Terug naar blog
Huis isoleren tips

Huis isoleren tips

26 apr. '22 Door MyGo redactie

Bij het isoleren van je huis denk je misschien aan een gigantische onderneming. In dit artikel laten we zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Zo kan isolatiemateriaal aanbrengen vaak sneller en met minder overlast dan je denkt. Ook geven we handige tips over wat je zelf allemaal kunt doen om je huis beter te isoleren en je energieverbruik terug te dringen.

Hoe kom ik erachter of mijn huis goed geïsoleerd is?

Om te beginnen is het zaak om het bouwjaar van je woning te achterhalen. Heb je geen idee wanneer je woning gebouwd is dan kun je dit opzoeken op de website van het kadaster.

Als uitgangspunt mag je aannemen dat de meeste huizen die voor 1980 zijn gebouwd matig of slecht geïsoleerd zijn. Is je woning gebouwd in de jaren negentig? Dan zijn de muren, de vloer en het dak meestal goed geïsoleerd. Is het je doel om de woning energieneutraal te maken zou je als toevoeging nog HR glas kunnen laten plaatsen. Is je woning na 2000 gebouwd dan is deze over het algemeen maximaal geïsoleerd.

Kijk voor je begint met isoleren welk isolatiemateriaal er al is aangebracht. Heb je de woning nog niet zo lang in bezit dan kun je de vorige bewoner vragen wat ze hebben laten doen. Om uit te zoeken in hoeverre je huis al is geïsoleerd kun je ook de (ver)bouwtekeningen bekijken of een isolatiedeskundige inschakelen.

Tips om efficiënt je huis te isoleren

Wat is de beste manier om je huis te isoleren?

Er zijn een aantal manieren waarop je een huis kunt isoleren. Je kunt het dak, de muren, de vloer en de ramen isoleren. Heb je een woning die slecht of matig geïsoleerd is dan bereik je het meeste met spouwmuurisolatie en dakisolatie. Via het dak gaat er gemiddeld 20% tot 35% van de warmte verloren. Via de muren is dat tot 25%. Door spouwmuurisolatie en dakisolatie zul je dus flink besparen op de energierekening. Spouwmuurisolatie heb je gemiddeld binnen 3 jaar terugverdiend en dakisolatie tussen de 5 en 7 jaar.

Hoe gaat dat isoleren nu precies?

Meestal kun je een woning prima isoleren zonder grote verbouwing. Spouwmuren kun je bijvoorbeeld isoleren door via gaten in voegen isolatiemateriaal in te spuiten. Vloeren kunnen van de onderkant via de kruipruimte worden geïsoleerd. Isolatieglas kan van buitenaf worden geplaatst (zodat je binnen niet al te veel troep hebt). Alleen het aanbrengen van dakisolatie geeft wat meer overlast. Doe je dat van binnenuit dan is het verstandig de ruimte vooraf leeg te maken en heb je achteraf wat schoonmaakwerk. Laat je de dakbedekking aan de buitenzijde aanbrengen dan heb je een groter karwei om handen.

Een isolatieklus hoeft niet lang te duren. Afhankelijk van de grootte van je woning kunnen al deze isolatieklussen (behalve dakisolatie van de buitenkant) in een halve dag tot een dag worden uitgevoerd.

Wat kost het isoleren van mijn huis?

Hoeveel het isoleren gaat kosten verschilt per situatie. Laat je enkel isolatieglas plaatsen? Dan zul je goedkoper uit zijn dan dakisolatie. Daarnaast verschilt het per isolatiemateriaal en het oppervlakte dat geïsoleerd moet worden. Bekijk ons artikel huis isoleren kosten voor specifieke kosteninformatie per onderdeel.

Als je dit bedrag niet direct kunt missen dan zijn er mogelijkheden om een goedkope lening af te sluiten. Bij het energiebespaarfonds van de overheid kun je tegen een rente van 2% of minder een lening afsluiten voor de isolatie van je huis.

Tips om efficiënt je huis te isoleren

Waar moet ik om denken als ik ga isoleren?

Probeer niet te besparen op isolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal met uiteenlopende prijzen. Bij het kopen van isolatiemateriaal is het van belang om te kijken welke isolatiewaarden je nodig hebt per woningonderdeel. De isolatiewaarden staan op de verpakking aangegeven. Kies bij twijfel altijd voor de hoogste isolatiewaarde. Meestal is het prijsverschil niet al te groot en verdien je de extra uitgave snel terug door energie te besparen.

Vergeet de bijkeuken en garage niet

Heb je een bijkeuken of een garage die aan je woning vastzit dan loont het de moeite deze ook mee te isoleren. Zelfs wanneer je er weinig tijd doorbrengt. Door te isoleren staan je spullen warm en droog en stroomt de warmte in huis minder makkelijk weg via de garage of bijkeuken.

Blijf wel ventileren

Ventilatie is belangrijk om de luchtkwaliteit in huis hoog te houden. Als je huis goed geïsoleerd is kan vocht en vervuilde lucht minder goed ontsnappen. Dat kun je oplossen met ventilatieroosters of een mechanische ventilatiesysteem.

Je denkt misschien: maar als ik ventileer met koude lucht van buiten moet ik vast meer stoken. Dat is niet het geval. De lucht van buiten is namelijk minder vochtig dan de lucht in huis. Droge lucht warmt sneller op waardoor je minder energie verbruikt om te verwarmen. 

Wat kan ik zelf doen om mijn huis direct beter te isoleren?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis beter te isoleren. Je kunt tochtstrips aanbrengen rond de voordeur en de brievenbus. Tochtstrips kun je overal aanbrengen waar jij tocht voelt. Controleer de tochtstrips wel ieder jaar om te zien of ze nog functioneren. Verder kun je onder deuren die warme en koude ruimten scheiden een tochtborstel plaatsen.

Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen zodat je minder warmte in huis verliest. Je kunt bijvoorbeeld de cv leidingen isoleren zodat het hete water in de leidingen minder snel afkoelt. En met reflecterende folie achter je radiatoren zorg je ervoor dat de warmte terug de ruimte in gekaatst wordt. Zo heb je profijt van beide kanten van een radiator. Let er ook op dat je geen bank of gordijn voor de radiator plaatst. Dan kan de warme lucht minder makkelijk de ruimte in stromen.

De belangrijkste voordelen van isoleren

Naast een aangenaam woonklimaat en minder stookkosten levert een goed geïsoleerd huis nog enkele voordelen op. Zo kun je met een goed geïsoleerde woning straks gemakkelijker overstappen op gasloos verwarmen.

Daarnaast is de terugverdientijd van isoleren relatief kort. Door handig gebruik te maken van subsidies kun je de isolatie van je woning al binnen enkele jaren terugverdienen met de besparing op je stookkosten.

Isoleren is ook goed voor de waarde van je huis. Met een goed geïsoleerde woning krijg je een beter energielabel. Met een beter energielabel wordt je huis meer waard.

Vind een vakman met MyGo

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden om jouw huis te laten isoleren? MyGo brengt je in contact met een isolatiespecialist uit de buurt. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Om meer te weten te komen over de specialisten in jouw regio kun je op onze website profielen en reviews bekijken. Om direct meer inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag verder.