Ben jij al voorbereid op een toekomst zonder aardgas? Als het aan de overheid ligt is ons energieverbruik in 2050 helemaal klimaatneutraal. Aardgas past niet in dat toekomstbeeld. Dat betekent dat we onze huizen op een alternatieve manier zullen gaan verwarmen. Maar hoe gaan we dat doen en wat komt er allemaal bij kijken? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.
Inhoud:
Weet je al hoe je jouw woning zonder gas kunt verwarmen en zoek je specialisten om dat mogelijk te maken? MyGo brengt je via de Matchmaker in contact met de specialist die het beste aansluit bij jouw wensen. Kom meer te weten over de vakmensen in je regio op onze website of vraag direct vrijblijvend één of meerdere offertes aan. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Dan brengen we je in contact met een vakman uit de buurt.
Verwarmen zonder aardgas
Veel nieuwbouwwoningen worden al klimaatneutraal opgeleverd. Maar hoe zit het met het aardgasvrij maken van bestaande woningen? Er zijn al een aantal mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder gebruik te maken van een traditionele cv ketel op aardgas. In de rest van het artikel zullen we de volgende alternatieven een voor een bespreken:
- Warmtenet
- Pelletkachel of open haard
- Elektrische cv ketel
- Hybride elektrische warmtepomp
- Elektrische warmtepomp
- Infraroodverwarming
Een warmtenet om aardgasvrij je huis te verwarmen
Een warmtenet wordt ook wel aangeduid als stadsverwarming. Een warmtenet bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water door stroomt. Met dat warme water worden huizen en gebouwen verwarmd.
Je kunt niet zelf kiezen om gebruik te maken van een warmtenet. De gemeente waarin je woont bepaalt of er een warmtenet voor jou beschikbaar is. Voor het einde van 2021 zullen alle gemeenten een warmteplan opstellen waarin stadsverwarming kan worden opgenomen. Het idee is om in sommige gebieden een open warmtenet te creëren waar mensen zichzelf voor kunnen inschrijven.
Warmtebronnen van een warmtenet
Warmtenetten zijn voornamelijk beschikbaar in stedelijke gebieden. Dat heeft met de bron van de warmte te maken. Een warmtenet kan op verschillende manieren van warmte worden voorzien:
- Restwarmte: de restwarmte van industriële processen, bijvoorbeeld warmte die vrij komt bij energiecentrales en afvalverwerkingsbedrijven wordt gebruikt om het water te verwarmen dat naar woonwijken wordt geleid.
- Biomassa: de verbranding van biomassa (planten- en dierenresten) wordt veel gebruikt om op een duurzame manier energie op te wekken. Er wordt groene stroom mee opgewekt maar de verbranding zorgt ook voor warmte voor warmtenetten.
- Geothermie: met geothermie, ook wel aardwarmte genoemd wordt de warmte uit de grond gehaald. Via een lange buis (tot wel een kilometer diep) wordt er warm water uit de aarde gepompt.
- Oppervlakte- of afvalwater: steeds vaker wordt er met warmtewisselaars warmte uit oppervlakte- en afvalwater gewonnen dat gebruikt kan worden voor warmtenetten.
Een aansluiting op een warmtenet
Een aansluiting op een warmtenet is op dit moment nog erg prijzig. Voor een particulier liggen de prijzen tussen de 10.000 en 20.000 euro. Daarom wordt er meestal een hele wijk of straat in een keer aangesloten. Dan worden de aansluitkosten betaald door een externe partij en betaal je alleen voor het verbruik. En wanneer je eenmaal bent aangesloten op een warmtenet heb je geen CV ketel meer nodig.
Je huis verwarmen met een pelletkachel of open haard
Een pelletkachtel of open haard kan dienen ter vervanging van je huidige cv installatie. Een pelletkachtel genereert warmte door klimaatvriendelijke samengeperste houtsnippers (zogenaamde pellets) te verbranden. De vrijgekomen warmte wordt vervolgens door de kachel verspreidt over de ruimte waarin de kachel is geplaatst.
Het verschil tussen een pelletkachel en een open haard zit in de manier waarop de warmte wordt verspreid. Een pelletkachel blaast de warmte daadwerkelijk de ruimte in terwijl een open haard alleen stralingswarmte afgeeft. Dat maakt een pelletkachel een stuk efficiënter.
Rendement pelletkachel
Een pelletkachel heeft een hoog rendement. Deze kachel kan wel 85 tot 95 procent van de energie (pellets) omzetten in warmte. Daarmee kan een pelletkachel prima dienen als hoofdverwarming voor een bepaalde leefruimte.
Door een elektronisch regelsysteem optimaliseert de kachel het verbrandingsproces. Dat heeft als voordeel dat je via een thermostaat gemakkelijk kunt bepalen wanneer de kachel aan- of uitschakelt. Bovendien komen er nauwelijks geuren vrij bij het verbrandingsproces.
Installatie pelletkachel
De installatie van een pelletkachel kun je overlaten aan een verwarmingsexpert. Het plaatsen van een kachel kost tussen de 150 en 900 euro. Het plaatsen en aansluiten van een vrijstaande kachel kost het meest. Heb je nog geen bestaand rookkanaal dan kun je voor 550 tot 950 euro een rookkanaal laten aanleggen.
Een elektrische cv ketel in plaats van een ketel op gas
Een elektrische cv ketel zal vermoedelijk geen grote rol spelen in de transitie van gas naar een alternatieve energiebron. Dat komt vooral door de hoge kosten. Een elektronische cv ketel verbruikt veel stroom. De kosten voor het verbruik voor een woonoppervlakte van 100 m2 liggen per jaar gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro.
Een cv ketel op elektriciteit werkt vrijwel hetzelfde als een cv ketel op gas. In de zin dat het water wordt opgewarmd in de ketel en vervolgens via leidingen naar de radiatoren wordt gevoerd. Het opwarmen gebeurd echter niet via verbranding zoals bij een gasketel maar door elektrische weerstand. Het systeem werkt ongeveer zoals een waterkoker, waar een elektrisch verwarmingselement het water opwarmt.
De voordelen van een elektrische ketel
Hoewel de elektrische cv ketel zichzelf een beetje uit de markt prijst door het hoge energieverbruik heeft de ketel wel een aantal voordelen ten opzichte van een ketel op gas.
- Gemakkelijk te installeren. Een elektrische cv ketel kan zowel aan de muur als op de grond worden geplaatst.
- Voordelig. In de aanschaf is een elektrische cv ketel voordeliger dan andere verwarmingsinstallaties.
- Erg efficiënt met een hoog rendement. Een elektrische cv haalt een rendement tot bijna 100 procent en is in staat zeer snel op te warmen.
- Weinig onderhoud. Elektrische cv ketels vergen in vergelijking met andere verwarmingssystemen weinig onderhoud.
- Ecologisch verantwoord. In combinatie met zonnepanelen kun je op een duurzame manier je huis verwarmen.
De toekomst van de elektrische cv
Dat het op dit moment nog niet rendabel is om je traditionele cv ketel te vervangen door een elektrische wil niet zeggen dat dit in de toekomst zo blijft. Wanneer de prijs van aardgas stijgt, en elektriciteit relatief goedkoop wordt kunnen de verhoudingen heel anders komen te liggen. Helemaal wanneer je zelf in staat bent om stroom op te wekken met zonnepanelen.
Besparen op aardgas met een hybride elektrische warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt wel gezien als de ideale tussenstap naar gasvrij verwarmen. Deze warmtepomp werkt namelijk samen met je cv ketel op gas. De ketel op gas springt bij wanneer het buiten erg koud is en wanneer je warm water nodig hebt in de keuken of de badkamer.
De hybride warmtepompinstallatie bestaat uit twee delen. Binnen wordt er een klein kastje (30x30x60 cm) met een warmtewisselaar aan de bestaande cv ketel gekoppeld. Buiten komt een kast met een ventilator die wel iets weg heeft van een airconditioning systeem. De ventilator haalt de warme lucht naar binnen. Deze lucht wordt vervolgens gebruikt om het water op te warmen dat naar de radiatoren (of andere verwarmingselementen) stroomt.
Een hybride warmtepomp: het beste van twee werelden
De hybride warmtepomp is in veel opzichten de beste tussenoplossing van dit moment. Ten opzichte van andere warmtepompen is de hybride pomp met een prijs van 4.000 tot 5.000 euro, inclusief installatie relatief voordelig. Tegelijkertijd kom je wel in aanmerking voor subsidie en bespaar je direct op je energiekosten. Met de subsidie en de besparing is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp gemiddeld zo’n 16 jaar.
Bovendien is een hybride warmtepomp al rendabel in matig geïsoleerde huizen. Dat in tegenstelling tot een gewone elektrische warmtepomp, die alleen rendeert bij goed geïsoleerde woningen. Aanpassingen aan je bestaande woonsituatie zijn dan ook vrijwel niet nodig. Meestal kunnen de bestaande radiatoren gewoon gebruikt worden bij een verwarmingssysteem met een hybride warmtepomp. Het is wel verstandig dit even door een specialist te laten controleren.
Energiezuinig verwarmen met een elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp lijkt de toekomst wanneer het aankomt op aardgasvrij verwarmen. Een warmtepomp wekt zelf geen warmte op maar haalt de warmte uit de omgeving. Zo zijn er warmtepompen die warmte uit de lucht, uit de grond en uit water opwekken.
Een warmtepomp bestaat uit een apparaat ter grootte van een koelkast met leidingen naar buiten. Door de leidingen wordt de warmte naar binnen gepompt. De warmte wordt vervolgens gebruikt om het huis mee te verwarmen.
Goede isolatie is cruciaal voor het goed functioneren van een warmtepomp
Om een warmtepomp rendabel te laten zijn is het van belang dat je woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp warmt namelijk langzamer op dan een cv ketel op gas. Dat maakt het lastig om een slecht geïsoleerde woning constant, en genoeg te verwarmen. Met de volgende isolatievarianten is je huis helemaal geschikt voor verwarmen met een elektrische warmtepomp:
Een warmtepomp werkt met lagetemperatuurverwarming
Een warmtepomp heeft een lagere aanvoerwarmte dan een traditionele cv ketel op gas. Dat betekent dat het water dat naar de verwarmingselementen (radiator, wand- vloerverwarming) wordt geleid een lagere temperatuur heeft. Een warmtepomp kan het water in de leidingen tot 30 – 40 graden verwarmen terwijl een cv op gas het water tot 60 – 90 opwarmt.
De hoge aanvoerwarmte bij een cv installatie is nodig omdat de oppervlakte van de radiatoren vrij klein is. Om de ruimte snel te kunnen verwarmen moeten de radiatoren flink heet worden.
Een warmtepomp is niet in staat het water zo warm te maken. Daarom is lagetemperatuurverwarming met wand- of vloerverwarming cruciaal voor een verwarmingssysteem met een warmtepomp. Doordat de oppervlakte die de warmte afgeeft bij wand- en vloerverwarming groter is dan de oppervlakte van radiatoren hoeft de aanvoertemperatuur minder hoog te zijn. Met wand- en vloerverwarming warmt de ruimte gelijkmatiger en efficiënter op dan met radiatoren.
Overigens valt het aan te raden om lagetemperatuur radiatoren te plaatsen in ruimtes die niet constant verwarmt worden. Dat zorgt ervoor dat de ruimte snel opwarmt als hier behoefte aan is.
Plaatsen elektrische warmtepomp via MyGo
Voor het plaatsen van een elektrische warmtepomp kan MyGo je in contact brengen met een specialist. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Om inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je ook direct één of meerdere offertes aanvragen. Dat kan gratis en vrijblijvend. Bel je liever eerst even, bel dan gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een verwarmingsspecialist uit de buurt.