Direct hulp
Terug naar blog
Beroep van de week: DAKDEKKER

Beroep van de week: DAKDEKKER

28 sep. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Dakdekkers zijn gespecialiseerd in de uitvoering van werkzaamheden op of rondom het dak. Vaak zijn dit herstelwerkzaamheden als gevolg van stormschade of lekkage. De vakspecialist vernieuwt ook gehele daken door nieuwe dakbedekking aan te brengen. Hij (of zij) is dus iemand die er in de ruimste zin voor zorgt dat het dak van een pand wordt bedekt, om de binnenzijde te beschermen tegen weersinvloeden zoals, water, hagel, sneeuw en wind. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten dakbedekking. Veel bedrijven kennen dan ook een specialisatie per soort dak, want platte daken benodigen andere soorten dakbedekking dan hellende daken.

Iemand die dit beroep uitoefent is meestal werkzaam bij een aannemer of een gespecialiseerd dakbedekkingsbedrijf. Ook zijn er veel dakdekkers die als ZZP’er staan ingeschreven en zelfstandig werken. Hun werkzaamheden vinden veelal plaats in de nieuwbouw, bij renovatieprojecten, bij restauraties of tijdens het onderhoud van zowel particuliere woningen als de bedrijfspanden. De vaklieden werken in nauw overleg samen met opzichters, steigerbouwers, loodgieters, metselaars en timmermannen.

WERKZAAMHEDEN

De planning en werkzaamheden van een dakdekker zijn complex en veelzijdig. Vaak begint een project met het bestuderen en interpreteren van de bouwtekeningen en werkinstructies. Daarna wordt er, in samenwerking met andere vakspecialisten, een planning gemaakt. Het treffen van de benodigde veiligheidsmaatregelen hoort ook bij de voorbereiding. Bij de uitvoering worden vaak (delen van) de dakconstructie verwijderd of gerepareerd. De ondergrond moet worden geprepareerd, waarna een onderconstructie wordt aangebracht. Sommige delen van het dak moeten op maat worden gemaakt. De grootste klus bestaat uit het bedekken van het dak met nieuwe of gerepareerde dakbedekking. Als alles klaar is wordt de werkplek netjes achtergelaten en de gereedschappen weer opgeborgen. De klus eindigt met een rapportering aan de leidinggevende.

De meeste dakdekkers specialiseren zich in een bepaalde soort daken. Wanneer je een bedrijf wilt inschakelen, is het zinvol om eerst na te gaan welk soort dak je hebt en welke specialist je daarvoor het beste kunt raadplegen. Er zijn echter ook allround dakbedekkersbedrijven die alle werkzaamheden aan verschillende soorten daken uit kunnen voeren. Naast het aanleggen of repareren van daken is het aanbrengen en onderhouden van dakonderdelen ook een veelvoorkomende taak van dakdekkers. Hierbij gaat het veelal om schoorsteenpijpen, regenpijpen en dakgoten. Bij verbouwingen en renovaties worden de vakspecialisten tevens ingehuurd om een dakraam of dakkapel te installeren. Gespecialiseerde dakdekkers kiezen er meestal voor om zich te richten op één vorm van dakbedekking, zoals bitumen, riet of kunststof, óf op één soort dak, zoals hellend of plat.

OPLEIDING

Wie handig is, geen last heeft van hoogtevrees, en graag buiten werkt, voldoet aan de basisvoorwaarden om dakdekker te kunnen worden. Om dat te bereiken is een mbo-opleiding op niveau 2 of 3 noodzakelijk, afhankelijk van de uitstroomrichting. Tijdens de opleiding wordt er onderwezen over de gereedschappen en materialen die worden gebruikt, en zijn er veel praktijklessen. Ook veiligheid is een belangrijk onderdeel van deze leerweg. De opleiding kent diverse uitstroomrichtingen, zoals bitumen en kunststof, metaal, pannen/leien en riet (allen niveau 2). Ook bestaan er allround uitstroomrichtingen voor metaal en pannen/leien (beide niveau 3)

WIST U DAT?

…er is een groot tekort is?
Een decennium terug bestond er een fors overschot aan bouwlieden en ambachtslui. Dit surplus werd veroorzaakt door de economische crisis. Hierdoor werd menig bouwproject geannuleerd, opgeschort of stilgelegd. Sinds de conjunctuur is aangetrokken en een grote vraag naar woningen is ontstaan, is dat overschot razendsnel omgekeerd in een tekort. Een andere oorzaak voor het gebrek aan dakdekkers is de verminderde interesse in bouwopleidingen.

… de reparatie- of aanlegkosten per bedrijf sterk uiteenlopen?
Dit komt voornamelijk omdat de kosten sterk afhankelijk zijn van de soort opdracht. In deze branche is het erg lastig om vooraf een exacte kostenindicatie te geven, omdat nooit exact duidelijk is waar de vaklieden tegenaan lopen. Iedere klus is dus maatwerk. Het uurtarief is eveneens weinig veelzeggend, omdat hier nog materiaalkosten bijop komen. Het is aan te raden bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen. Check daarnaast altijd de recensies op het internet. Zo kun je beter inschatten of je met een eerlijke en betrouwbare ondernemer van doen hebt.

… veel dakdekkers ook asbest verwijderen?
De vakspecialisten worden veelvuldig ingeschakeld bij stormschade of daklekkage. Tijdens een inspectie voorafgaand aan de reparatiewerkzaamheden, kan het echter voorkomen dat er asbest wordt geconstateerd. Het kankerverwekkende materiaal is vóór 1993 op tal van manieren gebruikt, ook in daken. Veel oude daken beschikken dan ook over isolatiemateriaal waarin asbest is verwerkt. Soms komt er ook asbest voor in het dakbeschot of in de platen waarmee het geheel is afgetimmerd. Vraag altijd naar de noodzaak van verwijdering!

… het gemiddelde salaris 2.510 euro bedraagt?
Een dakdekker verdient gemiddeld 2.510 euro bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. De salarissen in deze branche variëren van 2.135 tot 2.890 euro. Opvallend zijn de verschillen die er bestaan per regio en stad. In Limburg verdienen de vaklui meer dan in welke provincie: 2.650 euro. Het dakdekkersloon ligt met 2.315 euro het laagst in Drenthe. Met een gemiddelde van 2.985 euro ligt het salaris in Tilburg veel hoger dan in andere Nederlandse steden. In Zwolle levert dezelfde functie slechts 2.105 euro op.

… er diverse keurmerken bestaan?
Het is verstandig om vooraf te checken of een vakspecialist is aangesloten bij een keurmerk, en in het bezit is van een certificaat van KOMO of DAKMERK, dat staat voor de waarborg van kwaliteit en veiligheid. Veel bedrijven zijn ook aangesloten bij VEBIDAK, een algemene brancheorganisatie. Dumebo DWS is een branchevereniging gespecialiseerd in metalen dak-  en gevelsystemen. Het VCA-diploma staat voor de inachtneming van gezondheid, veiligheid en de milieu-checklist voor aannemers.

MYGO MATCHMAKER

Heef u last van daklekkage of te maken met stormschade aan uw dak? Wilt u een dakkapel laten plaatsen of uw rieten kap vervangen? Via de MyGo Matchmaker komt u heel gemakkelijk in contact met een beschikbare dakdekker bij u in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor u klaar.