Functie van grind op een bitumen plat dak

Functie van grind op een bitumen plat dak

15 mei '23 • Door MyGo redactie

Het is je waarschijnlijk al eens opgevallen dat veel platte daken beschikken over een afdekking van grind of kiezelsteentjes. Vaak is dit de afdeklaag van een bitumen dakbedekking en de keuze voor deze extra laag wordt weloverwogen genomen. Wat is die functie van grind op een plat dak?

Grind bitumen plat dak: bestand tegen alle weersomstandigheden

Ons dak heeft dagelijks te maken met diverse weersomstandigheden zoals regen, wind en zon. Een plat dak heeft met name te maken met neerslag en zon. Een felle zon en UV-straling zijn twee versterkende factoren, welke ervoor zorgen dat de temperatuur op het dak soms wel kan oplopen tot 70 of 80 graden Celsius.

Hierdoor droogt de dakbedekking uit, waardoor de originele bedekking van het dak kan loslaten of scheurtjes ontstaan. Dit zorgt voor een vergrote kans op lekkage. Om dit te voorkomen is het verstandig om het platte dak te voorzien van een afdeklaag met grind of kiezelsteentjes.

Grind bitumen plat dak is niet altijd nodig

Of er inderdaad een speciale afdeklaag op het platte dak moet komen te liggen, dat is afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt ter bedekking. Bij bitumen is de keuze voor een grindlaag erg gebruikelijk, terwijl men bij EPDM zelden kiest voor een extra afwerklaag.

EPDM is als materiaal al voor 100% uv-bestendig, waardoor er geen grind vereist is. Het kan overigens wel voorkomen dat een laag EPDM-folie loslaat, waardoor tóch voor grind kan worden gekozen als extra ballast voor het dak. Zo voorkom je eventuele lekkage.

Bij bitumen heeft grind een essentiële functie. Het blokkeert de UV-straling en zorgt er zo voor dat de bitumen deklaag niet uitdroogt of inscheurt. We zien dit met name bij de oudere bitumen platte daken, want in de nieuwe varianten is het bitumen materiaal al voorzien van APP (Atactisch PolyPropyleen). Dit type elastisch kunststof maakt de bitumen bedekking elastisch en minder gevoelig voor UV-straling.

Grind bitumen plat dak: wat levert het onder de streep op?

Grind heeft zogezegd diverse functionele kwaliteiten ter bedekking van een plat dak. Met name de ballast die je geeft aan het dak, waardoor losgekomen rollen bitumen of EPDM-folie worden gestabiliseerd, zorgt ervoor dat dit een relatief voordelige en effectieve manier is om een plat dak extra lang mee te laten gaan. 

Grind op dak plaatsen

Wil jij jouw dakbedekking beschermen en grind laten plaatsen? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een geschikte dakdekker bij jou in de regio. Ook voor andere werkzaamheden rond het dak staan zij voor je klaar. Als je liever telefonisch contact hebt kun je de medewerkers van het MyGo servicecenter bereiken via 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 11 april 2019 en werd op 15 mei 2023 geactualiseerd met informatie over de voordelen van grind op een bitumen dak.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!