Modern en naadloos, dat is de beste omschrijving van een gietvloer. Gietvloeren zijn voor elke ruimte geschikt, van woningen tot op kantoor. Daarnaast zijn gietvloeren ook geschikt voor vloerverwarming. De kosten van een gietvloer met vloerverwarming kunnen erg uiteenlopen.
Wat is een gietvloer?
Een gietvloer is een speciale afwerking die op een dragende vloer aangebracht kan worden. Op de bestaande vloer wordt een materiaal gegoten dat vervolgens uithardt.
Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kan een gietvloer gemaakt zijn van beton, epoxy of kunststof. Gietvloeren van epoxy vind je vooral in ziekenhuizen of andere werkplekken waar strikte hygiënemaatregelen gelden.
In woonkamers en kantoren vind je veelal PU-gietvloeren, oftewel kunststof vloeren. Deze vloeren zijn erg elastisch en vaak verkrijgbaar in vele kleuren. Echter, kunststof vloeren zijn minder geschikt voor industriële toepassing, omdat het materiaal minder sterk is.
Waarom een gietvloer over plavuizen met vloerverwarming?
Er zijn meerdere redenen om een gietvloer over een plavuizen vloer met vloerverwarming aan te leggen. Zo is het een groot voordeel dat je de huidige vloer kunt laten liggen. Een gietvloer is gemakkelijk over een plavuizen vloer aan te brengen, dankzij de geringe dikte van de gietvloer. Een gietvloer is vaak enkele centimeters dik. Doordat je de plavuizen vloer kunt laten liggen is de kans een stuk kleiner dat je de vloerverwarming beschadigd. Dit scheelt weer een hoop werk, omdat je de vloer kan laten liggen.
Dikte van gietvloer met vloerverwarming
De dikte van een gietvloer is van belang voor de isolerende werking en het vrijgeven van de de warmte. Over het algemeen is een gietvloer nooit dikker dan 5 millimeter. Gietvloeren bestaan uit verschillende lagen. De basislaag is een primer. Daar wordt een gladde onderlaag op aangebracht. Vervolgens een kleurlaag en een topcoat. Daarnaast kan er ook nog een extra geluidsdempende laag worden aangebracht. Dit is niet per se nodig, want een gietvloer is van zichzelf al redelijk geluidsdempend.
Wanneer er gekozen wordt voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming is de vloer vaak iets dikker. Dit komt omdat de vloer voor de aanleg van vloerverwarming geëgaliseerd moet worden.
Elektrische vloerverwarming met een gietvloer
Het grootste voordeel van elektrische vloerverwarming in combinatie met een gietvloer is dat de vloerverwarming zelf eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Ook het aansluiten van de thermostaat kan men zelf doen. Echter is het wel aan te raden om een extra aansluiting in de meterkast door een elektricien te laten installeren. Dit in verband met de complexiteit van de werkzaamheid.
Elektrische vloerverwarming en een gietvloer gaan ook goed samen. Dit komt mede door de eigenschappen van de gietvloer. Gietvloeren kunnen gemakkelijk warmte opnemen en afgeven. Gietvloeren beschikken immers over een lagere isolatiewaarde dan andere vloertypes. Daarnaast is het ook zo dat gietvloeren gemakkelijker de omgevingstemperatuur opnemen. Dus ook zonder vloerverwarming zal de gietvloer een beetje warmte afgeven.
Nadelen gietvloer met vloerverwarming
Over het algemeen heeft een gietvloer meer voor- dan nadelen. Het grootste nadeel van gietvloeren is dat het verwijderen hiervan een specialistische klus is. Ga hier vooral niet zelf mee aan de slag en laat je vloer altijd verwijderen door een vloerenspecialist.
Daarnaast is het ook een nadeel dat het plaatsen van een gietvloer meerdere dagen in beslag neemt. Dit komt omdat een gietvloer laag per laag moet worden aangebracht. Elke laag moet vervolgens ongeveer elf uur indrogen. In sommige gevallen kan het dus ruim een week duren voordat je kunt genieten van je gietvloer. Een ander nadeel is dat gietvloeren niet krasvrij zijn. Ze kunnen tegen een stootje, maar blijf voorzichtig.
Ook is de kans op verkleuring bij een gietvloer over het algemeen iets groter. Dit komt door de uv-straling. Hou hier dus rekening mee.
Tot slot zijn gietvloeren relatief duur. Een gietvloer wordt immers op ambachtelijke wijze met de hand aangebracht. Wel is het zo dat een gietvloer jarenlang meegaat en minder snel slijt.