Terug naar blog
Huis schilderen aan de buitenzijde

Huis schilderen aan de buitenzijde

1 apr. '19 Door MyGo redactie

Met de zomerse maanden in aankomst is het weer tijd om je huis te schilderen aan de buitenzijde. Voordat je begint met schilderen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Waar moet je aan denken voordat je begint met schilderen van je huis aan de buitenzijde?

Buiten je huis schilderen: wat is er te doen?

Veel woningen zijn opgebouwd uit bakstenen, maar desondanks is er altijd wel iets te doen qua schilderwerkzaamheden aan de buitenzijde van de woning. Denk maar eens aan de kozijnen, dan wel de dakkapel of de muur. Tijdens de herfst en winter hebben regen, wind en vorst ervoor gezorgd dat de verflaag enigszins is verkleurd; tijd om aan de slag te gaan. Tijdens het vernieuwen van de verflaag kan je zelfs kiezen voor een geheel nieuwe kleur, dan wel een andere tint. Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn er echter nog een aantal zaken om rekening mee te houden.

Stappenplan huis schilderen   

Om het gewenste resultaat te benaderen, dien je voorafgaand aan het schilderen enkele stappen te ondernemen. Zo zorg je voor een mooie, egale verflaag aan de buitenzijde van de woning. Denk aan de volgende elementen:

  • Het schoonmaken van schilderwerk
  • Pak een vochtige (hand)doek en verwijder vuile plekken
  • Gebruik voor het ontvetten eventueel een speciaal middel
  • Opschuren: het schilderwerk licht opschuren op zwakke plekken is aan te raden
  • Zorg voor een egale, schone laag voorafgaand aan het schilderen
  • Kies je voor een andere kleur of tint? Opschuren is dan extra belangrijk!

Nadat het schilderwerk egaal en gelijkmatig is gemaakt, ben je klaar om te schilderen.

Ideale omstandigheden om het huis te schilderen

De beste omstandigheden om te starten met buitenschilderwerkzaamheden is met temperaturen tussen de 5 en 25 graden. De verf droogt dan op natuurlijke wijze op, waardoor er geen vreemde kleurverschillen ontstaan. Ga je schilderen met vorst, dan bestaat de kans dat de verf direct begint te afbladderen. Ook als het warmer is dan 25 graden is het onverstandig om te schilderen; de verf droogt dan snel en onnatuurlijk, waardoor de grondlaag van de verf niet goed kan hechten. Omdat de buitenschilderwerken altijd meerdere dagen in beslag nemen, is het aan te raden de weersverwachting in de gaten te houden.

Huis schilderen: de juiste keuze maken

Het schilderen van je huis doe je het liefst niet te vaak. Maak daarom de juiste keuze in zowel kleur als duurzaamheid. Watergedragen verf is tegenwoordig standaard voorzien van een beschermlaag. Ook voor wat betreft de verfkleur is het verstandig om op de lange termijn te kijken. Aangezien vuiligheid onder druk van de weersomstandigheden snel kan aankoeken, is het aan te raden niet een al te besmettelijke kleur te kiezen. Is er sprake van (lichte) houtrot, zorg dan dat de zwakke delen van het hout worden vervangen door nieuwe houtdelen.

Niet zelf het huis schilderen?

Dan kan je bij Mygo op zoek naar een professioneel schildersbedrijf in jouw regio. Zo ben je altijd verzekerd van het optimale resultaat.