Terug naar blog
Warmteterugwinunit

Warmteterugwinunit

27 apr. '22 Door MyGo redactie

Wist je dat een WTW unit installeren in je woning ontzettend veel voordelen heeft? Dit is een systeem van gebalanceerde ventilatie in combinatie met warmte terugwinning. Dat betekent dat er niet onnodig warme lucht verloren gaat en dat merk je dagelijks op meerdere vlakken.

Door een metalen kanaal wordt warme lucht afgezogen in alle ruimtes van jouw woning, terwijl via hetzelfde kanaal verse buitenlucht naar binnen wordt gehaald gezogen. Beide luchtstromen worden langs de WTW unit geleid waar ventilatie plaatsvindt. Vervuilde buitenlucht stroomt terug naar buiten, terwijl verse buitenlucht wordt voorverwarmd door de afgezogen lucht die al in de woning aanwezig is. Zo heeft je huis profijt van voorverwarmde, verse lucht van buiten. Wat zijn 5 voordelen van een WTW unit in huis? 

Warmteterugwinunit met goede ventilatie

De unit zorgt voor een goede luchtcirculatie in alle ruimtes van de woning. Dat betekent dat je niet alleen geniet van voorverwarmde lucht, maar dat deze lucht ook nog eens vers is. De buitenlucht wordt voorverwarmd tot circa 18 graden en dat zorgt het hele jaar door voor een prettig binnenklimaat en wooncomfort. Wist je dat de WTW unit ook bruikbaar is in de omgeving van de douche? De warmte afkomstig uit wegstromend water wordt ingezet om koude of bevroren leidingen op temperatuur te houden. 

Warmteterugwinunit energiezuiniger

In een verouderde woning met matige isolatie stroomt warme lucht gemakkelijk weg, zeker tijdens de koude maanden van het jaar. Met een WTW unit kan warmte vrijwel in zijn geheel worden teruggewonnen, waardoor de warmte in huis beter op peil blijft en je dus minder energie nodig hebt. Deze duurzame investering ga je terugzien op de jaarlijkse energierekening. Een WTW systeem behaalt tegenwoordig een rendement dat tegen de 100% aan zit. 

Eigenschappen en voordelen warmteterugwinunit

Zelf invloed op de verse lucht met de warmteterugwinunit

Bij het installeren van een WTW unit bepaal je zelf hoeveel verse lucht je van buiten naar binnen wilt laten komen. De verse lucht van buiten zorgt voor een gezond leefklimaat, zonder dat het binnen koud wordt. Omdat goed geïsoleerde woningen doorgaans weinig tot geen lucht toelaten van buiten is goede ventilatie nóg belangrijker. Je hoeft de ramen niet meer open te zetten om toch verse buitenlucht binnen te ontvangen. 

Een warmteterugwinunit met filter

Het filteren van buitenlucht zorgt ervoor dat vervuilde lucht geen kans maakt. Heb je last van allergieën of krijgt je snel last van hooikoorts? Een WTW unit kan voorzien worden van speciale filters die pollen of andere vuile deeltjes buiten houdt. Je hebt dus uitsluitend verse lucht in huis en binnen geen last meer van de luchtwegen. 

Warmteterugwinunit zonder koude luchtstromen of tocht 

Een WTW unit is één van de laatste innovaties als het gaat om de isolatie van de woning. Zijn ramen, deuren, de vloer en spouwmuren al voorzien van optimale isolatie, dan is de weg vrij voor dit systeem. Je hebt dan wel de lucht van buiten, maar krijgt nooit meer last van rillingen door een koude luchtstroom in huis. Dit zorgt voor een bijzonder prettig wooncomfort in de woning met verse, warme lucht.

MyGo Matchmaker

Wilt u meer informatie of advies inwinnen van een isolatie specialist? Via de MyGo Matchmaker vindt u eenvoudig een vakspecialist bijjou in de buurt. Of bel met ons servicecentrum via (085) 106 1600

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 januari 2019 en werd op 27 april 2022 geactualiseerd met informatie over optimale isolatie