De transitie naar gasloos: nieuwe cv ketel na 2022?

De transitie naar gasloos: nieuwe cv ketel na 2022?

16 jan. '22 • Door MyGo redactie

Vanaf 2050 moet in Nederland de energievoorziening bijna geheel duurzaam en CO2-neutraal zijn. Hiervoor dienen bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. Omdat je door middel van het verwarmen van je huis en het koken op gas met aardgas CO2 uitstraalt zal dit in de toekomst niet meer kunnen. Je zult in de toekomst alleen nog met duurzame installaties kunnen koken en je huis verwarmen. 

De lidstaten van de EU hebben met elkaar afgesproken dat er in 2030 minimaal 32% van de opgewekte energie (gas, warmte en elektriciteit) duurzaam moet worden opgewekt. Nieuwbouwhuizen die na 1 juli 2018 een vergunning hebben gekregen mogen niet meer op aardgas worden aangesloten. Bij deze huizen zal er bijvoorbeeld een warmtepomp geplaatst worden.

Sinds 1 januari 2021 moeten alle omgevingsvergunningen van alle nieuwbouw voldoen aan de eisen van BENG (bijna energie neutrale gebouwen). Lees hier alles over het initiatief om Nederland naar gasloos te brengen:

Klimaatverdrag van Parijs halen

Het is essentieel om ons gasverbruik stevig aan te pakken om het klimaatverdrag van Parijs te halen. Daarnaast is een grote prioriteit om de gaswinning in Groningen te verminderen.

Op dit moment loopt de afbouw van de gaswinning op schema. Het gasjaar loopt van oktober 2021 tot en met september 2022 en is het laatste ‘normale gasjaar’. Naar verwachting is er vanaf midden 2022 geen gas meer nodig uit Groningen. Wel blijven er nog een aantal locaties om een beperkte hoeveelheid gas te winnen voor uitzonderlijke situaties.

Wie gaat dit financieren?

Uiteraard denkt de Tweede Kamer er vooral over na hoe deze onderneming gefinancierd kan worden. Een gasloze warmtepomp kost namelijk veel meer dan een traditionele cv ketel, en niet ieder huishouden kan of wil dat bekostigen.

Een HR ketel inclusief montage kost meestal 1.500 tot 3.000 euro. Voor een gasloze warmtepomp betaal je echter wel gauw al 18.000 euro. Daar staat tegenover dat je maar liefst 50 tot 70% minder energie verbruikt. Hierdoor bespaar je enorm op de energiekosten.

Je kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. Dit valt onder de ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie. Vanaf 2022 is deze subsidie verhoogd van 20% naar 30% voor warmtepompen met een vermogen groter dan 1kW.

Ondanks deze besparing in energiekosten, is het natuurlijk onrealistisch om consumenten te verplichten om direct een gasloze warmtepomp te laten aanschaffen. Daarom wordt er gekeken naar alternatieven:

Warmtepomp huren of leasen

Vind je de aanschafkosten van een warmtepomp te hoog? Dan kun je een warmtepomp huren of leasen. 

Zo heb je vaste kosten per maand inclusief eventuele reparaties en onderhoud. Gaat er in de loop van de tijd wat kapot van de warmtepomp? Dan zitten de reparatiekosten ook bij het contract inbegrepen. In sommige gevallen is dit contract na een jaar maandelijks kosteloos op te zeggen. Dit is vooral handig als je niet weet of je nog lang in hetzelfde huis blijft wonen. 

Hybride warmtepomp

Ook is het mogelijk om in plaats van een gasloze warmtepomp een hybride warmtepomp aan te schaffen. De aanschafprijs van een hybride warmtepomp is slechts 3.500 tot 5.000 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan de gasloze warmtepomp.

Helaas biedt de hybride warmtepomp slechts een energiebesparing van 35% en werkt deze nog wel voor een deel op gas. Daarom is de hybride warmtepomp geen definitieve oplossing voor het probleem.

Voordelen van gasloos

  1. Lagere energierekening. Wanneer je overstapt op gasloos, betaal je tot wel 70% minder energiekosten.
  2. Warme en comfortabele woning. Met een gasloze warmtebron zorg je gemakkelijk voor een warme en comfortabele woning.
  3. Beter voor het milieu. Doordat je verwarming geen gas meer verbruikt en je minder CO2 uitstoot, wordt je huishouden een stuk milieuvriendelijker.
  4. Minder gas uit Groningen. Door over te stappen op gasloos hoeft er een stuk minder gas uit Groningen te worden gewonnen én zijn we niet afhankelijk van andere landen voor gas.
  5. Klimaatakkoord van Parijs halen. Door Nederlandse huishoudens gasloos te maken, houden we ons aan het klimaatakkoord van Parijs en werken we aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Eerst goed isoleren

Er zit ook een nadeel aan de warmtepomp: een warmtepomp werkt alleen wanneer de woning goed geïsoleerd is. Bij woningen zonder goede isolatie verdwijnt de warmte van de warmtepomp naar buiten. Daarom is het essentieel om de woning eerst goed te laten isoleren.

Je woning isoleren is ook beter voor het milieu en voor je energierekening. Toch kan het even duren om de woning goed genoeg te laten isoleren voor een warmtepomp. Daarom wordt het lastig om in één keer je cv ketel te vervangen door een warmtepomp.

Sommige critici beweren dat het verstandiger is om, als je cv ketel de komende jaren aan vervanging toe is, eerst nog een tijdelijke HR+++ ketel te nemen. Deze kun je bijvoorbeeld huren, zodat je er niet lang aan vast zit. De HR+++ ketel is redelijk zuinig en dit geeft je de tijd om je woning goed te laten isoleren voordat je overgaat op de warmtepomp.

Wat is er nog meer nodig?

Voordat dit plan uitgevoerd kan worden, moeten er nog een aantal andere dingen veranderen. Zo moeten er veel cv-monteurs worden bijgeschoold, zodat ze leren warmtepompen te plaatsen. Techniek Nederland heeft al aangekondigd dat zij graag technici willen opleiden voor het plaatsen van warmtepompen.

Alle relevante partijen zijn hard aan het werk om naar een gasloos Nederland te gaan. Zo kunnen we het klimaatverdrag van Parijs halen, besparen we veel energie en dragen we ons steentje bij aan het milieu. Bovendien gaan we de gaswinning in Groningen met deze maatregel doeltreffend tegen.

Naar gasloos toe met MyGo

Ook MyGo helpt graag mee om dit werkelijkheid te maken. We zorgen voor een directe match tussen consumenten en cv monteurs. Tevens bieden we informatie over de mogelijkheden en de kosten van warmtepompen en andere duurzame methoden. Ook kun je bij ons je woning beter laten isoleren.

Wanneer je op zoek bent naar een goed passende lokale specialist, kun je de MyGo Matchmaker gebruiken om direct in contact te komen met een geschikte vakspecialist voor de installatie van jouw duurzame warmtebron.

MyGo hoopt dat ook jij wilt meewerken om Nederland vanaf 2021 gasvrij te maken.

[Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 31 mei 2020 en werd op 16 januari 2022 geactualiseerd met informatie over de subsidie en de transitie naar gasloos.]

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!