Isolatie van de spouwmuren en het dak zorgen voor het hoogste rendement. Zeker een schuin dak, welke doorlopend te maken heeft met regen, wind en overige weersomstandigheden, kan middels goede isolatie enorm veel opleveren. Gezien het feit dat warme lucht in huis opstijgt en de ruimte via het dak verlaat, maakt de functie van dakisolatie nog essentiëler om écht te besparen en het wooncomfort een impuls te geven.

Bij de isolatie van een huis kent men een bepaalde isolatiewaarde toe, uitgedrukt in de U-waarde en RC-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te hoger is de RC-waarde. Hoe hoger de RC-waarde, des te beter is het isolerend vermogen. Bij een dak kan die RC-waarde oplopen tot 6,0 m2 K/W. Bij de isolatie van een vloer kan die RC-waarde oplopen tot 4,0 m2 K/W. De besparing die je doet met een investering in isolatie van de woning benadert men per m3. Bij isolatie van het dak en de spouwmuren ligt die besparing rond de 1.000m3, goed voor een besparing van 750 tot 900 euro. Bij het isoleren van de vloer ligt de besparing doorgaans tussen de 300- en 450m3. 

Huis verduurzamen met zonnepanelen en een zonneboiler

Zonnepanelen zie je steeds vaker in het straatbeeld terugkomen, zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen. De investering ten opzichte van het rendement is vrij gunstig en daarom kiezen veel mensen voor deze effectieve manier om op natuurlijke wijze energie op te wekken. Bij de aanschaf van zonnepanelen kiezen ook steeds meer mensen voor een zonneboiler. Wil je het huis verduurzamen en direct goede zaken doen, dan is dit een interessante optie.

''Er bestaat een wezenlijk verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler; zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van stroom, terwijl een zonneboiler zorgt voor de opwarming van water binnen het huishouden.''

Het systeem van een zonneboiler is vrij eenvoudig. Op een strategische positie van het dak wordt een zonnecollector geplaatst. Deze slaat energie op, afgegeven door de kracht van de zon. De energie of vloeistof wordt naar het voorraadvat van de woning gebracht, waar het zorgt voor het verwarmen van je water. Zodoende vraag je, zeker op zonnige dagen, minder van je cv-installatie.

Huis verduurzamen met ‘zon’: wat is het rendement?

Door zonnepanelen te combineren met een zonneboiler ben je zowel voor het opwekken van stroom, als ook voor het opwarmen van water steeds minder afhankelijk van de ‘oude’ systemen en dat levert een mooie besparing op. Daarnaast is er voor de aankoop van zonneboilers vrijwel doorlopend een subsidiepotje beschikbaar, waardoor je bij de aanschaf tenminste 1.000 euro kunt besparen. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler kan je jaarlijks tussen de 500 en 1.500 euro besparen. De mogelijkheden in aanschaf worden eveneens steeds interessanter, waardoor de verhouding aanschafprijs/rendement in positieve zin verandert.

Huis verduurzamen met een warmtepomp

De laatste jaren is de warmtepomp in opkomst, of ieder geval vaker in het nieuws. Dit zou dé vervanger moeten worden van het centrale verwarmingssysteem zoals we die kennen. Wel moeten we erbij zeggen dat een investering in de warmtepomp vooral een investering in het milieu is en niet als zodoende direct rendement oplevert. Afhankelijk van het type warmtepomp en het nieuwe systeem komt de terugverdientijd tussen de 7 en 18 jaar te liggen. De CO2-uitstoot daalt daarentegen wel aanzienlijk (vanaf 30% tot zelfs 60%) en dus is deze methode om je huis te verduurzamen wel degelijk een interessante optie voor het milieu.

Huis verduurzamen met een kleine windmolen vaak inefficiënt

Particuliere woningen hebben nog een alternatief om energie op te wekken: de windmolen. Niet een windmolen van tientallen meters hoog, maar één die op het dak kan worden geplaatst, ofwel een kleine windturbine. Op momenten dat er wind staat, wek je met deze windturbine groene stroom op. Dat op zichzelf is positief, maar in hoeverre deze maatregelen ook daadwerkelijk goed voor het milieu is, dat is twijfelachtig te noemen. Twee factoren spelen een rol in de bepaling of kleine windmolens op het huis efficiënt zijn: de bouw en afvalverwerking. Het is zodoende essentieel om de windturbine op exact de juiste plek te plaatsen, waar deze de meeste wind vangt. Alleen op plekken waar het écht voldoende waait, levert de kleine windmolen meer op dan dat het heeft gekost in milieutechnische termen.

Ook je huis verduurzamen? Herken de mogelijkheden?

Ben je ook op zoek naar een geschikte mogelijkheid om je huis te verduurzamen, waarbij je profiteert van een zo gunstig mogelijke investering/rendement verhouding. Weten wat bij jou thuis de mogelijkheden zijn, neem dan direct contact op met vakmensen uit jouw regio. Dat kunnen bijvoorbeeld zijn: glaszetter, cv-monteur of een dakdekker.