Terug naar blog
Subsidie pelletkachel

Subsidie pelletkachel

19 mrt. '20 Door MyGo redactie

Waar denk je aan bij knisperend haardvuur? Gaan jouw gedachten ook terug naar strenge winters, gezellige spelletjesavonden met familie of een romantische avond met de liefde van je leven onder een dekentje bij de haard?

Het idee dat we haardvuur romantisch en gezellig vinden is al generaties oud. Het verschil met vorige generaties is echter dat wij meer zijn gaan begrijpen van de wereld om ons heen. We zijn ons gaan beseffen dat het slecht is voor het milieu om hout te verbranden. Wij zijn ons bewust geworden van de schadelijke effecten van CO2. Daarom ontwikkelen we producten om de CO2 uitstoot terug te dringen.

Een pelletkachel als alternatief voor een houtkachel of haard

De pelletkachel is zo’n product. Een pelletkachel is een verbrandingskachel voor afvalhout. Dat afvalhout komt uit de houtverwerkingsindustrie. Het zijn samengeperste houtkorrels die pellets worden genoemd. Vandaar ook de naam van de kachel.

Omdat de pelletkachel een veel hoger rendement heeft dan een houtkachel of haard zijn ze veel energiezuiniger. Tel daar nog bij op dat je met een pelletkachel helpt een afvalproduct weg te werken en je begrijpt waarom de pelletkachel zo enorm in populariteit is toegenomen.

Je kon subsidie krijgen voor een pelletkachel

De Nederlandse overheid heeft ons de afgelopen jaren dan ook enorm gestimuleerd om onze houtkachels en haarden te verruilen voor pelletkachels. Dat gebeurde met de investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Met deze subsidie kon je tot 50 euro per Kw vermogen van de kachel, met een minimum van 500 euro, terugkrijgen.

Je las het goed, kón. Want vanaf 1 januari 2020 is het niet langer mogelijk om deze subsidie aan te vragen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie?

Voldoe je aan de eisen voor de overgangsregeling dan zijn er ook nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om daadwerkelijk in aanmerking komen voor ISDE-subsidie:

 • De pelletkachel is bestemd voor het produceren van warmte
 • De pelletkachel wordt automatisch gestookt op pellets
 • De pelletkachel heeft een gesloten voorkant
 • De pelletkachel voldoet aan de EN 14785 norm (Europese richtlijnen voor verwarmen)
 • De pelletkachel heeft een vermogen van 5 tot 500 kW
 • De pelletkachel is geïnstalleerd door een deskundige specialist
 • De uitstoot van de pelletkachel voldoet aan de emissie-eisen voor pelletkachels. Dat moet zijn vastgesteld door een geaccrediteerde instelling.

Bekijk de ISDE-apparatenlijst voor een indicatie van het subsidiebedrag

Check check dubbelcheck, je voldoet aan alle voorwaarden om voor de subsidie in aanmerking te komen. Om een idee te krijgen van de hoogte van je subsidiebedrag kun je jouw kachel opzoeken in de opgestelde apparatenlijst. Staat jouw kachel er niet tussen? Wanhoop niet. Je kunt gewoon een subsidieaanvraag indienen. Als je kachel voldoet aan de voorwaarden wordt de subsidie in de meeste gevallen gewoon toegekend.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Nadat je alles hebt gecontroleerd kun je eindelijk de subsidie aanvragen. Je kunt de ISDE-subsidieaanvraag indienen op mijnrvo.nl. Daar kan je inloggen met je DigiD. Met de aanvraag dien je een bewijs van aanschaf mee te sturen. Dat kan een factuur of een betaalbewijs zijn. Een factuur geldt alleen als betaalbewijs wanneer er ‘betaald’ of ‘voldaan’ op staat. Het betaalbewijs mag je meesturen als scan, printscreen of digitale foto. Let erop dat de volgende dingen goed leesbaar zijn:

 • Een omschrijving van de kachel, waaronder het typenummer
 • De merknaam van de kachel en de naam van de fabrikant
 • De datum van de aankoop van de kachel én van de installatie
 • Het aankoopbedrag en de betaaldatum
 • De meldcode van de kachel (zie apparatenlijst)

Wachten

Na het indienen van de subsidieaanvraag krijg je een bevestigingsbericht en vervolgens is het afwachten. De aanvragen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst. Als je aanvraag wordt goedgekeurd krijg je meestal binnen 8 weken, per post een schriftelijke bevestiging met het subsidiebedrag. Je ontvangt het bedrag uiterlijk 7 dagen na de bevestiging.

MyGo brengt je in contact met een verwarmingsspecialist

Heb je in 2020 een pelletkachel gekocht of denk je erover na om er een te kopen, dan kom je helaas niet meer in aanmerking voor subsidie. Laat je daar vooral niet door tegenhouden. Ook zonder subsidie kan een pelletkachel een voordelige en milieubewuste manier zijn om je huis te verwarmen.

MyGo helpt je graag om in contact te komen met een verwarmingsspecialist om de kachel te installeren. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de specialist die het beste aansluit bij jouw wensen. Om meer inzicht te krijgen in de kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een vakman in de buurt.