Direct hulp
Terug naar diensten
Rieten dak onderhoud

Rieten dak onderhoud

Een mooi rieten dak is een kunststukje op zich. Deze charmante, natuurlijke vorm van dakbedekking kent een lange geschiedenis en nog steeds is het in Nederland een populaire toevoeging aan het huis.

Rieten dak vervangen

Wat betreft onderhoud gaat een rieten dak echter minder lang mee dan dakpannen of bitumen. Mossen, algen en schimmels kunnen een vervelende aanslag vormen op rieten dakbedekking. Het riet verliest hierdoor zijn natuurlijke beademing en zal ook langer vochtig blijven, wat een verdere groei van algen en schimmels in de hand werkt. Onder dakdekkers heet dit proces ‘’verspochten’’. De beste manier om dit verspochten tegen te gaan is door het riet periodiek te laten behandelen.

Een grondige reiniging van je rieten dak kun je het beste aan een professionele dakdekker overlaten. Wie niet over genoeg kennis beschikt, kan al snel veel schade aanrichten tijdens een reparatie. Er zijn echter wel bepaalde dingen die je zelf kunt ondernemen. Word je huis bijvoorbeeld omringd door bomen, is het handig om de groei van takken boven het huis zo veel mogelijk te begrenzen. Takken en bladeren zorgen namelijk voor schaduw, die het riet vochtig houdt, en ook dauwdruppels die van de bladeren naar beneden vallen kunnen een snellere groei van schimmels en algen tot gevolg hebben. Riet moet altijd goed kunnen drogen.

Rieten dak lekkage

Een rieten dak dat door een professionele dakdekker is aangelegd, gaat vaak wel 25 jaar mee. In combinatie met goed onderhoud kun je de levensduur soms zelfs met 10 tot 15 jaar verlengen. In die periode kunnen er natuurlijk problemen, zoals lekkages optreden. Een lekkage in een rieten dak is vaak het gevolg van rot binnen de dakbedekking zelf. Hierdoor kan de onderlaag aangetast worden en kunnen lekkages voorkomen.

Rieten dak vervangen kosten

Een rieten dak vervangen is aanzienlijk duurder dan bitumen of dakpannen, maar daarvoor krijg je wel een prachtige afwerking in traditionele stijl. Houd rekening met een gemiddelde prijs van 100 euro per vierkante meter, inclusief btw.

Mocht je geïnteresseerd zijn kan MyGo je gratis en vrijblijvend in contact brengen met de beste rietdekkers bij jou in de buurt. Dit kan door te bellen met 085 106 1600 of door op de Matchmaker te klikken.