Terug naar blog
De transitie naar gasloos: nieuwe cv ketel na 2021?

De transitie naar gasloos: nieuwe cv ketel na 2021?

31 mei '20 Door MyGo redactie

Nederland streeft er naar om vanaf 2021 over te stappen van traditionele cv ketels naar gasloze alternatieven. Veel partijen in Nederland willen dat de traditionele cv ketel vanaf 2021 niet meer geplaatst mag worden. Je zou dan je cv ketel alleen nog mogen vervangen door een duurzamer optie.

Lees hier alles over het initiatief om Nederland vanaf 2021 van cv naar gasloos te brengen:

Welke partijen werken mee?

Met dit initiatief willen energiebedrijven en milieuorganisaties ervoor zorgen dat Nederland naar gasloos toeleeft. Zij werken samen met installatiebedrijven om het plan werkelijkheid te maken. Organisaties die zich bij dit initiatief aansluiten zijn onder andere organisatiebureau Berenschot, Eneco, Greenpeace, Gasunie, Essent, de organisatie van ketelfabrikanten VFK en Milieudefensie.

De Tweede Kamer is al langer bezig met het zoeken naar een manier om het verdwijnen van de traditionele cv ketel te versoepelen en te versnellen. Minister Wiebes van Economische Zaken is eind vorig jaar al door D66 en de CDA gevraagd om hiervoor een plan op te stellen.

Klimaatverdrag van Parijs halen

Het is essentieel om ons gasverbruik stevig aan te pakken om het klimaatverdrag van Parijs te halen. Daarnaast is een grote prioriteit om de gasproductie in Groningen te verminderen.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 350.000 cv ketels vervangen. Dit zou betekenen dat vanaf 2021 dit aantal wordt vervangen door gasloze alternatieven. In dat geval kunnen we tot en met 2030 al zo’n 13 kubieke meter gas besparen. Ook stoten we dan ongeveer 17 megaton minder CO2 uit.

De maatregel om vanaf 2021 geen traditionele cv ketels meer te plaatsen kan daarmee zorgen voor een besparing van één derde van de 41 megaton aan CO-uitstoot die we moeten besparen om het klimaatverdrag van Parijs te halen.

Wie gaat dit financieren?

Uiteraard denkt de Tweede Kamer er vooral over na hoe deze onderneming gefinancierd kan worden. Een gasloze warmtepomp kost namelijk veel meer dan een traditionele cv ketel, en niet ieder huishouden kan of wil dat bekostigen.

Een HR ketel inclusief montage kost meestal 1.500 tot 3.000 euro. Voor een gasloze warmtepomp betaal je echter wel gauw al 18.000 euro. Daar staat tegenover dat je maar liefst 50 tot 60% minder energie verbruikt. Hierdoor bespaar je enorm op de energiekosten.

Ondanks deze besparing in energiekosten, is het natuurlijk onrealistisch om consumenten te verplichten om direct een gasloze warmtepomp te laten aanschaffen. Daarom wordt er gekeken naar alternatieven:

Service contract

Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om een service contract per woning op te stellen voor een gasloze warmtepomp. Je betaalt dan per jaar een relatief klein bedrag en de volgende bewoner neemt het contract over. Zo hoef je geen aanschafkosten te betalen en kom je niet in de knoei wanneer je wilt verhuizen.

Hybride warmtepomp

Ook is het mogelijk om in plaats van een gasloze warmtepomp een hybride warmtepomp aan te schaffen. De aanschafprijs van een hybride warmtepomp is slechts 3.500 tot 5.000 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan de gasloze warmtepomp.

Helaas biedt de hybride warmtepomp slechts een energiebesparing van 35% en werkt deze nog wel voor een deel op gas. Daarom is de hybride warmtepomp geen definitieve oplossing voor het probleem.

Voordelen van gasloos

  1. Lagere energierekening. Wanneer je overstapt op gasloos, betaal je tot wel 60% minder energiekosten.
  2. Warme en comfortabele woning. Met een gasloze warmtebron zorg je gemakkelijk voor een warme en comfortabele woning.
  3. Beter voor milieu. Doordat je verwarming geen gas meer verbruikt en je minder CO2 uitstoot, wordt je huishouden een stuk milieuvriendelijker.
  4. Minder gas uit Groningen. Door over te stappen op gasloos hoeft er een stuk minder gas uit Groningen te worden gewonnen én zijn we niet afhankelijk van andere landen voor gas.
  5. Klimaatakkoord van Parijs halen. Door Nederlandse huishoudens gasloos te maken, houden we ons aan het klimaatakkoord van Parijs en werken we aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Eerst goed isoleren

Er zit ook een nadeel aan de warmtepomp: een warmtepomp werkt alleen wanneer de woning goed geïsoleerd is. Bij woningen zonder goede isolatie verdwijnt de warmte van de warmtepomp naar buiten. Daarom is het esssentieel om een woning eerst goed te laten isoleren.

Je woning isoleren is ook beter voor het milieu en voor je energierekening. Toch kan het even duren om de woning goed genoeg te laten isoleren voor een warmtepomp. Daarom wordt het lastig om vanaf 2021 in één keer je cv ketel te vervangen door een warmtepomp.

Sommige critici beweren dat het verstandiger is om, als je cv ketel de komende jaren aan vervanging toe is, eerst nog een tijdelijke HR+++ ketel te nemen. Deze kun je bijvoorbeeld huren, zodat je er niet lang aan vast zit. De HR+++ ketel is redelijk zuinig en dit geeft je de tijd om je woning goed te laten isoleren voordat je overgaat op de warmtepomp.

Wat is er nog meer nodig?

Voordat dit plan uitgevoerd kan worden, moeten er nog een aantal andere dingen veranderen. Zo moeten warmtepompen eerst worden verbeterd in kwaliteit, bijvoorbeeld wat betreft het geluidsniveau, de netbelasting en de grootte van de pomp. Zo worden warmtepompen toegankelijker.

Ook moeten er veel cv-monteurs worden bijgeschoold, zodat ze leren warmtepompen te plaatsen. UNETO-VNI heeft al aangekondigd dat zij graag 30.000 technici willen opleiden tot het plaatsen van warmtepompen.

Alle relevante partijen zijn hard aan het werk om de traditionele cv ketel vanaf 2021 te laten verdwijnen. Zo kunnen we het klimaatverdrag van Parijs halen, besparen we veel energie en dragen we ons steentje bij aan het milieu. Bovendien gaan we de gaswinning in Groningen met deze maatregel doeltreffend tegen.

Naar gasloos toe met MyGo

Ook MyGo helpt graag mee om dit voorstel werkelijkheid te maken. We zorgen voor een directe match tussen consumenten en cv monteurs. Tevens bieden we informatie over de mogelijkheden en de kosten van warmtepompen en andere duurzame methoden. Ook kun je bij ons je woning beter laten isoleren.

Wanneer je op zoek bent naar een goed pasende lokale specialist, kun je de MyGo Matchmaker gebruiken om direct in contact te komen met een geschikte vakspecialist voor de installatie van jouw duurzame warmtebron.

MyGo hoopt dat ook jij wilt meewerken om Nederland vanaf 2021 gasvrij te maken.