Direct hulp
Terug naar blog
Advies over kopen auto bij lokale garage

Advies over kopen auto bij lokale garage

8 jun. '22 Door MyGo redactie

Zoek je een verkoper in de buurt om jouw auto te kopen? Dan zijn er meerdere opties om een geschikte partij uit te kiezen. Denk aan een merkdealer, een universele garage of juist een handelaar in jouw omgeving. Welke je kiest is afhankelijk van jouw verwachtingen plus de occasion die je op het oog hebt. Vanzelfsprekend kleven er aan ieder type verkoper zowel voordelen en als nadelen. Wij hebben wat van die voordelen die gelden voor verschillende traditionele autogarages- en dealers voor je op een rijtje gezet. En tevens waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe auto of een occasion. 

Ontwrichtende veranderingen autobranche zorgen voor duurdere auto’s 

We leven in veranderende tijden en dit is terug te zien in de autobranche,  waar economische- en klimaattechnische verduurzaming hoog op de agenda staat. Bijvoorbeeld autofabrikanten die steeds vaker digitaal hun groenere ‘customized’ auto’s slijten en in de nabije toekomst rechtstreeks willen verkopen aan klanten. Kleinere (lokale) dorpsgarages- en dealers worden mede hierdoor meer en meer weggedrukt door grote dealerorganisaties als Van Mossel, Stern of Broekhuis. Toch zullen er altijd particulieren zijn die naar de bekende kleinere autoverkopers om de hoek blijven gaan, waar ze geen nummertje zijn en de gewenste service en aandacht ontvangen. En eveneens wat meer speelruimte ervaren om te onderhandelen over de af te spreken prijs inclusief extra opties. 

En geef ze eens ongelijk want straks lekker comfortabel in je persoonlijk afgedongen wagen tuffen, is toch waar wij normale stervelingen in veel gevallen voor kiezen. In plaats van te zijn bedwelmd met peperdure ‘state of the art-bolides’, door in haute couture gestoken medewerkers van grote autodealers in die blinkende glaswerken langs de veelal Randstedelijke snelwegen. Ieder zijn ding natuurlijk en verder geen waardeoordeel.  De voorlopige conclusie is alleen wel dat door deze grote verschuivingen in de markt en de daaraan verbonden technische innovatie, nieuwe auto’s er niet goedkoper op worden. En dit dreunt straks door in occasion-exemplaren. En daar liggen wellicht kansen voor de lokale garages- en dealers dichtbij, omdat zij in tegenstelling tot de grote dealerorganisaties minder afhankelijk zijn van de autofabrikanten.

Voordelen auto kopen bij een handelaar 

Een occasion bij een handelaar kopen? Dan weet je in de meeste gevallen zeker dat je kunt kiezen uit een vrij ruim aanbod. Deze bedrijven handelen doorgaans in verschillende soorten en merken tweedehands auto’s. Ook zijn er handelaren die zijn gespecialiseerd in één merk of type occasion. Dus als de beoogde auto je toch niet bevalt is er vaak nog wel een ander exemplaar dat alsnog voldoet aan jouw wensen. Met een beetje geluk zit de betreffende autohandelaar lekker dichtbij je in de buurt of je kent het bedrijf in kwestie al sinds jaar en dag. Dit kan altijd weer van pas komen natuurlijk als het gaat om de gewenste service en betrouwbaarheid die je verwacht. Mocht je de bewuste autohandelaar niet specifiek kennen, dan zijn er op internet vast en zeker voldoende reviews over te vinden, waarop jij je keuze om zaken te doen kunt baseren. Ze hebben daarbij belang bij een goede reputatie in hun eigen regio, dus klantenloyaliteit staat bij de meeste hoog in het vaandel en daarmee ook persoonlijke aandacht en service. 

Tenslotte zijn de prijzen van occasions meestal voordeliger ten opzichte van universele garages of merkdealers. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de zogenoemde ‘meeneemprijzen’ welke zij vaak hanteren en ze zijn vanzelfsprekend minder of niet afhankelijk van de merkfabrikanten.   

Voordelen auto kopen bij een lokale universele garage 

Dit type autobedrijf schurkt dicht tegen de merkdealers aan ten aanzien van haar werkwijze en aanbod. Met de uitzondering dat universele autogarages meestal iets goedkoper zijn en wellicht in sommige gevallen dichter in de buurt zitten dan de gemiddelde merkdealer. Mede hierom heerst er in tegenstelling tot merkdealers een zogenaamde ‘ons-kent-ons-cultuur’ en verloopt zakendoen iets makkelijker en persoonlijker. Het kan ook bijdragen aan het vertrouwen en een hogere klantenloyaliteit. Alhoewel ook de kleinere merkdealers in de regel zeer bedreven zijn met betrekking tot klantenloyaliteit- en nazorg wanneer je bij ze hebt gekocht. Ook wel ‘aftersales’ genoemd. Universele garages zijn eigenlijk verder gegaan als zodanig terwijl ze feitelijk voormalige lokale merkdealers zijn. Ze behoren tot labels zoals bijvoorbeeld Bosch Car Service en beschikken over hele fraaie showrooms en professionele werkplaatsen.  

De kwaliteit van hun totale aanbod en manier van zakendoen ligt niet zo ver af van de merkdealers. Ze werken namelijk met dezelfde voorschriften en algemene aanpak als merkdealers. Het grootste verschil is misschien dat ze logischerwijs breder georiënteerd zijn dan lokale merkdealers. Tegemoetkomen aan jouw specifieke wensen bij bepaalde merkonderdelen maakt dit dan soms lastiger. Occasions zijn onder andere daarom duurder dan bij een lokale autohandelaar.   

Voordelen auto kopen bij een lokale merkdealer

Dan rest ons natuurlijk nog de lokale merkdealers. Deze autobedrijven zitten vaak op A-locaties en zijn zeer professioneel ingericht wat betreft hun richtlijnen en aanbod. Je kunt wat meer show en beleving verwachten van een merkdealer, maar naast hun nieuwe auto’s verkeren ook hun occasion- exemplaren in perfecte staat. Dat komt mede omdat deze occasions voor verkoop reeds zijn gecontroleerd en gerepareerd op belangrijke punten. Bijkomend voordeel is dat deze occasions in topconditie gepaard gaan met lange garanties plus een (Europees) onderhoudscontract. Handig bij vakanties. 

Eigenlijk bieden merkdealers als het gaat om hun occasions dezelfde garanties en zekerheden als bij hun nieuwe auto’s. Kortom, je nieuwe auto of occasion kopen bij een merkdealer is simpelweg net iets beter geregeld dan bij een handelaar of een universele garage. 

Waarmee rekening houden bij de aanschaf van een occasion? 

Mocht je nou denken: “Bedankt, maar welk autobedrijf moet ik nou kiezen in het geval van een occasion?”. Dan hebben wij nog een aantal tips- en stappen waarmee je rekening kunt houden tijdens het aankooptraject. Let wel, de belangrijkste tip is om je focus vooral te leggen op de beoogde occasion, voordat je besluit welk autobedrijf de beste keus lijkt. 

  • Het kan verstandig zijn om van tevoren vast te stellen welk merk occasion jouw voorkeur heeft, op basis van je specifieke wensen. Dit zal de online zoekresultaten verduidelijken, doordat je zo alvast weet welke autobedrijven deze auto aanbieden. Ook zal je in de meeste gevallen zien dat deze garages de occasions presenteren in hun online showroom.
  • Kijk online naar het totale aanbod van de door jouw gewenste occasion en bepaal het besteedbare budget vervolgens. Navigeer hierop bij het kiezen van het model en/of merk auto. Dit kan je zoektocht aanzienlijker vergemakkelijken.
  • Misschien zit jouw droomauto er al tussen in de online aanbiedingen van de betreffende garages.
  • Mocht je in een vergevorderd stadium zitten bij de aankoop van een occasion, check dan zeker of het kentekenbewijs en andere officiële papieren documenten op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud in de auto aanwezig zijn.
  • Ga grondig en stapsgewijs na of het interieur, het exterieur en alle technische onderdelen van de occasion in zo goed mogelijke conditie zijn.
  • Maak sowieso de afspraak om een proefrit te mogen maken en bekijk daarnaast of er ruimte is om te onderhandelen over de prijs.

Het is tenslotte aan te raden om iemand met verstand van (tweedehands) auto’s mee te nemen, wanneer je een garage aandoet. Zeker op technisch gebied. Twee paar ogen zien immers meer dan één paar ogen. Enig overleg hier en daar kan natuurlijk ook geen kwaad, voordat je overgaat tot de aankoop.  

MYGO MATCHMAKER

Heb je nou al het één en ander zorgvuldig uitgezocht met betrekking tot het kopen van een nieuwe auto of een occasion, inclusief het merk en type auto? Door middel van de MyGo Matchmaker kom je makkelijk in contact met geschikte autobedrijven in jouw omgeving. Wil je liever bellen? Het betrokken MyGo servicecenter helpt je graag verder op weg door te bellen naar  085 106 1600