Terug naar diensten
Lekkage opsporen verzekering

Lekkage opsporen verzekering

Heb je een eigen woning en onlangs te maken gehad met een daklekkage? Dan is er een kans dat je recht hebt op een vergoeding vanuit de verzekering. Waterschade valt namelijk onder brandschade en dat wordt vaak vergoed. In de regel is het zo dat hoe zichtbaarder een lek is, hoe minder kans je hebt op een vergoeding. Je kunt hiervoor terecht bij de opstal- of inboedelverzekering. In dit artikel vind je de waterschades die wel en niet vergoed worden.

Heb je nu last van een lekkage en wil je zo snel mogelijk een afspraak maken met een lekdetectiespecialist of een loodgieter? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een geschikte vakman die het lek voor je kan opsporen en een rapportage kan maken. Deze rapportage heb je nodig voor de verzekering.

Waterschade die wel vergoedt wordt

Er zijn vier belangrijke oorzaken van waterschade die over het algemeen wel vergoedt worden door de verzekering. Dat zijn de volgende vier oorzaken:

  1. Een verstopping in een afvoer
  2. Hemelwater
  3. Een breuk in een waterleiding
  4. Aquarium, waterbed en koelkast

Een verstopping in een afvoer

Wanneer je te maken hebt met een verstopping in een afvoer, dan is de gevolgschade hiervan gedekt. Denk hierbij aan de vervanging van de beschadigde materialen. Het verhelpen van de verstopping zelf valt hier echter niet onder en wordt niet vergoed.

Hemelwater

Hevige neerslag kan voor verschillende problemen zorgen aan een woning. De verzekeraar dekt hierbij alleen de gevolgschade van de regenval. De verantwoordelijkheid voor de eerste laag wat in aanraking komt met het water ligt bij de huiseigenaren, vindt de woonhuisverzekeraar. Dat betekent dat de schade aan een dak of andere buitenlaag van de woning niet gedekt is. Wanneer het water de woning in lekt en de inboedel beschadigd, wordt dit gezien als gevolgschade. Dat wordt dus wel gedekt door de verzekering.

Een breuk in een waterleiding

Bij een kapotte leiding wordt het opsporen van het lek en de gevolgschade altijd vergoed. Alleen de waterleiding zelf wordt niet altijd vergoed.

Aquarium, waterbed en koelkast

Ook hier geldt dat de gevolgschade van een kapot aquarium of waterbed gedekt wordt. Het kapotte materiaal zelf wordt niet vergoed. Soms zitten hier nog wat extra voorwaarden aan waarbij een verzekeraar bijvoorbeeld kijkt naar het levensjaar van het betreffende item. Bij een kapotte koelkast wordt naast de gevolgschade soms ook de bedorven inhoud van de koelkast en/of vriezer vergoedt.

Waterschade die niet vergoedt wordt

Helaas kan niet alle waterschade vergoedt worden, meestal wordt iets niet vergoed indien dit door de woningeigenaar voorkomen had kunnen worden. De belangrijkste oorzaken die niet vergoed worden door een woningverzekeraar zijn:

  1. Openstaande deuren en ramen
  2. Slecht kit- of voegwerk
  3. Doorbraak van een dijk
  4. Schade door grondwater

Openstaande deuren en ramen

Wanneer je ramen of deuren open hebt laten staan tijdens heftige neerslag dat schade aan de woning veroorzaakt, ziet de verzekeraar dit als de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. Deze schade had namelijk gemakkelijk voorkomen kunnen worden door de ramen en deuren te sluiten.

Slecht kit- of voegwerk

Er ontstaan vaak lekkages door slecht onderhouden kit- of voegwerk in de badkamer. De verzekeraar vindt dit de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. Je kunt dit namelijk voorkomen door jouw badkamer goed te onderhouden en het kit- en voegwerk regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Doorbraak van een dijk

Het doorbreken van een dijk kun je als woningeigenaar natuurlijk niet voorkomen. Hiervoor kun je niet aankloppen bij de woningverzekering, maar een dergelijk rampscenario wordt geregeld door de Nederlandse overheid. 

Schade door grondwater

Opwellend grondwater kun je voorkomen door een goede afwatering aan te laten leggen. Deze vorm van lekkage komt vrijwel niet voor en als het voorkomt heeft het meestal weinig gevolgschade.

Hoe dien je een waterschade claim in?

Wanneer je denkt dat je recht hebt op een vergoeding vanuit de opstal- of inboedelverzekering kun je een claim indienen bij jouw verzekeraar. Het is belangrijk dat je hiervoor beschikt over een uitgebreid rapport van een lekdetectiespecialist of een loodgieter. Zij kunnen de oorzaak van het lek achterhalen en dat heb je nodig bij het indienen van een claim. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk foto’s te maken van het lek en de gevolgschade. Wacht daarna niet te lang met het indienen van de claim. Op basis van dit rapport en de foto’s bepaald de verzekeraar wat er wel en niet vergoed wordt.

MyGo helpt je graag bij het vinden van een geschikte vakman

Heb je overleg gehad met jouw verzekeraar en heb je recht op een vergoeding? Dan kun je de klus uit laten voeren door een lekdetectiespecialist of een loodgieter. Zij kunnen de lekkage voor je opsporen en verhelpen. Daarbij krijg je een uitgebreid rapport die je nodig hebt voor jouw claim. Via de MyGo matchmaker vind je snel en eenvoudig een geschikte vakman bij jou in de buurt. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!