Terug naar diensten
EPDM leggen

EPDM leggen

Overweeg je om EPDM folie op je dak of bij je vijver te laten leggen? Op deze pagina vind je meer informatie over EPDM folie en krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van EPDM dakbedekking?
  • Wat is EPDM vijverfolie en wat zijn daarvan de voordelen?
  • Wat kost EPDM dakbedekking/vijverfolie?
  • Hoe kan ik besparen op EPDM dakbedekking?

Ben je op zoek naar een vakspecialist? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een synthetisch rubber. Hoewel het duurder is dan bitumen, is het de laatste jaren steeds populairder geworden door de vele voordelen die het heeft. Zo is het onder meer duurzaam, elastisch en ongevoelig voor UV-licht. De tabel hieronder toont alle voor- en nadelen van EPDM.

Voordelen

Nadelen

Geschikt voor plat en hellend dak

Niet bestand tegen chloor

Lange levensverwachting (50 jaar)

Duurder dan andere soorten ‘budgetdakbedekking’

Brandveilig

Kan niet zomaar over elk bestaand dak worden aangebracht

 

Maakt dak volledig waterdicht

Moet zorgvuldig worden geplaatst (aandacht voor hoeken, dakranden en doorvoeren)

Lichtgewicht

 

Bestand tegen extreme weersomstandigheden

 

Bestand tegen UV-straling

 

Sterk en elastisch

 

Recyclebaar en milieuvriendelijk

 

Eenvoudig te plaatsen

 

Onderhoudsvriendelijk

 

Groendak mogelijk

 

Vuil-, zuur-, zout-, lekkage- en rotbestendig

 

Makkelijk te repareren

 

Naast dakbedekking heeft EPDM verschillende andere doeleinden. Zo wordt het vaak gebruikt voor rubberprofielen van auto’s, boten en vliegtuigen, worden er gevels van gemaakt en kunnen dakgoten ermee gerepareerd worden. Het is bij dakgoten echter wel zo dat EPDM alleen geschikt is voor reparatie van kleine beschadigingen.

Bij EPDM folie kunnen twee varianten worden onderscheiden, namelijk de Europese en de Amerikaanse variant. Het voornaamste verschil is dat het Europese EPDM folie geen talk bevat, waardoor het makkelijk te verwerken is. De Amerikaanse variant moet eerst worden gereinigd, geschuurd en bedekt met hechtprimer. Daarnaast kan Europese EPDM folie enkelzijdig verlijmd worden, terwijl de Amerikaanse variant altijd dubbelzijdig moet worden verlijmd.

EPDM dakbedekking een duurzame keuze

EPDM vijverfolie

Een andere toepassing voor EPDM, naast dakbedekking en rubberprofielen voor onder andere auto’s, is vijverfolie. EPDM vijverfolie kan niet alleen worden gebruikt voor visvijvers, maar ook voor watervallen, fonteinen en zwem- of plantenvijvers. Onder de vijverfolie kan een beschermvlies geplaatst worden, waarmee wordt voorkomen dat steentjes en wortels van planten de folie beschadigen.

EPDM vijverfolie bevat geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor vissen of planten. Ook is het flexibel, waardoor het makkelijk te plaatsen is. Bovendien is het van nature bestand tegen UV-straling en gaat het minstens 30 jaar mee. Waar EPDM dakbedekking door een dakdekker wordt aangelegd, wordt voor het laten leggen van EPDM vijverfolie doorgaans een hovenier ingeschakeld.

Het is aan te raden om vijverfolie uit één stuk te gebruiken, omdat de kans op lekkage daarmee verkleind wordt. Om te voorkomen dat er te veel folie wordt gebruikt, moeten de lengte, breedte en diepte van de kuil voor de vijver goed worden gemeten met een koord.

Kosten EPDM-dakbedekking en vijverfolie

Voor EPDM betaal je meer dan voor bijvoorbeeld bitumen, maar EPDM gaat gemiddeld 15 jaar langer mee. De prijzen van EPDM dakbedekking zijn afhankelijk van het te bedekken oppervlak en de complexiteit van de klus.

Wil je EPDM-vijverfolie gebruiken, dan moet je rekenen op een gemiddelde prijs per rol. We hebben de gemiddelde prijzen (incl. 21% btw) voor EPDM dakbedekking en vijverfolie in de tabel hieronder gezet.

Product

Prijs (incl. btw)

EPDM dakbedekking

€35 - €85 per m2

Vijverfolie

€20 - €150 per rol

 Wil je meer weten over de prijzen van EPDM? Op onze pagina’s epdm dakbedekking prijs, kosten nieuw dak, dakrenovatie kosten en kosten groen dak vind je uitgebreidere tabellen en meer informatie.

Wil je direct contact met een dakdekker of hovenier die EPDM dakbedekking of vijverfolie voor je kan leggen? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker door op de Matchmakerknop te klikken of door te bellen naar 085 106 1600.

EPDM dakbedekking een duurzame keuze

MyGo bespaartips EPDM

Hoewel EPDM niet het duurste materiaal is, kunnen de kosten toch oplopen als je er een groot dakoppervlak mee laat bekleden. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om op de kosten van EPDM te besparen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet en lichten ze kort toe. 

Oude dakbedekking zelf verwijderen

Een dak kan te zwaar worden als er meerdere lagen dakbedekking op blijven liggen, waardoor instorting dreigt en alle oude daklagen verwijderd moeten worden. Om dat te voorkomen, kun je zelf voorafgaand aan het laten bedekken van je dak de oude dakbedekking verwijderen. De dakdekker wordt dan veel werk bespaard en jij bent voordeliger uit.

Zelf bouwafval afvoeren

Naast het zelf verwijderen van dakbedekking kun je het bijkomende afval wegbrengen. Je bespaart daarmee op de arbeidskosten van de dakdekker, omdat je ervoor zorgt dat hij/zij sneller aan de slag kan.

Vergunning aanvragen

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om je dak te laten vervangen. Als je echter drastische veranderingen aan je dak wilt laten aanbrengen, is het verstandig je van tevoren te verdiepen in vergunningen. Ga je zonder vergunning te werk, dan kan de gemeente de werkzaamheden afkeuren en moeten ze ongedaan gemaakt worden.

Kwantumkorting regelen

Voor je je EPDM bestelling plaatst, kun je bij je buren, vrienden en familie vragen of zij er ook aan denken om hun dak te laten vernieuwen. Als dat het geval is, kun je samen één grote bestelling plaatsen waarop je kwantumkorting krijgt en waardoor je minder voorrijkosten hoeft te betalen.

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een dakdekker die EPDM voor je kan leggen? Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende dakdekker bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op 085 106 1600.