Direct hulp
Terug naar blog
Huis schilderen buiten

Huis schilderen buiten

22 jul. '22 Door MyGo redactie

De buitenzijde van je huis schilderen is een manier om je huis goed te onderhouden. Er komt echter veel bij kijken. We hebben alle informatie over het schilderen van de buitenkant van je huis op een rij gezet.

Wil je het schilderen van je huis uitbesteden? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een schilder in je buurt. Telefonisch contact is ook mogelijk: je kunt ons bellen op 085 106 1600.

Buitenkant huis schilderen

Het Nederlandse klimaat is behoorlijk onstuimig, waardoor de buitenkant van je woning vaak veel te verduren krijgt. Dit zie je onder andere terug in het schilderwerk. Met name tijdens de herfst en winter zorgen zon, regen, wind en vorst ervoor dat de verflaag enigszins verkleurt. Het is dus belangrijk om het schilderwerk goed te onderhouden. Zijn er blaasjes, scheurtjes, verkleuringen of andere beschadigingen te zien? Tijd om aan de slag te gaan!

Veel woningen in Nederland zijn opgebouwd uit bakstenen en er is altijd wel iets te doen op het gebied van schilderwerkzaamheden aan de buitenzijde. Je kunt daarbij denken aan het schilderen van de volgende onderdelen:

Doorgaans wordt aangeraden om je huis eens in de vijf jaar te (laten) schilderen. Vooral bij schilderwerk op muren die naar het westen of het zuiden gericht zijn is dat nodig, omdat regen en zon daar extra invloed op hebben. Wil je overtallig onderhoud voor zijn? Inspecteer de buitenkant van je huis dan jaarlijks. Let daarbij vooral op houten buitenkozijnen: die laten vaak de eerste tekenen van verval zien.

Zelf huis schilderen

Je kunt ervoor kiezen om het heft in eigen hand te nemen en de buitenkant van je huis zelf te schilderen. Dit heeft verschillende voor- en nadelen. Het bespaart je veel geld, omdat je geen arbeidskosten voor een schilder hoeft te betalen. Ook behoud je zelf de controle over het gehele schilderproces en kun je je eigen creativiteit tot uiting laten komen.

Waar je echter op moet letten als je je huis zelf gaat schilderen, is dat het vaak langer duurt en fysiek gevaarlijker is dan je dacht. Ook moet je zelf alle materialen aanschaffen, de voorbereidingen treffen (oude verf weghalen, schuren, ondergrond afdekken) en weten welke schildertechniek het handigst is om te gebruiken. Je kunt bovendien geen vrijblijvend advies inwinnen en hebt geen garantie. Mocht er in dit geval wat misgaan dan ben je zelf verantwoordelijk.

Buitenkant huis schilderen: stappenplan

Of je nu zelf de buitenkant van je huis gaat schilderen of dat aan een professionele schilder uitbesteedt: er komen veel dingen bij kijken. Met het volgende vijfdelige stappenplan breng je een mooie, egale verflaag aan de buitenzijde van je woning aan.

Stap 1: Vergunningsaanvraag

In de meeste gemeenten mag je huizen zonder vergunning (over)schilderen, maar er zijn uitzonderingen. Als je in een rijksmonument woont zul je rekening moeten houden met de monumentenwet en is het niet altijd toegestaan, ook sommige kleuren zijn niet altijd toegestaan. Het is daarom verstandig om altijd eerst navraag bij de gemeente te doen voor je begint met schilderen.

Stap 2: Verf kiezen

Goede verf heeft veel invloed op het eindresultaat. Er bestaan verschillende soorten buitenverf, waarbij alkydverf doorgaans de populairste optie is. Alkydverf biedt goede UV-bescherming, heeft een korte droogtijd en zorgt ervoor dat muren nog goed kunnen ‘ademen’. Verf met hoogglans heeft vaak de voorkeur boven verf met zijdeglans, omdat water daar beter vanaf glijdt. Daardoor hoef je minder snel opnieuw met schilderwerk aan de slag.

Stap 3: Voorbereiding

Na het checken van de vergunning maak je de oppervlakte die je gaat schilderen eerst uitgebreid schoon, stofvrij en droog, en repareer je beschadigingen indien nodig. Voor het schoonmaken kun je een harde borstel gebruiken en (speciaal) schoonmaakmiddel. Ga je de hogedrukreiniger gebruiken? Pas dan op dat je de gevel niet beschadigd.   

Is er schade te zien aan houtwerk? Dat kun je repareren met houtvuller. Als dat opgedroogd is, moet je het hout met verfreiniger ontvetten en vervolgens met leidingwater afspoelen. Dit is ook de fase van het proces waarin je eventuele vochtproblemen en loszittende voegen kunt aanpakken.  

Laat de vorige verflaag los? Dan zul je deze eerst moeten verwijderen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een verfföhn en een verfkrabber. Daarna volgt het opschuren met schuurpapier of schuurkurk. Bij grotere oppervlakten is een schuurmachine aan te raden. Na het schuren is het van belang dat je al het stof goed weghaalt en waar nodig beschermende tape opplakt. Daarna kan het schilderen beginnen!

Stap 4: Daadwerkelijk schilderen

Na de vergunning, verfkeuze en voorbereiding kun je gaan schilderen. De eerste stap bij het schilderen is het aanbrengen van een primer of grondlaag voor optimale bescherming tegen het weer. Daarna volgen twee lagen muurverf. Die lagen moet je echter niet meteen na elkaar aanbrengen: het is verstandig om enkele dagen te wachten, zodat de eerste laag goed kan drogen. Als er kleine oneffenheden te zien zijn, moet je die bovendien tussentijds dichtkitten met acrylaatkit. 

Stap 5: Afronding

Is de tweede verflaag ook helemaal opgedroogd en is het resultaat naar wens, dan hoef je alleen nog maar op te ruimen. De beschermende tape kun je weghalen, de kwasten omspoelen en de materialen opbergen.

Heb je besloten het schilderen van de buitenkant van je huis uit te besteden en zoek je daarom een schilder die dit stappenplan moeiteloos doorloopt? Met MyGo vind je snel een geschikte schilder bij jou in de buurt. Onze Matchmaker is online 24/7 te raadplegen en tijdens openingstijden kun je ons bellen op 085 106 1600.

Huis schilderen

Buitenkant huis schilderen: welke kleur?

De kleur verf die je kiest voor het schilderen van je huis heeft veel invloed op het eindresultaat. Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het maken van die keuze.

Allereerst kun je kijken naar de stijl van je woning en de kleuren die daar het beste bij passen. Houd daarbij ook rekening met de kleuren die je buren hebben gebruikt: schilder jij je woning bijvoorbeeld volledig wit terwijl de rest van de straat grijs gekleurd is, dan kan dat voor problemen zorgen.

Een ander belangrijk punt is het verschil tussen lichte en donkere tinten. Doorgaans gaan lichte tinten langer mee dan donkere. Met name op houten oppervlakten bladderen ze minder snel af. Voor de zonzijde van je huis is het bovendien extra aan te raden om voor lichte tinten te kiezen, omdat ze het zonlicht weerkaatsen en ervoor zorgen dat je huis koel blijft. Donkere tinten absorberen het zonlicht juist.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je naar een verfspeciaalzaak gaan en om kleurenwaaiers, stalenmappen of kleurkaarten vragen. Je krijgt daarmee een breder beeld en kunt makkelijker een keuze maken.

 

Huis wit schilderen

Een steeds populairdere kleur voor de buitenkant van huizen is wit, omdat het zoveel mogelijk zonlicht weerkaatst. Wil je je huis wit (laten) schilderen, dan zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Het voornaamste punt is dat het bij witte verf extra belangrijk is om verf van goede kwaliteit aan te schaffen. Je loopt anders risico op vergeling van de verf naarmate de tijd verstrijkt.

Gezien de wisselende weersomstandigheden in Nederland is het aan te raden om een witte verf te kopen die vuil afstoot en regenbestendig is. Daarnaast is het slim om niet voor helder wit te kiezen, maar voor een wit die gemengd is met bijvoorbeeld een zeer lichte grijstint. Fel witte muren doen bij zonlicht immers bijna pijn aan je ogen.

Huis schilderen

Huis schilderen tips

Ga je zelf je huis schilderen, dan zijn er veel dingen die je in acht moet nemen om voor een optimaal resultaat te zorgen. Hieronder geven we je tips waarmee je jouw woning zo mooi mogelijk kunt schilderen.

  • Huur een steiger. Dat biedt je de mogelijkheid om meerdere delen van je huis te schilderen zonder dat je telkens alles moet verplaatsen. Ook weet je zeker dat je stabiel staat en heb je genoeg ruimte om alle schilderspullen uit te stallen.
  • Schilder bij de juiste temperatuur. De beste temperaturen om te starten met buitenschilderwerkzaamheden liggen tussen de 10 en 25 graden. Ook is het handig als je gaat schilderen op een droge dag. De verf droogt dan op natuurlijke wijze op, waardoor er geen kleurverschillen ontstaan. Ga je schilderen als het vriest, dan heb je kans dat de verf direct afbladdert. Is het te warm, dan droogt de verf te snel op en kan het niet goed hechten. De beste maanden om je muren te schilderen zijn april tot oktober.
  • Kit scheurtjes in hout altijd met acryllaatkit. Er bestaat ook siliconenkit, maar daar kun je niet overheen schilderen. Bij acryllaatkit kan dat wel.
  • Plamuur altijd in dunne laagjes. Als je stukken van een muur moet plamuren, moet dat laagje voor laagje gebeuren. Je voorkomt dan dat er scheuren en barsten in het plamuursel ontstaan en dat het zomaar loslaat.
  • Breng extra verf aan op liggende delen. De liggende delen van je woning, zoals de dorpels van kozijnen en deuren, krijgen het meest te verduren door de wisselende weersomstandigheden. Er blijft meer water op liggen, waardoor houtrot op de loer ligt. Door er een dikkere verflaag op aan te brengen, dringt het water minder snel het hout binnen.

Buitenkant huis schilderen kosten

Als je hebt besloten dat de buitenkant van je huis een schilderbeurt nodig heeft, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Die kunnen uiteenlopen van 400 tot wel 12.000 euro. Dat grote prijsverschil komt doordat de prijs van veel verschillende factoren afhangt. Onder andere de oppervlakte die een lik verf moet krijgen en de gekozen verfsoort bepalen hoeveel geld je onder de streep kwijt bent. Bekijk hier meer informatie over de kosten voor het schilderen van je huis.

Huis laten schilderen

Wil je je huis niet zelf schilderen, maar zoek je een schilder die de klus voor je kan uitvoeren? Met de hulp van MyGo vind je snel en eenvoudig een schilder bij jou in de buurt. Onze Matchmaker is 24/7 online te gebruiken en je kunt ons tijdens openingstijden bellen op het nummer 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 1 april 2019 en werd op 22 juli 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie over het schilderen van de buitenkant van je huis.