Terug naar blog
Lekkage schoorsteen

Lekkage schoorsteen

Op het dak kunnen diverse lekkages voorkomen, waaronder een lekkage van de schoorsteen of ontluchter (paddenstoel). De oorzaken van een schoorsteenlekkage zijn divers, net als de vorm van de schoorsteen. Zo kun je beschikken over een authentieke stenen schoorsteen, maar ook over een pijpje. Slijtage ligt snel op de loer, net als het poreus worden van materiaal rondom de schoorsteen. Hoe ontstaat een lekkage van de schoorsteen en hoe los je dit op?

Lekkage schoorsteen oorzaken

De schoorsteen is verantwoordelijk voor het afvoeren van rookgassen. Dit kan op diverse manieren vorm krijgen; middels een schoorsteenkap, een open uiteinde of enkel een rond pijpje. Aangezien rookgassen doorgaans condens meebrengen of rookgassen onder enige druk hun weg naar buiten vinden, is het mogelijk dat het voegwerk van de schoorsteen aangetast wordt. Ook kan een stenen schoorsteen onder invloed van diverse weersomstandigheden afbrokkelen of poreus worden. Hierdoor ontstaan lekkages in het rookkanaal of op het dak. Als resultaat zie je vermoedelijk vochtplekken op het plafond of langs de binnenmuren ontstaan.

Let op: een lekkage van de schoorsteen is misschien het laatste waar je aan denkt bij vochtplekken tegen de binnenmuur. Een lekkage kan in dit stadium echter al vergevorderd zijn, waardoor het essentieel is om direct actie te ondernemen.

Lekkage schoorsteen oplossen

Een schoorsteenlekkage is, net als in principe iedere andere lekkage, natuurlijk lastig en het komt vrijwel altijd op een ongewenst moment. Ondanks dat de schade zich binnenshuis manifesteert, is de oplossing voor een dergelijke lekkage een taak voor de dakdekker. De kosten voor het verhelpen van een lekkage van de schoorsteen zijn lastig vooraf te bepalen; het is volledig afhankelijk van de individuele situatie. Vaak moet een lekkage eerst worden opgespoord, alvorens een oplossing kan worden gerealiseerd.

Mogelijke oplossingen waaraan gedacht kan worden bij lekkages van de schoorsteen zijn:

  • Het renoveren van voegwerk
  • Het vervangen van het afvoerkanaal
  • Afgebrokkelde/poreuze stenen vervangen
  • De schoorsteen impregneren 
  • Plaatsen nieuwe schoorsteenkap

Lekkage schoorsteen door loodslabben

De herkenbare, ietwat verouderde schoorstenen zijn nog afgewerkt met een loodslab. Deze slabben zorgen voor een waterdichte afsluiting van het geheel, ofwel de combinatie dak en schoorsteen. Door toedoen verschillende weersomstandigheden én druk vanuit het rookkanaal kunnen loodslabben verzakken of loslaten. Hierdoor is er geen 100% waterdichtheid meer gegarandeerd. Een loodslab controleren kan je zelf doen, maar herstel is evenwel lastiger. Schakel ook daarvoor een dakdekker in die hierin de gewenste expertise bezit.

Lekkage schoorsteen: schakel een dakdekker in de regio in

Heb je te maken met een lekkage van de schoorsteen, schakel dan een dakdekker uit je directe omgeving in. Bij Mygo zoek je direct een professionele dakdekker in de buurt.