Isolatie

Isolatie helpt jou om te besparen op je energierekening. Deze besparing kan oplopen tot wel meer dan 3.000 euro per jaar. Vind direct een vakbedrijf voor het plaatsen van jouw isolatie met de MyGo Matchmaker.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085-432 00 32. Voor online, klik op de Matchmaker knop.

Inhoudsopgave

Soorten isolatie

De isolatiewaarde van specifieke materialen wordt vaak uitgedrukt in de zogeheten ‘Lambda-waarde’. Deze waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan, wat betekent dat een lage lambda-waarde een hoge isolatiewaarde weergeeft. Dit is echter alleen de isolatiewaarde van het materiaal. Om ook de dikte van het isolatiemateriaal mee te nemen bij de keuze voor een materiaal, deel je de dikte door de onderstaande waarde. (Isolatiewaarde R = dikte/lambda-waarde)

In de onderstaande tabellen vind je isolatiewaarden van verschillende isolatiematerialen

Materiaal Lambda-waarde
PUR platen 0.023 tot 0.028
PIR platen 0.026 tot 0.035
Gespoten PUR 0.030
Minerale wol 0.032
Ecose glaswol 0.032 tot 0.037
Steenwol platen 0.033 tot 0.040
XPS platen 0.034 tot 0.036
EPS 0.040
OSB plaat 0.13
Hout 0.18
Gewone draagmuur 0.41
Pleisterwerk 0.52
Ongewapend beton 1.30
Gewone facademuur 1.47
Gewapend beton 1.70

Onderstaande tabellen geven de isolatie-waarde weer van verscheidene glassoorten en kozijnen

Glassoort Isolatie waarde weergegeven in de U-waarde
Enkel glas 5.8
Dubbel glas 2.8
HR glas 1.7 tot 2.0
HR+ glas 1.3 tot 1.6
HR++ glas 1.1
HR+++ glas (triple glas) 0.5 tot 0.9

 

Materiaal kozijn Isolatiewaarde weergegeven in U-waarde
Aluminium kozijn 6.0
Aluminium kozijn met koudebrug onderbreking 1.8 tot 2.7
Houten kozijn 2.4
Kunststof kozijn 1.0 tot 2.2
Super-isolerend profiel kozijn 0.8

De bovenstaande tabellen wordt de zogeheten ‘U-waarde’ weergegeven. Voor de U-waarde geldt ook dat een lagere waarde beter isoleert. Echter wordt de U-waarde net iets anders berekend dan de Lambda-waarde, en wordt de U-waarde vaak gebruikt voor glas en kozijnen.

Welke isolatie voor jouw situatie het beste is hangt af van een aantal dingen. Zo is het belangrijk welk budget je beschikbaar wilt stellen voor isolatie, hoe snel je dit terug wilt verdienen en hoeveel energie je wilt besparen. Bovendien is de manier waarop je verwarmt ook van belang. Het plaatsen van isolatie met een hoge isolatiewaarde gaat vaak gepaard met een paar andere aanpassingen in de woning om een gezond leefklimaat te behouden.

Dakisolatie wordt geplaatst door professional

Afbeelding 1: Een isolatie-specialist is bezig met het plaatsen van zolderisolatie

Meer weten over isolatie?

Als je meer wilt weten over de specifieke soorten isolatie dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Bij het isoleren van je woning kom je namelijk voor een aantal keuzes te staan. De pagina's hieronder geven veel informatie daarover.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085-432 00 32. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Waar begin je met isoleren?

Er is natuurlijk nooit een slecht moment om energie te besparen. Isolatie is dan ook een hele goede investering, wanneer je hier een budget voor vrij kunt maken. Maar waar moet je beginnen?

Dat is over het algemeen afhankelijk van een aantal dingen. Verwarm je bijvoorbeeld met vloerverwarming? Dan kun je de vloer goed isoleren om de warmte niet naar beneden te laten ontsnappen. Verder is het raam een deel van het huis waar vaak het meeste warmte ontsnapt. Het plaatsen van isolatieglas is dus ook een goede eerste stap richting een duurzamere woning.

Als je niet weet wat in jouw situatie verstandig is kun je natuurlijk altijd contact opnemen en overleggen met de isolatie-experts van MyGo. Bel 085-432 00 32 of gebruik de Matchmaker knop

Isolatie voor iedereen

Bij MyGo vind je een brede selectie van isolatie-experts door heel Nederland. Ze helpen iedereen en elk type gebouw met het uitzoeken en plaatsen van de juiste isolatie.

 • Particulieren
 • Hotels
 • Cafés en restaurants
 • Bedrijfspanden
 • Agrarische sector en voedselproductie
 • Detailhandel
 • Musea en antiquairs

5 tips om nog meer energie te besparen

Isoleren op zich zelf zorgt al voor de nodige energiebesparing. Daarnaast kun je isolatie heel goed combineren met andere duurzame investeringen. Lees hieronder 5 tips om nog meer uit jouw isolatie te halen.

 1. Zuinige verwarming of een warmtepomp. Het plaatsen van een energiezuinige verwarming, zoals een HR ketel of een warmtepomp, bespaart veel energiekosten.
 2. Warmteterugwinning. Als je een goede ventilatie combineert met warmteterugwinning en isolatie gaat er nauwelijks nog warmte verloren.
 3. Lage temperatuur verwarming (LTV). Vloerverwarming en LTV-radiatoren verwarmen langzaam, en gebruiken daardoor weinig energie.
 4. Zonnepanelen. Als je met zonnepanelen je eigen energie op wekt en ook een zuinige woning hebt kun je energie doorverkopen.
 5. Slimme thermostaat. Een slimme thermostaat zet de verwarming automatisch aan en uit. Erg handig als er door isolatie weinig warmte verloren gaat.

Alle bovenstaande klussen kun je laten uitvoeren bij MyGo. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085-432 00 32. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Zelf isoleren of uitbesteden?

Verschillende soorten isolatiemateriaal kun je in principe zelf plaatsen. Het is hierbij wel verstandig om te weten met welk materiaal je werkt, gezien sommige isolatiematerialen huidirritatie kunnen veroorzaken. Het plaatsen van isolatiemateriaal wordt in de praktijk vaak uitbesteed aan professionals.

Door het uit te besteden weet je zeker dat de plaatsing veilig en goed gebeurt. Er moeten namelijk geen kieren en gaatjes overblijven in de isolatie, gezien er dan alsnog warmte kan ontsnappen. Met het inschakelen van een professional hoef jij je hier geen zorgen om te maken, en krijg je bovendien garantie op een goede werking van het isolatiemateriaal. Professionals kunnen de isolatiewaardes na plaatsing ook meten, waardoor je zeker bent dat de isolatie werkt wanneer de professional de deur uit stapt.

Kosten isolatie

Isolatiemateriaal Kosten per M2
Steenwol platen €4 tot €6 bij 60mm dikte
PIR platen €8 tot €12 bij 60mm dikte
XPS platen €7 tot €10 bij 60mm dikte
EPS platen €10 tot €15
Glaswol platen €3 tot €22
Minerale wol platen €3 tot €5
PUR platen €25 tot €30
Houtvezel platen €13 tot €18
Ecose glaswol €6 tot €22
Isolatiefolie €3 tot €18
Vlasdekens €12 tot €17
Gerecycled katoen €10 tot €15
EPS-parels €16 tot €23
Isolerend beton €10 per 60 liter
Cellulose isolatie €15 tot €20
Schelpen isolatie €25 tot €30
   
Arbeidskosten €30 tot €40 euro per uur

Informatie over de kosten van isolatieglas vind je op deze pagina. Op basis van de bovenstaande tabel kun je een inschatting maken welk materiaal het beste isoleert in vergelijking met de prijs. Echter is niet elk materiaal in elke situatie te gebruiken. Overleg dus altijd met een specialist(e) welk materiaal in jouw situatie het beste is.

MyGo helpt graag met isoleren

Als je van plan bent de isolatie in jouw woning aan te pakken dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. MyGo werkt samen met gekwalificeerde bedrijven door heel Nederland die jou kunnen helpen met hun expertise.

Voor het vinden van een geschikt vakbedrijf voor jouw klus kun je bellen naar onze klantenservice op 085-432 00 32 of gebruik maken van de Matchmaker knop. Vervolgens zoeken wij voor jou specialisten die passen bij jouw klus, situatie en locatie. Vraag offertes aan, plan online een afspraak in of krijg direct telefonisch contact met de vakspecialist(e).