Terug naar diensten
Plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren is een duurzame klus die zichzelf terug verdient over tijd. Hoeveel tijd dat precies is hangt af van de methode en het materiaal dat wordt gebruikt. Op deze pagina vertellen we je meer over isolatie op een plat dak en wat dit voor jou kan betekenen.

Wil je weten wat zo'n klus kosten gaat? Kijk dan voor meer informatie op deze pagina of vraag een offerte aan via de MyGo Matchmaker.

Direct een isolatiespecialist in jouw omgeving?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Plat dak isoleren voordelen

Je dak isoleren, en isolatie in het algemeen, verdient zichzelf dus terug over tijd. Maar dat is niet het enige voordeel dat een plat dak isoleren te bieden heeft. Hieronder zetten we de voordelen van dakisolatie even op een rij.

  1. Energie besparen. Een groot voordeel van een plat dak isoleren is dat je meer warmte binnenhoudt, of juist buitenhoudt. Je verbruikt dan minder energie, waardoor je flink bespaart op de energierekening.
  2. Duurzaam en milieuvriendelijk. Doordat je een stuk minder energie verliest en verbruikt, is dakisolatie een duurzame en milieuvriendelijke optie.
  3. Meer wooncomfort. Met goede isolatie ontsnapt er 's winters minder warmte en komt er minder kou binnen, waardoor je meteen kunt genieten van een warme woning. 'S zomers is het juist andersom, waarom ook de airco minder hard aan hoeft.
  4. Waarde woning. Door het plaatsen van dakisolatie stijgt de waarde van je woning. Een plat dak isoleren zorgt er immers voor dat de energiekosten ook voor toekomstige bewoners lager zijn. Hierdoor dalen de vaste lasten voor de woning en wordt de woning zelf dus meer waard.

Wat voor veel mensen misschien nog veel belangrijke is om te weten, is dat dakisolatie ook kan worden aangebracht zonder dat de dakbedekking moet worden vervangen of weggehaald. Dit kan via de kouddak methode, en bespaart enorm in de kosten, gezien je geen nieuwe dakbedekking moet betalen.

Dakisolatie voor een warmer huis

Dakisolatie plat dak

Isolatie van een plat dak kent net als dakisolatie van hellende daken een ‘warme’ en ‘koude’ vorm van isolatie. Bij koude dakisolatie van platte daken wordt de isolatie langs de binnenzijde van het dak gelegd. Hierdoor wordt de draagconstructie van het dak, inclusief de water afwerende laag, niet verwarmd door het klimaat in huis. Deze vorm van isoleren is bekend en vaak gebruikt, maar kent voor platte daken ook nadelen. Het zorgt namelijk voor temperatuurschommelingen en dat kan leiden tot het uitzetten of inkrimpen van het dak. Dit betekent op zijn beurt weer een mogelijkheid op scheurtjes of aantasting van de dakbedekking. Vooral platte daken met bijvoorbeeld PVC of bitumen zijn hier gevoelig voor. 

Warme dakisolatie voor platte daken gebeurt door middel van XPS- of PIR-platen. Hierbij wordt de draagconstructie wel geïsoleerd. Roofing of EPDM zorgt voor een water afwerende laag en dat werkt beter tegen mogelijke scheuren in het dakoppervlak. Deze vorm van isolatie heeft als bijkomend voordeel dat warmte overdag wordt opgeslagen door het isolatiemateriaal waardoor het binnen koel blijft. ’S avonds wordt de vastgehouden warmte weer afgegeven aan de binnenzijde van de woning, waardoor deze minder snel afkoelt.

Direct de best passende isolatiespecialist in jouw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Dakisolatie voor een warmer huis

Plat dak isoleren, isolatiemateriaal

Zoals hierboven al beschreven staat kun je dakisolatie voor een plat dak zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het dak plaatsen. Het beste isolatiemateriaal voor jouw situatie is ook onder andere afhankelijk van de methode die je gebruikt. Ben je benieuwd naar de isolatiewaardes van de verschillende materialen? Kijk dan eens op onze pagina isolatie.

Plat dak isoleren binnenzijde

Voorbeelden van isolatiemateriaal aan de binnenzijde zijn isolatieplaten- of dekens afgewerkt met gipsplaten. Polyurethaan (PUR) is eveneens een populaire keuze wanneer de isolatie tegen het dakbeschot wordt gespoten. Steenwol heeft een hoge thermische waarde, ofwel warmteweerstand. Het belangrijkste nadeel van steenwol is dat het zijn isolatiewaarde verliest wanneer het nat wordt. Mocht er vanaf het dak vocht naar binnen trekken, dan zorgt een plat dak isoleren aan de binnenzijde er wel voor dat de kans op vochtplekken op muren of het plafond minimaal is. Echter moet de isolatie dan wel worden vervangen. Het is één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor dit type dakisolatie aan de binnenzijde.

Plat dak isoleren buitenzijde

Een plat dak isoleren via de buitenzijde is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Men noemt een dak met dit type isolatie ook wel een Sarkingdak. Een belangrijk voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is dat de buitenzijde van een woning extra goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden ten opzichte van isolatie aan de binnenkant. Daarnaast is dakisolatie aan de buitenzijde snel te realiseren en makkelijk toegankelijk voor een dakdekker. Additioneel heb je bij deze vorm van dakisolatie weinig overlast van de werkzaamheden én je bent binnen geen extra ruimte kwijt aan de dakisolatie. Let overigens goed op de Rd-isolatiewaarde, die op minstens 3,5m2K/W moet liggen bij dakisolatie aan de buitenzijde.

De meeste voorkomende soorten dakisolatie aan de buitenzijde van een plat dak zijn renovatieplaten, EPS platen en gespoten EPS. De belangrijkste verschillen zitten in de werkwijze bij het aanbrengen en de isolatiewaarde van het materiaal. Beiden hebben ook invloed op de prijs.

Plat dak isoleren: omgekeerd dak methode

Er is ook nog een alternatieve methode voor een warm of koud dak, genaamd de omgekeerd dak methode. Deze methode van platte daken isoleren lijkt erg op de warm dak methode. Het grootste verschil is dat als je jouw platte dak laat isoleren volgens de omgekeerd dak methode, de dakbedekking niet hoeft te worden vervangen. in plaats daarvan wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking geplaatst, en afgewerkt met bijvoorbeeld grind of tegels. Deze laatste laag is bedoeld als ballast om het isolatiemateriaal op zijn plek te houden.

Deze methode wordt vaak gebruikt als een plat dak snel moet worden geïsoleerd. Omgekeerd dak isolatie kent echter ook zo zijn nadelen. Zo is de isolatiewaarde van deze methode lager dan de warm dak methode, onder anderen omdat de hoeken minder goed kunnen worden geïsoleerd. Daarnaast is de ballast op het dakbeschot hoger, dus moet deze stevig genoeg zijn, en is de kans op vochtproblemen iets groter bij de omgekeerd dak methode. Daarnaast zal het herstellen van schade in de dakbedekking extra kosten met zich mee gaan brengen omdat de ballast en het isolatiemateriaal moet worden verwijderd en teruggeplaatst. De omgekeerd dak methode kan dus het beste worden toegepast bij een plat dak dat nog in uiterst goede staat is.

Dakisolatie voor een warmer huis

Dakisolatie plat dak kosten

Een plat dak isoleren van circa 30m2 kost je rond de 2.000 tot 3.600 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, de isolatiemethode en het uurtarief van de specialist(e). Met dakisolatie aan je platte dak kan je jaarlijks tussen de 300 en 600 euro besparen. Het is dus een investering die zich in de loop van de jaren gaat terugverdienen.

Voor meer informatie over wat een plat dak isoleren kost kun je terecht op deze pagina of een offerte aanvragen via de MyGo Matchmaker.

Isolatiespecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!