Terug naar blog
Kelderlekkage

Kelderlekkage

27 jun. '19 Door MyGo redactie

Kelderlekkage

Je herkent het vast. De zomers die de laatste jaren extremer worden qua weerbeeld. Meer warmte, vaak gevolgd door heftige regen en onweersbuien. Tijdens deze zware regenbuien komt het steeds vaker voor dat er water in kelders loopt. Soms doordat de regenafvoer het niet aan kan en het water tijdelijk zo hoog komt dat het binnenshuis loopt. En soms doordat kelders lek raken en daardoor bij verhoogd grondwater gaan lekken. Wist je trouwens dat ook het kappen van nabije bomen een verhoogd grondwaterniveau kan hebben? Of grote nieuwe bouwwerken in de buurt?

Kelderlekkage: leegpompen

Het eerste wat te doen bij water in de kelder is het leegpompen ervan. Meestal kunt u dit het beste en het goedkoopste zelf doen. Met een eenvoudige pomp kun je relatief gemakkelijk het water uit de kelder pompen. Wanneer de kelder echt heel vol is kun je ook professionele hulp inschakelen. Zij kunnen de kelder vaak in minder tijd leegpompen dan wanneer je het zelf doet met een eenvoudige pomp. Het artikel ‘Kelder leegpompen’ gaat hier verder op in.

Kelderlekkage: lekdetectie

Zodra de kelder leeggepompt is komt de vraag wat nu de oorzaak van het onderlopen was. Wanneer het water via de muren of bodem binnen is gekomen, is de kelder waarschijnlijk ergens lek. Het vinden van zo’n lek is niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn daarvoor gespecialiseerde vakmensen. Vaak met speciale apparatuur, kunnen zij op betrouwbare wijze deze lekken vinden.

Kelderlekkage: oplossen

Wanneer er inderdaad sprake van kelderlekkage is dient de vraag zich aan hoe dit op te lossen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Muren kunnen geïnjecteerd worden, men kan de muren waterdicht maken door middel van een bekuiping. Tevens kun je een kelderdrainage laten aanleggen. Daarbij wordt niet de lekkage verholpen, maar wordt een speciaal noppenmembraam met kanaaltjes op de keldervloer en of muren geplaatst. Via deze kanaaltjes loopt het water in de kelder naar een verzamelput. Vanuit deze put wordt het water vervolgens dan naar het riool gepompt.

Kelderlekkage: kosten

  • De kosten voor lekdetectie bedragen meestal €350 tot €500
  • De kosten voor leegpompen zijn afhankelijk van de hoeveelheid water en dus de tijd die het kost om het water weg te pompen. Het uurloon van een vakman ligt meestal tussen €40 en €60
  • De kosten voor het injecteren van keldermuren vertrekken doorgaans vanaf €100 per strekkende meter
  • De kosten voor een bekuiping in de kelder starten bij ongeveer €3.500 en kunnen oplopen tot €10.000 of meer
  • De kosten voor een kelderdrainage starten bij ongeveer €3.000 en kunnen oplopen tot €10.000 of meer

Mocht de situatie zich aandienen dat je een betrouwbare vakspecialist nodig hebt kun je deze snel en eenvoudig via MyGo vinden. Dit kan via onze Matchmaker of telefonisch via het telefoonnummer 085 106 1600.