Isolatie

Vind eenvoudig de beste isolatiespecialist

Ben je op zoek naar een isolatiebedrijf dat perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een geschikt isolatiebedrijf bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Isolatie plaatsen

Veelgestelde vragen

Welke soorten isolatie zijn er?

Isolatie kan op drie verschillende manieren worden ingedeeld, namelijk op basis van grondstof, doel en uitvoering. Hieronder lichten we elk van die drie indelingen kort toe.

Indeling op basis van grondstof

Isolatiematerialen kunnen opgebouwd zijn uit minerale grondstoffen, kunststoffen of ecologische grondstoffen. Bij isolerend materiaal dat gemaakt is van minerale grondstoffen kun je denken aan glaswol, cellengals en rotswol. Onder kunststof isolatiematerialen verstaan we onder andere PUR, PIR, XPS en EPS; voorbeelden van ecologische isolatiematerialen zijn papiervlokken, schapenwol en houtwol.

Indeling op basis van doel

Isolatie kan om twee redenen worden geplaatst, namelijk om warmte binnen te houden (thermische isolatie) en om geluid te weren (geluidsisolatie/akoestische isolatie). Wie voor thermische isolatie kiest, komt vaak bij XPS, houtvezel, EPS, PIR of PUR uit. Voor akoestische isolatie wordt vaak gebruikgemaakt van glaswol, steenwol, EPS of PIR.

Indeling op basis van uitvoering

Er zijn vier verschillende uitvoeringen van isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen: isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie en inblaasisolatie. Isolatiedekens zijn geschikt voor hellende daken, zoldervloeren, wanden en spouwmuren. Je kunt isolatiedekens laten maken van diverse soorten wol (glaswol, houtwol, schapenwol).

Isolatieplaten kunnen onder andere van XPS, PIR, PUR, rotswol en houtwol worden gemaakt. Ze zijn geschikt voor zowel hellende als platte daken, zoldervloeren, gevels en spouwmuren. Kies je voor spuitisolatie, dan kun je onder meer kiezen uit glaswol en PUR. Spuitisolatie is geschikt voor hellende daken, vloeren en spouwmuren. Inblaasisolatie kan worden gemaakt van cellulose, glaswol of houtvezels en is alleen geschikt voor spouwmuren en zoldervloeren.

Plafond isolatie

Isolatiewaarde van verschillende materialen

De eenheid die wordt gebruikt om de isolatiewaarde van specifieke materialen mee uit te drukken, is de Lambda-waarde. Deze waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan. Hoe hoger de Lambda-waarde, hoe lager de isolatiewaarde van het materiaal. In de tabel hieronder hebben we de Lambda-waarde van diverse materialen voor je op een rij gezet.

Materiaal

Lambda-waarde

PUR platen

0.023 tot 0.028

PIR platen

0.026 tot 0.035

Gespoten PUR

0.030

Minerale wol

0.032

Ecose glaswol

0.032 tot 0.037

Steenwol platen

0.033 tot 0.040

XPS platen

0.034 tot 0.036

EPS

0.040

OSB plaat

0.13

Hout

0.18

Gewone draagmuur

0.41

Pleisterwerk

0.52

Ongewapend beton

1.30

Gewone façademuur

1.47

Gewapend beton

1.70

Bij onder andere glas en kozijnen wordt de isolatiewaarde weergegeven in een andere eenheid, namelijk de U-waarde. Daarvoor moet een berekening worden uitgevoerd, waarbij de dikte van het materiaal gedeeld wordt door de Lambda-waarde. Hoe hoger de U-waarde, hoe lager de isolatiewaarde van het materiaal. In de tabellen hieronder hebben we de isolatiewaarde van verschillende glas- en kozijnsoorten voor je op een rij gezet.

Glassoort

U-waarde

Enkel glas

5.8

Dubbel glas

2.8

HR glas

1.7 tot 2.0

HR+ glas

1.3 tot 1.6

HR++ glas

1.1

HR+++ glas (triple glas)

0.5 tot 0.9

Dakisolatie plaatsen

Materiaal kozijn

U-waarde

Aluminium kozijn

6.0

Aluminium kozijn met koudebrug onderbreking

1.8 tot 2.7

Houten kozijn

2.4

Kunststof kozijn

1.0 tot 2.2

Superisolerend profielkozijn

0.8

Wat kost isolatie?

De kosten voor isolatie verschillen per materiaal. Bovendien moet je niet alleen rekening houden met materiaalkosten (waar je 21% btw over betaalt), maar ook met voorrij- en arbeidskosten van de isolatiespecialist (waar je 9% btw over betaalt). In de tabel hieronder hebben we de kosten per m2 bij diverse isolatiematerialen voor je op een rij gezet. Ook hebben we de gemiddelde arbeidskosten van isolatiespecialisten aan de tabel toegevoegd.

Isolatiemateriaal

Kosten per m2

Steenwol platen

€4 tot €6 (bij 60mm dikte)

PIR platen

€8 tot €12 (bij 60mm dikte)

XPS platen

€7 tot €10 (bij 60mm dikte)

EPS platen

€10 tot €15

Glaswol platen

€3 tot €22

Minerale wol platen

€3 tot €5

PUR platen

€25 tot €30

Houtvezel platen

€13 tot €18

Ecose glaswol

€6 tot €22

Isolatiefolie

€3 tot €18

Vlasdekens

€12 tot €17

Gerecycled katoen

€10 tot €15

EPS-parels

€16 tot €23

Isolerend beton

€10 per 60 (per liter)

Cellulose isolatie

€15 tot €20

Schelpen isolatie

€25 tot €30

Arbeidskosten

€30 tot €40 (per uur)

Op basis van bovenstaande tabel kun je inschatten welk materiaal het beste isoleert in vergelijking met de prijs. De materialen zijn echter niet allemaal in elke situatie te gebruiken. Wil je weten welk isolatiemateriaal het geschiktst is voor jouw specifieke situatie? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker om in contact te komen met een isolatiespecialist. Wil je meer weten over isolatiekosten? Raadpleeg dan één van onze vele prijspagina’s over isolatie:

Isolatie rollen

Welke factoren bepalen de prijs van isolatie?

De prijs die je voor isolatie betaalt, hangt onder af van het isolatiemateriaal dat je kiest, de hoeveelheid die daarvan nodig is en de verkrijgbaarheid ervan. Ook is van belang welke plek in huis moet worden geïsoleerd: het laten isoleren van een dak is bijvoorbeeld duurder dan het laten isoleren van een vloer of gevel.

Wat ook een rol speelt, is wat voor woning je hebt en of je recht hebt op subsidie voor woningverbetering van je gemeente. Tot slot is de isolatiewaarde een belangrijk punt: als er isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde wordt gebruikt, zijn er vaak ook andere aanpassingen aan je woning nodig om een gezond leefklimaat te behouden. Dat zorgt ervoor dat je duurder uit bent.

Prijzen van verschillende isolatiebedrijven vergelijken?

Wil je prijzen van verschillende isolatiebedrijven vergelijken om de optie te vinden die het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere isolatiebedrijven.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over isolatietarieven? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een isolatiespecialist en vervolgens ons nummer 085 106 1600 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je door een medewerker van een isolatiebedrijf wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Welke voordelen biedt isolatie?

Isolatie kent vele voordelen, onder andere dat je er tot wel 3.000 euro per jaar mee kunt besparen op je energierekening. Ook heeft het doorgaans een korte terugverdientijd, kan het snel worden geplaatst en zorgt het voor meer wooncomfort. Bovendien heb je met een geïsoleerde woning een voorsprong op de woningmarkt en hoef je je niet meer druk te maken om geluidsoverlast of vochtproblemen (afhankelijk van het soort isolatie dat je kiest).

Muren met isolatie

Waar moet je op letten bij het kiezen van een isolatiebedrijf?

Als je besluit om je huis te laten isoleren, is het handig om een aantal dingen helder te hebben zodat je zeker weet dat je een betrouwbare overeenkomst met de isolatiespecialist sluit. Stel jezelf daarom de volgende vragen voor je met een isolatiebedrijf in zee gaat:

 • Communiceren de medewerkers van het isolatiebedrijf op een manier die je bevalt? Is het bedrijf te allen tijde bereikbaar voor vragen?
 • Kun je bij de isolatiespecialist terecht voor extra informatie voor de aanpak van jouw specifieke situatie?
 • Bestaat het isolatiebedrijf al lang en profileert het zich op een nette manier op internet? Krijgt het isolatiebedrijf goede reviews van anderen?
 • Is voor beide partijen duidelijk wat de voorwaarden van de samenwerking zijn?
 • Heeft het isolatiebedrijf het materiaal waarmee jij je huis wilt laten isoleren (ruim) op voorraad?
 • Is duidelijk welke tarieven het isolatiebedrijf rekent en wat daarbij in zit (btw, voorrijkosten, arbeidskosten)?
 • Is duidelijk of je garantie op je isolatie kunt krijgen?
 • Kun je subsidie voor de isolatie aanvragen als je met deze specifieke isolatiespecialist in zee gaat?

Meer weten over isolatie?

Als je meer wilt weten over de specifieke soorten isolatie, ben je bij MyGo aan het juiste adres. Wij hebben verschillende pagina’s waar je terecht kunt voor extra informatie, die we hieronder voor je op een rij hebben gezet:

Op welke manieren nog meer energie besparen?

Isoleren op zich zorgt al voor de nodige energiebesparing, maar is ook goed te combineren met andere duurzame investeringen. Hieronder hebben we vijf tips op een rij gezet waarmee je nog energiezuiniger te werk kunt gaan:

 • Zuinige verwarming of een warmtepomp. Het plaatsen van een energiezuinige verwarming, zoals een HR ketel of een warmtepomp, bespaart veel energiekosten.
 • Warmteterugwinning. Als je een goede ventilatie combineert met warmteterugwinning en isolatie, gaat er nauwelijks nog warmte verloren.
 • Lage temperatuur verwarming (LTV). Vloerverwarming en LTV-radiatoren verwarmen langzaam en gebruiken daardoor weinig energie.
 • Zonnepanelen. Als je met zonnepanelen je eigen energie opwekt en een zuinige woning hebt, kun je energie doorverkopen.
 • Slimme thermostaat. Een slimme thermostaat zet de verwarming automatisch aan en uit, wat erg handig is als er door isolatie weinig warmte verloren gaat.

Hoe vind je direct de meest geschikte isolatiespecialist?

Als je van plan bent de isolatie in je woning aan te pakken, ben je bij MyGo aan het juiste adres. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een isolatiebedrijf bij jou in de buurt dat aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!