Terug naar diensten
Bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen dakbedekking aanbrengen is de meest voorkomende manier van dakbedekking aanbrengen voor platte daken in Nederland.

Bitumen, ook bekend als dakleer, is zo populair omdat het een betaalbare en gemakkelijk aan te brengen dakbedekking is.

Bitumen dakbedekking ontstaat tijdens de productie van ruwe olie en heeft eigenschappen die het ideaal maken voor dakbedekking op een plat dak. Zo is het waterdicht, heel sterk, bestand tegen chemische stoffen en heeft het grote kleefkracht.

De levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 25 jaar. Wil je meer weten over bitumen dakbedekking aanbrengen? Lees dan verder.

Wil je direct een dakdekker inschakelen voor het aanbregen van bitumen dakbedekking? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van de MyGo Matchmaker

Direct de best passende dakdekker in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Bitumen dakbedekking aanbrengen: voor welk soort daken?

Bitumen dakbedekking is zeer geschikt voor platte daken. Je kunt hierbij denken aan schuren, dakkappellen en huizen met een plat dak.

Bij een bitumen dakbedekking is het naast het geheel vernieuwen van je dakbedekking ook mogelijk om een nieuwe laag over de oude laag bitumen te plaatsen. Hierdoor kunnen lekkages gemakkelijk en relatief goedkoop worden gerepareerd.

Bitumen dakbedekking aanbrengen kosten

De kosten van bitumen dakbedekking aanbrengen hangen af van verschillende factoren. Zoals welke methode wordt gebruikt bij het aanbrengen van de bitumen dakbedekking. Wordt de nieuwe bitumen dakbedekking over de oude aangebracht of wil je de oude dakbedekking eerst laten verwijderen en dan een nieuwe dakbedekking aan laten brengen? Wanneer je de oude dakbedekking eerst weg wil laten halen dan kun je rekenen op hogere kosten. Prijzen kunnen variëren van ongeveer 80 euro per m2 voor een nieuwe bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking per m2, tot 110 euro per m2 wanneer de oude dakbedekking ook wordt verwijderd. Arbeids- en materiaalkosten zijn hierbij inbegrepen.

Soorten bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende varianten van bitumen dakbedekking. Qua samenstelling zijn er twee verschillende soorten gemodificeerd bitumen.

Plastomeermengsels (Atactisch Poly Propyleen)

Plastomeermengsels zijn UV-bestendig en hebben daardoor geen beschermende ballastlaag nodig. Daarnaast heeft het weinig onderhoud nodig.

Elastomeermengsels (Styreen Butadieen Styreen)

Elastomeermengsels kleven beter dan plastomeermengsels, wat de kans op lekkages verkleint. Zoals de naam al doet vermoeden is dit materiaal ook soepeler en buigzamer. Elastomeermengsels zijn in tegenstelling tot plastomeermengsels niet UV-bestendig en moet om die reden worden voorzien van een bijkomende toplaag. Door de elastische eigenschappen van het elastomeermengsel is het beter bestand tegen de werking van de ondergrond.

Beide zijn wat kwaliteit betreft gelijkwaardig.

Direct de best passende dakdekker in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Voor- en nadelen bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen dakbedekking is duurzaam en gaat over het algemeen een lange tijd mee. Doordat bitumen dakbedekking vaak dubbele wapening bevat is het namelijk erg solide. Daarbij is het gemakkelijk aan te brengen en is het licht van gewicht. Doordat het geen gif bevat en het recyclebaar is, is het ook vriendelijk voor het milieu.

Andere voordelen zijn:

  • Het is brandveilig
  • Uitstekende isolatie
  • Waterdicht
  • Bestand tegen chemische substanties
  • Goede kleefkracht
  • Relatief goedkoop

De nadelen van bitumen dakbedekking zijn deels afhankelijk van het soort bitumen. Zo zijn plastomeermengsels minder soepel dan elastomeermengsels en zijn elastomeermengsels niet UV-bestendig en poreuzer, waardoor aanbrengen van een extra toplaag aan te bevelen is.

Andere nadelen zijn:

  • Relatief korte levensduur in vergelijking met alternatieven
  • Niet wortelbestendig

Bitumen dakbedekking laten plaatsen

Bitumineuze dakbedekking komt op een rol, in de vorm van stroken. Deze bitumen rol wordt in een of meerdere lagen op het dak aangebracht. Het materiaal bevestigen op de ondergrond kan op diverse manieren. Over het algemeen wordt gekozen voor een warme hechting met een gasbrander, waardoor de bitumen voor een gedeelte smelt en het materiaal zich daardoor aan de ondergrond kan hechten.

Daarnaast kan het ook gelijmd worden of gebruik worden gemaakt van een mechanische hechting. Belangrijk is dat de banen minimaal 10 cm overlappen en dat de naadverbinding optimaal is om lekkage tegen te gaan. Daarnaast moet er voorzichtig worden gewerkt wanneer je kiest voor een warme hechting met een gasbrander om brand te voorkomen.

Correcte plaatsing is niet eenvoudig. Als je kiest voor bitumen dakbedekking aanbrengen is het raadzaam om het aan een gespecialiseerde dakdekker over te laten. Dan ben je er zeker van dat het goed wordt gelegd voor een duurzaam en uitstekend resultaat. Een dakdekker heeft daarnaast de meeste kennis over de best passende materialen en plaatsingstechnieken voor jouw dak.

Alternatieven bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende alternatieve dakbedekkingen, zoals PVC, EPDM en APAX. Deze dakbedekkingen bestaan uit verschillende soorten kunststof met een variatie van eigenschappen.

PVC dakbedekking

PVC is een kunststof dat zeer onderhoudsvriendelijk is. PVC is sterk maar licht materiaal wat het geschikt maakt voor een lichtere onderconstructie. Daarnaast is PVC wortelbestendig, wat het in tegenstelling tot bitumen geschikt maakt als onderlaag voor een groendak. De levensduur is soortgelijk.

EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubber dat wat uiterlijk betreft veel weg heeft van bitumen, maar het gaat een stuk langer mee. Het heeft een levensduur van 40 tot 50 jaar. Het is daarnaast een zeer elastisch en duurzaam materiaal dat ongevoelig is voor UV straling. Het heeft minder kans op lekkages en kleine schade is makkelijk te herstellen. De laatste jaren wordt EPDM steeds meer toegepast, maar het is wel een stuk prijziger dan bitumen dakbedekking.

APAX dakbedekking

APAX is een half kunststof en half bitumineuze dakbedekking. Het is zeer licht, duurzaam en kan zonder open vuur worden aangebracht. Het gaat net als EPDM langer mee dan bitumen. De levensduur van APAX is 35 tot 40 jaar.

Direct de best passende dakdekker in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Bitumen dakbedekking laten aanbrengen of repareren?

Vind gemakkelijk en snel dakdekkers bij jou in de buurt via de Matchmaker van MyGo en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Telefonisch contact kan ook via: 085 106 1600. Zo vind jij een vakman die het beste bij jouw wensen aansluit.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!