Terug naar diensten
Plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Een goede Isolatie van de woning kent diverse voordelen. Isolatie maakt een woning aanmerkelijk energiezuiniger, zorgt voor een aantrekkelijk wooncomfort (minder tocht en vocht) én verhoogt de waarde van de woning. Wil je een woning isoleren, dan heb je daar verschillende mogelijkheden voor, waarvan dakisolatie er één is. Je zou het wellicht niet denken, maar ook bij bestaande daken die tot tientallen jaren oud zijn is het nog mogelijk om isolatie te plaatsen. Hoe die isolatie vorm krijgt is onder meer afhankelijk van het type dak en de huidige of gewenste dakbedekking. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

Dakisolatie plat dak

Net als bij dakisolatie van hellende daken kent een plat dak ‘warme’ en ‘koude’ vormen van isolatie. Bij een koud plat dak wordt de isolatie langs de binnenzijde van de woning gelegd. Hierdoor wordt de draagconstructie van het dak, inclusief de water afwerende laag, niet verwarmd door het klimaat in huis. Deze vorm van isoleren is bekend en vaak gebruikt, maar kent voor platte daken ook nadelen. Het zorgt namelijk voor temperatuurschommelingen en dat kan leiden tot het uitzetten of inkrimpen van het dak. Dit betekent op zijn beurt weer een mogelijkheid op scheurtjes of aantasting van het dakoppervlak. Vooral platte daken met bijvoorbeeld PVC of bitumen zijn hier gevoelig voor. 

Warme dakisolatie voor plat dak gebeurt door middel van XPS- of PIR-platen. Hierbij wordt de draagconstructie wel geïsoleerd. Roofing of EPDM zorgt voor een water afwerende laag en dat werkt beter tegen mogelijke scheuren in het dakoppervlak. Deze vorm van isolatie heeft als bijkomend voordeel dat warmte overdag wordt opgeslagen door het isolatiemateriaal waardoor het binnen koel blijft, terwijl ’s avonds de vastgehouden warmte wordt afgegeven aan de binnenzijde van de woning, waardoor deze minder snel afkoelt. 

Dakisolatie plat dak binnenzijde

Dakisolatie van een hellend dak aan de binnenzijde van het huis is veelvoorkomend. Men noemt dit ‘koud dak isolatie’. Er wordt in zo'n geval isolerend materiaal tussen het dak en de afwerking aan de binnenzijde geplaatst. Voorbeelden van isolatiemateriaal aan de binnenzijde zijn bijvoorbeeld isolatieplaten- of dekens afgewerkt met gipsplaten. Polyurethaan (PUR) is eveneens bekend wanneer de isolatie tegen het dakbeschot wordt gespoten. Steenwol tot slot heeft een hoge thermische waarde, ofwel warmteweerstand. Mocht er vanaf het dak toch nog vocht naar binnen trekken, dan zorgt dakisolatie aan de binnenzijde ervoor dat de kans op vochtplekken op muren of het plafond minimaal is. Het is één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor dit type dakisolatie aan de binnenzijde.

Dakisolatie plat dak buitenzijde

Dakisolatie aan de buitenzijde is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Men noemt een dak met dit type isolatie ook wel een Sarkingdak. Een belangrijk voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is dat de buitenzijde van een woning extra goed bestand is tegen externe weersomstandigheden ten opzichte van isolatie aan de binnenkant. Daarnaast is dakisolatie aan de buitenzijde snel te realiseren en makkelijk toegankelijk voor een dakdekker. Additioneel heb je bij deze vorm van dakisolatie weinig overlast van de werkzaamheden én je bent binnen geen extra ruimte kwijt aan de dakisolatie. Let goed overigens goed op de Rd-isolatiewaarde die op minstens 3,5m2K/W moet liggen bij dakisolatie aan de buitenzijde. 

Dakisolatie plat dak kosten

De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Het isoleren van schuine daken is over het algemeen iets complexer en daarmee duurder; gemiddeld zo tussen de 2.500 en 4.500 euro per 75m2, waarbij de binnenzijde isoleren iets goedkoper is ten opzichte van de buitenzijde. Een plat dak isoleren van circa 30m2 kost je rondom de 2.000 euro. Dankzij de isolatie kan je jaarlijks tussen de 300 en 600 euro besparen. Het is dus een investering die zich in de loop van de jaren gaat terugverdienen. Wil je weten hoe dit er precies uit ziet en wat isolatie voor jouw woning kan betekenen? Zoek dan bij MyGo een gespecialiseerde dakdekker uit de regio. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar via 085 432 00 32