Terug naar prijzen
Kosten zonnepanelen plat dak

Kosten zonnepanelen plat dak

Wat zijn de kosten van zonnepanelen voor een plat dak?

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plak dak liggen tussen de 7.500 en 10.000 euro. De kosten bestaan voor ongeveer 75% uit de prijs van het materiaal en voor 25% uit de kosten voor de installatie van de zonnepanelen.

Als je besluit om de ruimte van een plat dak te benutten voor de installatie van zonnepanelen zijn er een aantal dingen te overwegen. In dit artikel vertellen we je alles over de kosten, de verschillende typen panelen, wat je kunt besparen en waar je op moet letten bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen op een plat dak.

Wanneer je wilt weten welke elektricien bij jou in de buurt hierbij kan helpen, en wat de kosten zijn, kun je de MyGo Matchmaker gebruiken. De Matchmaker geeft je een overzicht van de beste specialisten bij jou in de regio. Je hebt de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Bellen mag natuurlijk ook. Daarvoor kun je het volgende telefoonnummer gebruiken: 085 106 1600.

Prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

De prijzen voor zonnepanelen op een plak dak verschillen in de praktijk maar weinig met de prijzen voor zonnepanelen op een schuin dak. Wel zul je rekening moeten houden met extra kosten voor de bevestiging van de constructie waarop de zonnepanelen worden aangebracht. Dit komt bij benadering neer op 12 euro extra per paneel.

Besparing per jaar op energiekosten

Gezinsgrootte

 

Totaal aan elektriciteit nodig

Aantal benodigde panelen (250 Wp)

Gem. prijzen incl. installatie en omvormer

530 euro  

1 persoon

2200 kWh

11

5.200 euro

780 euro

2 personen

3300 kWh

16

7.500 euro

1050 euro

4 personen

4500 kWh

22

10.000 euro

1250 euro

6 personen

5300 kWh

26

12.000 euro

Kosten zonnepanelen Plat dak [2020] | Prijsvoorbeelden

Hoe werken zonnepanelen?

De stroom die een zonnepaneel opwekt heet gelijkstroom. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Een omvormer is dus onmisbaar om je eigen stroom op te wekken.

Een omvormer ziet eruit als een soort meterkast. Hier komt de opgewekte gelijkstroom binnen. De prijs van een losse omvormer ligt tussen de 750 en 1200 euro. De omvormer wordt geïnstalleerd door de vakman en is vaak bij de totaalprijs inbegrepen.

De omvormer is verbonden met de zonnepanelen door een gelijkstroomkabel. Deze kabel loopt langs de panelen en geleid de stroom naar de omvormer. Om de omvormer te laten werken worden de zonnepanelen in serie geschakeld. Dat betekent dat de zonnepanelen met elkaar verbonden zijn zodat ze samen een hoge spanning opwekken.

Eén zonnepaneel wekt ongeveer 33 volt op. Als er vijftien aaneengeschakeld zijn wekken ze dus samen bijna 1500 volt op. Deze hoge spanning is nodig om een optimaal rendement te halen uit je zonnepanelen. De hoge spanning is ook nodig om de gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom.

Omdat er verschillende soorten omvormers bestaan kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Hier kan een vakman je bij adviseren.

Zonnepanelen terugverdienen

Om een beeld te krijgen van een mogelijke situatie kun je het volgende rekenvoorbeeld gebruiken. Stel, je gezin bestaat uit 4 personen. Als je uitgaat van een gemiddeld verbruik heb je ongeveer 22 zonnepanelen nodig om in je totale behoefte aan elektriciteit te kunnen voorzien. Voor de panelen betaal je ongeveer 10.000 euro. Dit betekent dat je met een besparing van 1050 euro per jaar de panelen al binnen 10 jaar hebt terugverdiend!

Zelfs wanneer je met 6 mensen samenwoont kun je de investering al binnen 10 jaar terugverdienen! Omdat zonnepanelen doorgaans 20-25 jaar meegaan loont het de moeite om te kijken of deze duurzame manier van stroom opwekken misschien ook iets voor jou is.

Kosten zonnepanelen Plat dak [2020] | Prijsvoorbeelden

Waar moet je rekening mee houden bij de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak?

Om zonnepanelen op een plat dak te kunnen plaatsen moeten ze in een speciale constructie worden geplaatst. Op deze manier kunnen de panelen in de juiste hellingshoek worden gezet voor een optimaal rendement.

Voor een optimale opbrengst kunnen de panelen het beste in een hellingshoek van 35-40 graden, richting het zuiden worden geplaatst. Wanneer je niet de panelen niet in de ideale richting plaatst leveren ze minder op.

Richting plaatsing panelen

Verlies aan rendement in procenten

Verlies aan rendement bij hellingshoek

Zuid

0% verlies

35 graden

0% verlies

Zuid-oost

5% verlies

30 graden

1% verlies

Zuid-west

5% verlies

20 graden

3% verlies

West

20% verlies

15 graden

5% verlies

Oost

20% verlies

0   graden

7% verlies

Bovendien moet er bij de plaatsing rekening worden gehouden met een tweetal punten:

De invloed van schaduw

Het is van belang om de zonnepanelen zo ver uit elkaar te plaatsen dat de schaduw van de andere rijen met panelen geen invloed heeft op het rendement. Je creëert namelijk schaduw wanneer je de constructies met panelen te dicht op elkaar laat plaatsen. Houd rekening met een ruimte van 2,5 vierkante meter rondom een rij zonnepanelen.

Wanneer je deze ruimte niet hebt kunnen de panelen ook dichter op elkaar geplaatst worden. Hierdoor zullen ze wel minder opleveren.

De afstand tot de dakrand

Vanwege de belasting van de wind is het raadzaam om de panelen niet te dicht bij de dakrand te plaatsen. Omdat panelen in een hogere hellingshoek meer wind vangen, kun je het beste uitgaan van een afstand tot de dakrand die gelijk is aan de hoogte van het zonnepaneel.

Kosten zonnepanelen Plat dak [2020] | Prijsvoorbeelden

Ballast voor de constructie van de zonnepanelen

Om er voor te zorgen dat de zonnepanelen ook bij stormachtig weer op hun plaats blijven moet de constructie worden verzwaard met ballast. Denk hierbij aan grind, zandzakken of stenen. Het is overigens wel van belang dat je dak berekend is op het extra gewicht. Voor de ballast zul je ongeveer 75-100 kilogram moeten rekenen per vierkante meter paneel.

Het is mogelijk om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren om te zien of het dak sterk genoeg is. Wanneer het dak niet sterk genoeg is om de ballast te kunnen dragen kan gekozen worden voor een andere bevestiging. In plaats van de constructie te verzwaren kan de constructie ook op het dak worden verankerd.

Opstellingen voor een plat dak

Voor het aanbrengen van zonnepanelen zijn twee opstellingen mogelijk. Je kunt kiezen voor een open- of een gesloten opstelling. Bij een gesloten opstelling worden de zonnepanelen naast elkaar en boven elkaar geplaatst. Hierdoor krijg je één groot vlak met zonnepanelen. Bij een open opstelling worden ze in losstaande rijen geplaatst. Daardoor is het bij een open opstelling makkelijker om de hellingshoek op een later moment nog eens aan te passen.

Vervolgens zijn er nog verschillende montagesystemen mogelijk. De verschillende systemen onderscheiden zich met name op het gebied van de hellingshoek en de richting. Wil je meer weten? Voor advies over de ideale opstelling voor jou platte dak kun je altijd terecht bij een specialist in de buurt.

Kosten zonnepanelen Plat dak [2020] | Prijsvoorbeelden

Soorten zonnepanelen 

Je bent er uit. Je hebt besloten om zonnepanelen op je platte dak te laten plaatsen. Maar welk type moet je nu kiezen?

Er zijn 3 soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor een plak dak: monokristallijn, polykristallijn en amorf/dunne film. Iedere variant heeft voor- en nadelen.

Type paneel

Monokristallijn

 

Polykristallijn

Amorf/dunne film

Gemiddelde prijs per paneel

660 euro

580 euro

380 euro

Voordelen

-Zeer hoog rendement

-Ideaal voor kleine daken

-Goed rendement

-Goede prijs/kwaliteit verhouding

-Ideaal voor grote daken

-Weinig verlies bij diffuus licht

-Weinig verlies bij hoge temp.

-Goedkoopste variant

Nadelen

-Verlies bij diffuus licht

-Verlies bij hoge temp.

-Hoge prijs

-Verlies bij diffuus licht

-Verlies bij hoge temp.

 

-Minste rendement

Kosten zonnepanelen Plat dak [2020] | Prijsvoorbeelden

Bespaartips van MyGo: bespaar en haal meer rendement uit je zonnepanelen 

  • Zomer en winterstand. De meeste mensen kijken niet meer om naar hun zonnepanelen wanneer ze eenmaal zijn geplaatst.  Maar wist je dat je een hoger rendement kunt halen wanneer je de zonnepanelen in de zomer en de winter onder een andere hellingshoek afstelt? Aangezien de zon in de zomer hoger aan de hemel staat renderen de panelen beter onder een kleinere hellingshoek. In de winter staat de zon lager en levert een grotere hellingshoek van 60 graden meer rendement op.
  • Geen steiger nodig. Door te kiezen voor zonnepanelen op een plat dak bespaar je op de kosten voor een steiger. Bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak is een steiger onmisbaar. Vanwege de toegankelijkheid van een plat dak is een steiger over het algemeen niet nodig.
  • Btw bedrag terug ontvangen. Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst is het mogelijk om de btw terug te vragen. Dit kan een besparing tot 21% op de aanschafprijs opleveren. Houd er wel rekening mee dat de btw pas kan worden teruggevorderd nadat de betaling aan de vakman is voldaan.
  • Schone zonnepanelen geven meer stroom. Door de panelen vrij te houden van bladeren, sneeuw, modder en ander vuil haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen. Wanneer je de zonnepanelen onder een hellingshoek laat installeren zal de regen dit grotendeels voor je doen.
  • Offertes aanvragen. Door verschillende offertes aan te vragen kun je de prijzen van specialisten bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. Zo krijg je een goed beeld welke vakman het meest geschikt is voor jou klus.

Deskundig advies over zonnepanelen voor een plat dak

Zoals je ziet komt er nog aardig wat kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Welke panelen kies je? Welke opstelling? Hoe creëer je het optimale rendement? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Het kan overweldigend zijn om deze keuzes allemaal zelf te moeten maken. Een deskundige adviseur kan je hier bij helpen. Om de meest voordelige specialist bij jou in de buurt te vinden kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Mocht je liever direct iemand willen spreken kun je ook bellen naar 085 106 1600.

Via de Matchmaker krijg je een overzicht van de goedkoopste specialisten bij jou in de buurt. Zo vind je snel de ideale match met een vakman. Je kunt direct een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen. Het is ook mogelijk om eerst een offerte aan te vragen. Je kunt een exclusieve offerte aanvragen, of meerdere offertes van verschillende vakmensen, om de prijzen met elkaar te vergelijken. Zo vind je snel de ideale vakman bij jou in de buurt en kun je direct een afspraak maken.