Terug naar diensten
Onderhoudscontract dak | 2022

Onderhoudscontract dak | 2022

Overweeg je om een onderhoudscontract voor je dak af te sluiten en wil je daar meer over weten? Op deze pagina vind je meer informatie over onderhoudscontracten voor daken en krijg je antwoord op de volgende vragen:

Ben je op zoek naar een vakspecialist? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.

Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Wat staat er in een onderhoudscontract voor een dak?

Gedurende het jaar kunnen harde regen en wind voor schade aan je dak zorgen. Bij een dak dat goed is onderhouden, is de kans op schade echter een stuk kleiner. Om jezelf te behoeden voor hoge reparatiekosten aan je dak, kun je een dakonderhoudscontract afsluiten bij een dakdekker.

Met het afsluiten van het onderhoudscontract spreek je af dat de dakdekker één of twee keer per jaar bij je langskomt (of vaker, afhankelijk van je wensen) om te zien hoe het dak erbij ligt. Ook bekijkt hij/zij of er kleine reparaties of renovaties moeten worden uitgevoerd. Je bent voor een vast bedrag per jaar verzekerd van goed onderhoud aan je dak.

Voorafgaand aan het contract wordt vaak eerst een visuele inspectie van het dak uitgevoerd, waarna het contract wordt opgesteld en door beide partijen wordt ondertekend. In het contract staan alle gemaakte afspraken, onder andere over het aantal keer per jaar dat het onderhoud plaatsvindt, de bijbehorende kosten en een eventuele gratis eerste reparatie.

Wat ook in het contract staat, is wat het afsluiten van het contract inhoudt voor verzekeringskwesties en welke werkzaamheden er wel en niet onder binnen het contract vallen. Door een dakonderhoudscontract af te sluiten kun je niet alleen langer genieten van je dak, maar heb je ook garantie dat er door de verzekering wordt uitgekeerd als je schade aan je dak hebt.

Onderhoudscontract dak

Wat zijn de voordelen van een dakonderhoudscontract?

Het grootste voordeel van een dakonderhoudscontract is dat je je minder zorgen hoeft te maken om je dak en het bijbehorende onderhoud, omdat er elk (half)jaar een controle plaatsvindt. Er zijn echter nog meer voordelen aan zo’n contract verbonden, namelijk:

 • De kans op daklekkage en verstopte afvoerbuizen wordt aanzienlijk verminderd door onder andere de reiniging van dakgoten
 • Dakslijtage en -lekkage worden tijdig opgespoord en behandeld
 • De levensduur van je dak wordt verlengd
 • Het is goedkoper dan het laten uitvoeren van een grote reparatie als gevolg van nalatig onderhoud
 • Kleine reparaties die tijdens de inspectie gespot worden, zitten vaak bij de prijs inbegrepen

Wil je direct contact met een dakdekker bij wie je een dakonderhoudscontract kunt afsluiten? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker. Dit kan online door op de Matchmakerknop te klikken, maar ook telefonisch door te bellen naar 085  432 00 32.

Wat houdt een onderhoudsbeurt bij een dak in?

Tijdens de (half)jaarlijkse onderhoudsbeurt voert een dakdekker veel verschillende werkzaamheden uit. De reparaties en herstelwerkzaamheden zijn uiteraard niet altijd aan de orde: als het dak volledig in goede staat blijkt te zijn, wordt er daarna alleen nog schoongemaakt. Hieronder hebben we alle werkzaamheden die bij een onderhoudsbeurt kunnen worden uitgevoerd voor je op een rij gezet.

 • Het inspecteren van de waterdichtheid en de conditie van de dakhuid, de naadverbindingen van de dakbanen, de rand-/afvoeraansluitingen, de expansievoegen, de afsluitprofielen en de aansluitingen op de lichtkoepel/schoorsteen
 • Het inspecteren van de dakbedekking op lekkagepunten, chemische vervuiling, scheuren en andere bijzonderheden
 • Het controleren van de afwatering bij de dakbedekking
 • Het schoonmaken van het dak en de bijbehorende onderdelen: zwerfvuil/onkruid/mos weghalen, de bezem of waterspuit over het dak halen, de hemelwaterafvoer reinigen en bladeren uit de dakgoot verwijderen
 • Het uitvoeren van kleine reparaties: gescheurd bitumen, verrot houtwerk, beschadigde nokvorsten en kapotte regenpijpen/dakpannen/dakgoten repareren
 • Het herstellen van voeg- en loodwerk bij de schoorsteen en het vervangen van de schoorsteenkap
 • Het preventief herstellen van de hemelwaterafvoer, de doorvoeren en de ontluchtingen

Naast het doorlopen van deze stappen zorgt de dakdekker voor een inspectierapport van je dak nadat het onderhoud heeft plaatsgevonden. In dat rapport wordt beschreven welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd en welke reparaties of vernieuwingen er in de toekomst staan te gebeuren (inclusief de kosten).

Onderhoudscontract dak

Wat kost het om een dakonderhoudscontract af te sluiten?

De prijs die verbonden is aan het afsluiten van een dakonderhoudscontract, is afhankelijk van de grootte van het dak en de omgeving. Ook hanteren dakdekkers niet allemaal hetzelfde tarief.

Gemiddeld wordt er tussen de 100 en 300 euro per jaar gevraagd voor een dakonderhoudscontract. Het is daarmee op de lange termijn een stuk goedkoper dan een ‘losse’ dakonderhoudsbeurt, want daarvoor betaal je gemiddeld tussen de 12 en 20 euro per m2.

Wat vergoedt de verzekering als je een dakonderhoudscontract hebt?

Waterschade die bij een lekkage ontstaat door hevige regenval, valt onder de opstal- of inboedelverzekering. De schade wordt vergoed door de verzekering als het niet je eigen schuld is of als er aangenomen kan worden dat het niet als gevolg van je eigen nalatigheid is ontstaan.

Achterstallig onderhoud valt onder nalatigheid, dus moet je in dat geval zelf voor de kosten van lekkage of andere schade aan je dak opdraaien. Met een onderhoudscontract kun je echter laten zien dat je niet nalatig geweest bent met het dakonderhoud, waardoor de schade wel door de verzekering vergoed wordt.

Dakbedekking kan jarenlang lekken zonder dat je het merkt. Vaak is het al te laat op het moment dat je vlekken of schimmel op de muur ziet. De isolatielaag is dan verzadigd door water of de houten dakconstructie is al dusdanig door verrotting aangetast dat herstel of vernieuwing duur zal uitpakken.

Die situatie is een van de uitzonderingen op de regel: eerder aanwezige signalen, zoals vochtplekken en schimmel, kunnen ondanks recent onderhoud aanleiding voor de verzekering zijn om niet uit te keren. Er is dan immers een indicatie dat er al iets mis was met het dak, waar niet mee is omgegaan. Daarnaast wordt er bij vermijdbare schade niets uitgekeerd door de verzekering.

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een dakdekker bij wie je een dakonderhoudscontract kunt afsluiten? Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende dakdekker bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op 085 106 1600.