Gasloos wonen: Hoe ziet een toekomst zonder aardgas eruit?
We zijn in Nederland onderweg naar een toekomst waarin we gasloos wonen. Het streven van het kabinet is om in 2050 iedereen van het gas af te hebben. Als tussenstap is het de bedoeling om in 2030 al ruim een derde van de huishoudens gasloos te laten wonen.
Een groot deel van deze woningen zijn nieuwbouwwoningen. Maar ook voor bestaande woningen wordt op korte termijn gekeken hoe ze gasvrij gemaakt kunnen worden. Wanneer dit gebeurd verschilt per dorp, stad, wijk en straat. Voor het einde van 2021 zullen de meeste gemeenten een plan moeten indienen om aan te geven wat ze gaan doen.
Er gaan binnenkort dus dingen veranderen. Dat betekent voor vrijwel iedereen dat we onze woningen op een andere manier moeten gaan verwarmen. Ook koken op een gasfornuis is dan niet langer mogelijk. In dit artikel informeren we je over de alternatieven van koken en verwarmen met gas. We gaan in op de kosten van de alternatieven en geven informatie over wat van belang is wanneer je gaat overstappen.
Inhoud
Ben jij helemaal klaar voor de toekomst en zoek je een specialist om jouw woning gasvrij te komen maken? Vind een geschikte vakman met de MyGo Matchmaker. Hier kun je vakmensen vergelijken door recensies en profielen te bekijken of door meerder offertes aan te vragen. Bellen kan echter ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een specialist uit de regio.
Wat gaat er veranderen als we geen aardgas meer gebruiken?
Het leeuwendeel van de aardgas die we consumeren wordt gebruikt om onze huizen te verwarmen. Het wordt dan ook de grootste uitdaging om de traditionele cv ketel op gas te vervangen voor een duurzaam alternatief als een warmtepomp of stadsverwarming.
Het belang van isoleren bij gasloos wonen
Goed isoleren is van groot belang of je nu een cv ketel op gas gebruikt of een andere warmtebron. Als je huis niet goed geïsoleerd is stook je jezelf een ongeluk om het binnen lekker warm te houden. Dat levert je niet alleen een hoge energierekening op maar het is ook nog eens slecht voor het milieu.
Je kunt je huis op een aantal manieren isoleren:
- Het dak. Een dak kun je zowel van de binnenkant als van de buitenkant isoleren.
- De muren. Je kunt muren zowel van buitenaf, via de spouwmuur als van binnenuit isoleren.
- De vloer. De vloer kun je isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen via de onderkant (kruipruimte) of aan de bovenkant van de vloer.
- De ramen. Door HR++ glas te laten plaatsen kun je de ramen beter isoleren.
Een van de belangrijkste voordelen van een goed geïsoleerd huis is dat het snel opwarmt en dat de warmte lang blijft hangen. Als je woning goed geïsoleerd is woning koelt het minder snel af wanneer de verwarming uitstaat. Dat maakt het mogelijk om je huis te verwarmen met iets anders dan een cv ketel op gas.
Alternatieven van een cv ketel op gas werken met lagetemperatuurverwarming
De meest alternatieven voor een cv ketel op gas werken op lagetemperatuurverwarming (LTV). Op alternatieven als een warmtepomp en een warmtenet gaan we later in dit artikel dieper in.
Lagetemperatuurverwarming wil zeggen dat de warmtebron het water waarmee de radiatoren en de muur- en vloerverwarming het huis verwarmen minder heet maakt. Deze zogenaamde aanvoertemperatuur ligt vrij hoog bij een cv installatie op gas (gemiddeld tussen de 60 en 90 graden). Bij LTV ligt de aanvoertemperatuur op 30 – 40 graden.
Een ander alternatief voor verwarmen met gas is infraroodverwarming.
Wat is de reden voor het verschil in aanvoertemperatuur?
Een cv-ketel op gas warmt het water voor de verwarming zelf op. Dat gebeurd door verbranding. Omdat een cv ketel het water zelf opwarmt kan de ketel het water heel heet maken. Een alternatieve warmtebron als een warmtenet of een warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving. Doordat deze bronnen de warmte niet zelf opwekken kan een alternatieve warmtebron geen water met zo’n hoge aanvoertemperatuur leveren. Dat heeft tot gevolg dat het huis langzamer opwarmt.
Wand- en vloerverwarming voor gasloos verwarmen
Wand- en vloerverwarming zorgen ervoor dat je huis toch relatief snel kan opwarmen met lagetemperatuurverwarming. Omdat de oppervlakte die de warmte afgeeft bij wand- en vloerverwarming veel groter is dan bij radiatoren hoeft de aanvoertemperatuur minder hoog te zijn. Eén radiator moet soms immers een hele ruimte verwarmen. Door de kleine oppervlakte van de radiator moet deze heel heet kunnen worden om de warmte aan de omgeving te kunnen afgeven. Bij wand- en vloerverwarming is dat niet nodig. Vandaar dat wand- en vloerverwarming samen met lagetemperatuur radiatoren ideaal zijn voor gasloos verwarmen.
Gasloos verwarmen
Het vervangen van je cv op gas wordt de grootste omschakeling voor het gasloos wonen. Een huis verwarmen zonder gas vraagt om grote, prijzige aanpassingen. Laten we eens kijken welke alternatieven er zijn:
- Een warmtepomp/ hybride warmtepomp
- Warmtenetten als stadsverwarming
- Een pelletkachel/pelletkachel cv
- Infrarood panelen
- Een elektrische cv
Een warmtepomp
Een warmtepomp wekt zelf geen warmte op maar haalt warme uit de directe omgeving. Zo kan een warmtepomp warmte uit buitenlucht, ventilatielucht, uit water en uit de grond halen. Het apparaat zelf is een kast ter grootte van een koelkast met leidingen naar buiten. De warmte wordt door de leidingen naar binnen gezogen om het huis mee te verwarmen.
De hybride variant werkt samen met een cv-ketel op gas. Als het buiten te koud is vult de cv ketel de warmte aan zodat het toch aangenaam warm wordt in huis.
Warmtenetten
Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming bestaat uit een netwerk van ondergrondse leidingen waarmee huizen en gebouwen worden verwarmd. De warmte van warmtenetten is de restwarmte van industrieën als energiecentrales en afvalverwerkingsbedrijven. Soms wordt de warmte ook uit de aarde (geothermie), uit oppervlaktewater of door verbranding van biomassa gewonnen.
Een pelletkachel
Een pelletkachel geeft warmte af door klimaatvriendelijk samengeperste houtsnippers (pellets) te verbranden. Het voordeel ten opzichte van een open haard of houtkachel is dat een pelletkachel de warmte de ruimte in blaast. Een haard of houtkachel geeft alleen stralingswarmte af. Als je een heel huis wilt verwarmen met een pelletkachel kun je kiezen voor een pelletkachel cv. Dan wordt de kachel aangesloten op een cv installatie.
Infrarood panelen
Infrarood panelen werken op stroom. Je kunt ze ophangen in de ruimtes die je wilt verwarmen. Als je de panelen aanzet geven ze stralingswarmte af. Ze verwarmen niet de hele ruimte, alleen het directe stralingsgebied. Vergelijk het met een fijne lentezon op frisse voorjaarsdag.
Een elektrische cv
Een elektrische cv werkt vrijwel hetzelfde als een cv op gas. Met het verschil dat je geen gas maar elektriciteit verbruikt. Vanwege het hoge energieverbruik is een elektrische cv momenteel nog niet rendabel. Maar toekomstige prijsstijgingen voor aardgas kunnen hier verandering in brengen.
Isoleren vraagt om ventileren
Met een goed geïsoleerde woning heb je niet langer last van tocht en warmteverlies. Dat is fijn. Het is echter ook belangrijk om goed te blijven ventileren. In slecht geïsoleerde woningen gaat dat min of meer vanzelf doordat tocht voor aanvoer van frisse lucht zorgt. Maar om de luchtkwaliteit in goed geïsoleerde huizen hoog te houden is af en toe een raam openzetten niet voldoende.
Ventileren kan al heel laagdrempelig met ventilatieroosters in je ramen. Een ventilatierooster kost gemiddeld tussen de 40 en 150 euro. De prijs is met name afhankelijk van de grootte van het raam. Wil je het iets groter aanpakken dan kan je overgaan op mechanische ventilatie.
Mechanische ventilatie heeft als bijkomend voordeel dat je de binnenkomende lucht met de afgevoerde lucht kunt verwarmen. Zo gaat er geen warmte verloren bij het ventileren. Dat principe wordt warmteterugwinning genoemd. Er zijn ook speciale warmtepompen die de warmte van de binnenkomende lucht uit het ventilatiesysteem kunnen gebruiken om te verwarmen.
Koken zonder gas
We gebruiken gas niet alleen om ons huis te verwarmen, we koken er ook nog mee. Hoewel we maar een klein percentage (ongeveer 5%) met koken verbruiken is het onvermijdelijk om over te stappen op elektrisch koken wanneer we helemaal van het gas gaan.
Inductie koken wordt ook een stuk voordeliger wanneer we stoppen om ons huis met gas te verwarmen. Jaarlijks betaal je ongeveer 250 euro aan vastrecht voor een gasaansluiting. Ook wanneer je weinig gas verbruikt betaal je voor de aansluiting. Door over te stappen op inductie koken kun je het gas afsluiten en bespaar je direct 250 euro.
Bovendien heeft inductie koken vele voordelen waardoor je efficiënter en energiezuiniger kan koken dan met gas.
Je eigen energie opwekken met zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet perse noodzakelijk wanneer je gasloos wilt gaan wonen. Maar voor een energieneutrale toekomst zijn ze onmisbaar. Doordat we minder gas gaan gebruiken zal het verbruik van elektriciteit toenemen. Je ziet nu al een toename in het energieverbruik door energieslurpende elektrische auto’s. Wanneer we straks nog meer energie gaan gebruiken moet deze elektriciteit ergens vandaan komen. Om er voor te zorgen dat de elektriciteit niet op een grijze manier gewonnen wordt kun je zelf een steentje bijdragen met je eigen zonnepanelen.
Met voldoende zonnepanelen en een warmtepomp is het zelfs mogelijk om een nul-op-de-meter-woning te realiseren. Dat wil zeggen dat je alleen je eigen energie gebruikt. De warmtepomp verwarmt het huis met de energie die je met eigen zonnepanelen hebt opgewekt. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee.
Vind een specialist met MyGo
Ben jij helemaal klaar voor een toekomst zonder gas? Wacht niet langer en laat je woning aanpassen door een van onze specialisten. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Op onze website kun je meer informatie vinden over verschillende vakmensen of direct meerdere offertes aanvragen. Dat kan allemaal gratis en vrijblijvend. Bel je liever even? Dat is geen probleem. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een geschikte vakman.