Terug naar tips
Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

In de herfst vallen de bladeren weer van de bomen, het regent en het is koud. Toch vallen lang niet alle bladeren op de grond, en dat kan problemen opleveren. Vallen bladeren in de dakgoot, dan kunnen er rottingsverschijnselen ontstaan, met behoorlijke schade als gevolg. Is er weinig onderhoud aan de dakgoot gepleegd, dan kan het zelfs zijn dat de dakgoot vervangen moet worden. Hoe je dit het beste kan aanpakken, lees je hier.

Zelf je dakgoot vervangen in 8 stappen

 1. Verwijder eerst de oude dakgoot en de ophangbeugels.
 2. Controleer of de daklijst rot is, en vervang deze zo nodig.
 3. Zorg dat de daklijst zo is bevestigd dat de dakbedekking een stukje boven de dakgoot uitsteekt.
 4. Zet alles vervolgens in de grondverf.
 5. Begin nu met het monteren van de beugels. Begin aan de kant waar de regenpijp komt. Maak een draadje vast aan de eerste beugel. Het andere uiteinde van het touwtje moet je vastmaken aan de laatste beugel. Zorg dat de laatste beugel hoger ligt dan de eerste beugel. Een vuistregel die je kunt gebruiken is: 5 mm verhoging per meter. Nu de eerste en de laatste beugels zijn bevestigd, kun je aan de hand van het touwtje, de rest van de beugels op de goede hoogte bevestigen.
 6. Schuif nu de goot in de beugels. Door de klemmetjes dicht te buigen zet je de goot vast. Aan de kant van de regenpijp moet de goot helemaal klem komen te zitten. Bij de rest van de beugels is het verstandig om spelingsruimte te laten ter grootte van een halve wasknijper. Zo kan de goot bij warm weer nog iets uitzetten.
 7. De verschillende gootdelen kun je aan elkaar verbinden met behulp van moffen. De spiezijde van de mof moet richting de regenpijp wijzen. Je kunt het afschot controleren door wat water in de goot te gooien. Mocht niet alles goed weglopen, dan kun je de beugels iets verbuigen.
 8. Maak nu de regenpijp op maat. Om de 1.5 meter moet een beugel op de muur worden bevestigd. Schuif hier de regenpijp in. Ook hier moet speling over worden gelaten, behalve bij de middelste beugel. Zet de middelste beugel er omheen.

Het kan erg lastig zijn om een ronde buis recht af te zagen. Daarom kun je schilderstape om de buis draaien, dan ben je verzekerd van een rechte lijn.

Heb je een groot dak? Dan moet je, je regenpijp op het riool aansluiten. Bij kleine daken is dit niet direct een vereiste. Een optie bij kleine daken is bijvoorbeeld een grindgat. Hierbij laat je de regenpijp uitkomen in een kuil van 50cm diep die gevuld is met grof grind. Deze moet wel minimaal 1 meter van de muur verwijderd zijn. Een andere optie is om de regenpijp aan te sluiten op een regenton. Zo heb je altijd water bij de hand om de tuin mee te besproeien.

Om te voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt, kun je een bolrooster plaatsen in de opening van de regenpijp.

Kosten Dakgoot zelf vervangen

De kosten van het zelf vervangen van een dakgoot zijn afhankelijk van het materiaal dat je verkiest. De gemiddelde prijs per meter bedraagt voor een:

 • Zinken dakgoot: €35-60,-
 • Kunststof dakgoot: €30-40,-
 • Koperen dakgoot : €35-50,-
 • Aluminium dakgoot: €35-60,-

Wie het toch liever door een vakman laat uitvoeren komt via Mygo gratis en vrijblijvend gemakkelijk in contact met de beste vakmannen in de buurt. Via de matchmaker op deze pagina kun je bijvoorbeeld gratis offertes aanvragen, telefonisch doorverbonden worden, online of telefonisch een afspraak met een dakspecialist maken.

Waarom MyGo?
 • Niet meer zoeken naar bedrijven
 • Niet meer wachten op offertes
 • Geen bedrijven die slecht bekend staan
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Alleen geverifieerde bedrijven
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center

Meest gelezen

Zelf Gazon Aanleggen

Zelf Gazon Aanleggen

CV Ketel verplaatsen

CV Ketel verplaatsen

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!