Direct hulp
Terug naar blog
Lekkage schoorsteen

Lekkage schoorsteen

17 jun. '22 Door MyGo redactie

Heb je een lekkage bij de schoorsteen? Op het dak kunnen diverse lekkages voorkomen, waaronder een lekkage bij de schoorsteen of ontluchter (paddenstoel). Een schoorsteen lekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Het slijten of poreus worden van het materiaal rondom de schoorsteen ligt al snel op de loer. Om ergere gevolgschade te voorkomen is het van belang om een schoorsteen lekkage snel te verhelpen. Maar hoe ontstaat een schoorsteen lekkage, en hoe kun je deze opsporen en verhelpen?

Oorzaken schoorsteen lekkage

Een schoorsteen is verantwoordelijk voor het afvoeren van rookgassen. Een schoorsteen kan op diverse manieren vorm krijgen: middels een schoorsteenkap, een open uiteinde of enkel een rond pijpje. Aangezien rookgassen doorgaans condens meebrengen of onder enige druk hun weg naar buiten vinden, is het mogelijk dat het voegwerk van de schoorsteen aangetast wordt. Ook kan een stenen schoorsteen onder invloed van diverse weersomstandigheden afbrokkelen of poreus worden. Hierdoor ontstaan lekkages in het rookkanaal of op het dak. Dit kan zorgen voor vochtplekken en erge schade.

Schoorstenen kunnen zijn afgewerkt met een loodslab. Deze slabben zorgen voor een waterdichte afsluiting van het geheel, ofwel de combinatie dak en schoorsteen. Door verschillende weersomstandigheden én druk vanuit het rookkanaal kunnen loodslabben verzakken of loslaten. Hierdoor is er geen 100% waterdichtheid meer gegarandeerd wat kan zorgen voor schade. Een loodslab controleren kun je zelf doen. Echter kun je voor het herstel beter een dakdekker inschakelen die de hiervoor benodigde expertise bezit.

Lekkage schoorsteen

Lekkage schoorsteen oplossen

Een schoorsteenlekkage is, net als in principe elke andere lekkage, lastig en komt altijd op een ongewenst moment. Ondanks dat de gevolgschade binnenshuis verschijnt, is het een taak voor een dakdekker.

De kosten voor het verhelpen van een lekkage van de schoorsteen zijn lastig vooraf te bepalen; het is volledig afhankelijk van de individuele situatie. Vaak moet een lekkage eerst worden opgespoord, alvorens een oplossing kan worden gerealiseerd.

Mogelijke oplossingen waaraan gedacht kan worden bij lekkages van de schoorsteen zijn:

•          Het renoveren van voegwerk

•          Het vervangen van het afvoerkanaal

•          Afgebrokkelde/poreuze stenen vervangen

•          De schoorsteen impregneren

•          Plaatsen nieuwe schoorsteenkap

Lekkage schoorsteen verzekering

In de meeste gevallen vergoed de opstalverzekering de kosten voor het opsporen en verhelpen van lekkages. Als de lekkage is ontstaan door achterstallig onderhoud of je de lekkage had kunnen voorkomen, dan vergoed de verzekering dit echter vaak niet. Om deze reden kan het verstandig zijn om vooraf contact op te nemen met je verzekering om te weten wat er vergoed wordt.

Lekkage schoorsteen: schakel een dakdekker in de regio in

Heb je te maken met een lekkage van de schoorsteen, voorkom ergere gevolgschade en laat je schoorsteen lekkage opsporen. Schakel hiervoor een dakdekker uit je directe omgeving in. Bij MyGo vind je direct een professionele dakdekker in de buurt.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 24 mei ‘19 en werd op 17 juni ‘22 geactualiseerd met informatie over schoorsteen lekkages.