Zelf laminaat verwijderen

Zelf laminaat verwijderen

22 feb. '24 • Door MyGo redactie

Het vernieuwen van je vloer kan een verfrissende verandering zijn voor je huis. Ook kan het zijn dat je gaat verhuizen hiervoor graag de vloer wilt meenemen. Als je overweegt om je laminaatvloer te verwijderen, maar niet zeker weet hoe je dit moet aanpakken, ben je hier aan het juiste adres. In deze blog gaan we dieper in op het proces van het zelf verwijderen van laminaat, met een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen.

Stap 1: Voordat je begint met het verwijderen van je laminaat, is het essentieel om de ruimte vrij te maken. Verwijder alle meubels en eventuele losse voorwerpen van de vloer. Zorg er ook voor dat je een schone en veilige werkomgeving hebt.

Stap 2: Het is belangrijk om te weten welk type laminaat je hebt. Sommige laminaatvloeren zijn zwevend gelegd, terwijl andere zijn gelijmd. Deze informatie is cruciaal voor het bepalen van de beste aanpak voor het verwijderen van het laminaat.

Stap 3: Gebruik een plamuurmes om voorzichtig de plinten langs de randen van de kamer te verwijderen. Dit maakt het gemakkelijker om het laminaat op te tillen zonder beschadiging.

Stap 4: Zoek een hoek van de kamer en gebruik een koevoet of een ander geschikt gereedschap om voorzichtig onder het laminaat te komen. Oefen geleidelijk druk uit om het laminaat los te maken van de ondervloer. Werk voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.

Stap 5: Zodra je eenmaal begonnen bent, til je het laminaat voorzichtig op. Werk in secties en herhaal het proces totdat je de hele vloer hebt verwijderd. Als het laminaat is vastgelijmd, kun je een warmtepistool gebruiken om de lijm te verzachten en het laminaat gemakkelijker op te tillen.

Stap 6: Inspecteer de ondervloer nadat het laminaat is verwijderd. Verwijder eventuele nagels, nietjes of lijmresten om een glad oppervlak te creëren voor de nieuwe vloerbedekking.

Het zelf verwijderen van laminaat kan een bevredigend project zijn, maar het vereist geduld en zorgvuldigheid. Volg dit stappenplan en neem de tijd om schade aan je ondervloer te voorkomen. Met de juiste voorbereiding en techniek heb je binnen de kortste keren een lege, schone basis voor je nieuwe vloer. Ga niet gehaast te werk want dan bestaat de kans dat er stukken laminaat afbreken. Zeker als je de vloer wilt verkopen of mee verhuizen is dit erg belangrijk.

Wil je een nieuwe vloer laten leggen door een vloerspecialist? In overleg is het dan vaak mogelijk dat ze ook de oude vloer verwijderen, scheelt je weer werk. Kijk en vergelijk vloerspecialisten in de MyGo Matchmaker en vind de specialist bij jou uit de buurt. Liever iemand spreken? Dat kan via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!