Tijdens de koudste maanden van het jaar wil een bevroren waterleiding nog wel eens voor problemen zorgen. Is daar eigenlijk iets aan te doen, zowel in preventie als in het oplossen hiervan? Een bevroren leiding kan vervelende gevolgen hebben voor het huishouden. Zo verplaatst water zich moeizamer door de leidingen, ontstaan mogelijk scheurtjes in het leidingwerk en kan bevriezing zorgen voor schade aan inboedel en muren. Met name oudere woningen hebben last van leidingen die bevriezen, omdat deze minder goed geïsoleerd zijn. Lees hier hoe preventie tegen een bevroren waterleiding eruit ziet en mocht dat niet helpen; hoe je dit oplost.
Het voorkomen van een bevroren waterleiding
Goede isolatie van de leidingen is erg belangrijk. Vooral nieuwe woningen hebben vaak al een bepaalde isolatie rondom leidingen, maar bij oudere woningen is hier geen sprake van. Deze oudere woningen vormen dan ook een risicogroep als het gaat om mogelijke bevriezing van het leidingwerk. Mocht je een verouderde woning in het bezit hebben, dan is er eventueel speciale buisisolatie verkrijgbaar. Dit is overigens lang niet altijd nodig; doe dit alleen wanneer je het idee hebt dat de leidingen problemen geven bij koudere weersomstandigheden. Zijn er leidingen die voor jezelf niet te bereiken zijn? Schakel een loodgieter in om je daarbij te helpen. Duikt de temperatuur buiten onder het vriespunt, zorg er dan verder voor dat de thermostaat in huis op tenminste 15-16 graden blijft staan en draai deze niet helemaal uit. Tot slot is het verstandig om aanwezige tochtgaten te controleren en aan te pakken waar mogelijk.
Een bevroren waterleiding herkennen
Een bevroren waterleiding herken je vrijwel altijd direct. In de meeste gevallen komt er in deze situatie namelijk geen water meer uit de kraan. Soms komt er nog wel water uit de kraan, maar is de druk aanzienlijk lager. Dit hoeft niet direct op een bevroren leiding te duiden, maar het probleem zal in ieder geval in het leidingwerk liggen. Bekijk allereerst de hoofdkraan en kijk of controleer of de watermeter nog loopt. Zo niet, ga dan bij de buren na of zij nog wel water hebben. Een gedeelte van het leidingwerk in de woning ligt overigens open, dus je kan ook zelf achterhalen of er ijsvorming rondom de leidingen is te vinden.
De bevroren waterleiding ontdooien
Een bevroren leiding is niet altijd met het blote oog waar te nemen. Wil je zeker weten of er sprake is van een bevroren waterleiding, controleer dan bijvoorbeeld of de buren wel water uit de kraan ontvangen en of je onbekende geluiden hoort bij het openen van één of enkele kranen. Is er inderdaad sprake van bevriezing, sluit dan de hoofdkraan af. Vervolgens ga je onderzoeken of je indicaties voor een bevroren leiding kan vinden. Let daarbij extra goed op scheurtjes, oneffenheden of slecht geïsoleerde plekken binnen het leidingwerk.
Bevroren waterleiding: Wat nu?
Heb je een leiding gevonden die voldoet aan één of meer van de bovenstaande symptomen? Ontdooien van de waterleiding kan je vaak zelf! Wat je in ieder geval doet is de verwarming in de woning aanzetten en een doek op normale temperatuur om de leiding leggen. Een andere mogelijkheid is om lucht door, dan wel tegen de leiding te blazen door middel van bijvoorbeeld een föhn. Ook deze lucht mag van normale temperatuur zijn; lucht van een te hoge temperatuur veroorzaakt mogelijk meer schade.
Is de waterleiding daarna nog steeds bevroren, al dan op een andere plek? Neem dan contact op met een loodgieter in de regio. Doe dit direct door gebruik te maken van de Mygo zoekfunctie.