Gevolgen van een droge zomer voor je dak

Gevolgen van een droge zomer voor je dak

23 aug. '22 • Door MyGo redactie

Hoge temperaturen en een droge zomer kunnen gevolgen hebben voor je dak. Wees zuinig op het dak boven je hoofd. In de winter beschermt het dak je tegen wind, hagel en kou. In de zomer zorg een dak ervoor dat de warmte buiten je woning blijft. 

Dakbedekking

Met name een plat dak heeft het zwaar in de zomer, dit komt omdat bij een plat dak het gehele dakoppervlak aan de zon wordt blootgesteld. Voor een plat dak wordt andere dakbedekking en ander materiaal gebruikt dan voor een schuin dak. De populairste en meest gebruikte dakbedekking om een plat dak te dekken is bitumen. Bitumen is een combinatie van aardolie en polyester of glasvlies en wordt ook wel dakleer genoemd. Naast bitumen is ook EPDM een veel gebruikte dakbedekking op platte daken.

Sedumdak en droogte

Een sedumdak wordt ook wel een groen dak genoemd en is een duurzame keuze. Op een sedumdak zijn speciale vetplantjes aangebracht. Dankzij deze plantjes wordt je dak beter beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden. Hierdoor gaat je dak een stuk langer mee. Daarnaast zorgt het voor betere isolatie. In de zomermaanden houdt het dak warmte tegen en in de winter beschermt het tegen de kou.

Tijdens een droge zomer kunnen de plantjes wel meer in hun schulp kruipen. Hierdoor worden de plantjes wat bruiner. Als dit het geval is, dan kun je het dak het best besproeien met water. Hierdoor komt het groene dak weer meer tot leven.

Rieten dak en droogte

Riet is een materiaal dat goed tegen warme zomers kan. Het zorgt ervoor dat het binnen in huis lekker koel blijft tijdens warme dagen. Mocht de droogte langere tijd aanhouden dan kan dit wel problemen opleveren. Riet is immers een materiaal dat relatief snel uitdroogt, waardoor de kans op brand groter is. Houd er daarom ook rekening mee dat je vuurkorven of barbecues niet te dichtbij je rieten dak plaatst. 

UV straling

Voordelen van een bitumen of EPDM dakbedekking zijn dat ze gemakkelijk aan te brengen zijn en beschikken over waterdichte eigenschappen. Een groot nadeel is echter dat dit soort dakbedekkingen niet goed tegen UV straling kan. Een droge zomer kan zorgen voor uitdroging van je dakbedekking. Een uitgedroogd dak vertoont eerder scheurtjes die op hun beurt weer regen doorlaten.

Schuin dak

Niet alleen voor een plat dak zijn de gevolgen van een droge zomer merkbaar. Ook bij een schuin dak kan de droogte voor schade zorgen. Die schade is vooral merkbaar in de dakgoot. Bij een schuin dak kan de droogte zorgen voor een ophoping van bladeren en vuil in de dakgoot. Deze ophoping van vuil zorgt voor verstopping van de dakgoot en kan bij regen overstromingen tot gevolg hebben. Controleer dus regelmatig of het regenwater goed weg stroomt.

MyGo helpt je graag

Heeft jouw dak door de droogte schade opgelopen of twijfel je hierover en wil jij een dak inspectie? Wacht dan niet langer en schakel een specialist in. In de MyGo Matchmaker kun je offertes bij verschillende dakdekkers aanvragen, een terugbelverzoek aanmaken of een online vragenformulier invullen. Wil je liever telefonisch contact met een specialist? Bel dan naar 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 12 juli 2019 en werd op 23 augustus 2022 geactualiseerd met informatie over de gevolgen van een droge zomer voor je dak.

 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!