Terug naar blog
5 soorten raambekleding voor je schuifpui

5 soorten raambekleding voor je schuifpui

30 sep. '22 Door MyGo redactie

Er zijn verschillende soorten raambekleding geschikt voor je schuifpui. Wanneer alleen een schuifpui iets té kaal aanvoelt, is raamdecoratie een goede manier om de leegte op te vullen. 

Lees hieronder vijf verschillende manieren om je schuifpui mooi aan te kleden.

Heb je geen schuifpui, maar ben je wel geïnteresseerd? Bekijk dan eerst ons artikel over de kosten van een schuifpui en wat er allemaal bij komt kijken. Ben je erover uit en wil je een schuifpui laten installeren? Neem dan nu contact op met een vakspecialist bij jou in de buurt.

Paneelgordijnen als raambekleding voor de schuifpui

Het gebruik van paneelgordijnen voor raambekleding komt vaak voor. Gordijnen zijn ideaal hiervoor, omdat ze overdag veel sfeer geven. ’s Avonds wanneer de gordijnen dicht zijn, wordt de warmte binnengehouden. Daarnaast geven paneelgordijnen genoeg privacy wanneer nodig. Gordijnen werken ook mooi samen met andere raambekleding, zoals vouw- of rolgordijnen. Deze kunnen van dezelfde stof worden gemaakt of juist van een andere stof om een mooi contrast te bieden.

Houten of aluminium jaloezieën voor de schuifpui

Andere populaire raambekleding voor de schuifpui zijn shutters en jaloezieën. Deze twee lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar toch is er een duidelijk verschil. Shutterpanelen klap je open naar de zijkant, wat vergelijkbaar is met luiken. Terwijl je jaloezieën juist optrekt, wat lijkt op hoe je rol- en vouwgordijnen opent. 

Een ander verschil is de manier waarop ze zijn bevestigd. De shutterlamellen zitten vast in een frame, het shutterpaneel. Bij jaloezieën worden de lamellen aan koorden gehangen. Qua materiaal zijn jaloezieën veelzijdiger. Naast houten en aluminium jaloezieën, zijn er ook pvc en bamboe jaloezieën. Terwijl de meeste shutterpanelen voornamelijk uit hout bestaan.

Duettes of plisségordijnen voor de schuifpui

Het bekleden van je schuifpui kan ook met duettes of plisségordijnen. De twee lijken qua uiterlijk erg op elkaar, waardoor ze snel door elkaar worden gehaald. Het grootste verschil is dat duettes een extra stoflaag hebben, waardoor een honinggraatstructuur ontstaat. Door de extra stoflaag zijn duettes standaard meestal semi transparant of verduisterend. Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van transparant tot verduisterend.

Duettes en plisségordijnen hebben het grote voordeel dat je zelf de hoeveelheid lichtinval kunt kiezen. Door de mogelijkheid om de gordijnen in het midden te hangen, kan ook inkijk worden voorkomen. Deze gordijnen zitten niet snel in de weg, waardoor ze erg geschikt zijn voor raambekleding bij een schuifpui.

Lamellen voor de schuifpui

Lamellen zijn een andere mooie manier om ramen te bekleden. Lamellen kunnen niet alleen opzij bewegen, maar kunnen ook gedraaid worden. Hierdoor bieden de gordijnen veel controle over privacy en lichtinval. Deze verticale gordijnen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. De bekendste lamellen zijn gemaakt van kunststof. Daarnaast zijn er stoffen lamellen beschikbaar die een chique uitstraling creëren. 

Vouw en rolgordijnen voor de schuifpui

Een andere manier om de schuifpui aan te kleden is het gebruik van vouw- en rolgordijnen. Deze twee lijken best veel op elkaar. Het grootste verschil is dat je een vouwgordijn vouwt en een rolgordijn rolt. Vouwgordijnen zijn wat klassieker en creëren een warme sfeer, terwijl rolgordijnen een schuifpui juist strak en modern laten ogen. Het is afhankelijk van je smaak waarvoor je kiest. Qua prijs ben je het goedkoopste uit met rolgordijnen.

Met alle raambekleding voor de schuifpui op een rijtje is het tijd om een keuze te maken. Om de keuze makkelijker te maken, zijn er nog wat punten om rekening mee te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de raamdecoratie niet tegen de hendel van je schuifpui gaat hangen.

Daarnaast kun je de kleur van het kozijn matchen met de systeemkleur van de raambekleding. Dit creëert een mooi geheel. 

Heb je een klus die geklaard moet worden? Ga naar MyGo om een vakspecialist bij jou in de buurt te vinden.