Terug naar blog
Gevolgen van een droge zomer voor je dak

Gevolgen van een droge zomer voor je dak

12 jul. '19 Door MyGo redactie

‘Wees blij dat je een dak boven je hoofd hebt’ is een veel gebruikte Nederlandse uitdrukking die geroepen wordt wanneer je weer eens loopt te klagen. Toch is deze uitdrukking waar, we zijn maar wat blij dat we een dak boven ons hoofd hebben. In de winter beschermd een dak ons tegen wind, hagel, regen en kou. In de zomer zorgt een dak ervoor dat de warmte buiten je woning blijft. Dit is minstens zo belangrijk, hoge temperaturen en een droge zomer kunnen dan ook gevolgen hebben voor je dak.

Dakbedekking

Met name een plat dak heeft het zwaar in de zomer, dit komt omdat bij een plat dak het gehele dakoppervlak aan de zon wordt blootgesteld. Voor een plat dak wordt andere dakbedekking en ander materiaal gebruikt dan voor een schuin dak. De populairste en meest gebruikte dakbedekking om een plat dak te dekken is door middel van bitumen. Bitumen is een combinatie van aardolie en polyester of glasvlies en wordt ook wel dakleer genoemd. Naast bitumen wordt is ook EPDM een veel gebruikte dakbedekking op platte daken.

UV straling

Voordelen van de dakbedekking bitumen en EPDM zijn dat ze waterbestendig en erg gemakkelijk aan te brengen zijn. Een groot nadeel is echter dat dit soort dakbedekkingen niet goed tegen UV straling kunnen. Een droge zomer kan zorgen voor uitdroging van je dakbedekking. Wanneer een dak uitgedroogd is zullen er eerder scheurtjes ontstaan die op hun beurt weer regen doorlaten.

Schuin dak

Niet alleen voor een plat dak zijn de gevolgen van een droge zomer merkbaar, ook bij een schuin dak kan de droogte voor schade zorgen. Die schade is vooral merkbaar in de dakgoot. Bij een schuin dak kan de droogte zorgen voor een ophoping van bladeren en vuil in de dakgoot. Deze ophoping van vuil zorgt voor verstopping van de dakgoot en kan bij regen dan weer overstromingen tot gevolg hebben.

Dakdekker

Heeft jouw dak door de droogte schade op gelopen of twijfel je hierover en wil jij een dak inspectie? Wacht dan niet langer en schakel een specialist in. Bij Mygo kom je snel en gemakkelijk in contact met een geschikte dakdekker bij jou in de buurt.