Duurzame dinsdag: Alles over groene daken

Duurzame dinsdag: Alles over groene daken

20 feb. '24 • Door MyGo redactie

Welkom bij duurzame dinsdag, waar we wekelijks de schijnwerpers richten op milieuvriendelijke initiatieven die onze wereld groener maakt. Deze week duiken we dieper in de wereld van groene daken, een innovatieve benadering die niet alleen stedelijke landschappen transformeert, maar ook een aanzienlijke impact heeft op duurzaamheid en het milieu. Van energiebesparing tot het bevorderen van biodiversiteit, ontdek alles wat je moet weten over groene daken in deze blog!

Wat is een groendak?

Een groendak, ook wel bekend als vegetatiedak, is een dakbedekking die begroeid is met levende planten. In plaats van dakbedekking zoals bitumen, tegels of shingles, bestaat een groendak uit verschillende lagen, waaronder een waterkerende laag, een drainagelaag, een substraatlaag en tot slot een vegetatielaag. De vegetatielaag bestaat uit verschillende soorten planten zoals grassen, kleine struiken of vetplanten, afhankelijk van het type groene dak. Er zijn twee hoofdtypen groene daken:

1. Extensief groendak Een extensief groendak is voornamelijk voor ecologische en milieudoelen. Dit type groendak heeft een dunne substraatlaag (voedingsbodem) die vaak wordt beplant met lichtgewicht vegetatie zoals sedums en mossen. Dit type groendak vereist daarom minder onderhoud en is ook betaalbaarder dan een intensief groendak.

2. Intensief groendak Dit type groendak wordt meer gezien als een daktuin met een diepere substraatlaag en kan een breed scala aan planten ondersteunen waaronder grassen, kruiden en soms kleine bomen. Dit type dak biedt dus meer mogelijkheden voor recreatief gebruik, maar vereist wel meer onderhoud.

Welke daktypen zijn ideaal voor de aanleg van een groendak?

Verschillende daktypen kunnen geschikt zijn voor een groendak. Het is belangrijk om te denken aan de draagkracht van het dak en de gewenste mate van begroeiing. Platte daken zijn vaak ideaal, maar ook hellende daken kunnen geschikt zijn voor een groendak. Het belangrijkste is dat het dak stevig genoeg moet zijn om het gewicht van het groendak te kunnen dragen.

Sommige daken hebben bijvoorbeeld een extra beschermingslaag nodig om te voorkomen dat er water door het dak lekt. Daarom is het belangrijk om een professional in te schakelen voordat je een groendak installeert. Zij kunnen beoordelen of jouw dak geschikt is en welke aanpassingen eventueel nodig zijn.

Duurzaamheid en andere voordelen van groene daken

Groendaken bieden verschillende duurzaamheid voordelen die positieve effecten hebben op zowel het milieu als op jouw huis zelf. Dit zijn een aantal van de voordelen op een rijtje:

Waterbeheer: een groendak absorbeert regenwater en vermindert de piekafvoer naar rioleren, waardoor het risico op overstromen wordt verminderd.

Biodiversiteit bevorderen: een groendak biedt een leefgebied voor planten, insecten en vogels, waardoor de biodiversiteit in stedelijke gebieden wordt bevorderd.

Verlengen levensduur dak: de levensduur van dakbedekking kan verlengd worden door de beschermende lagen van een groendak. Een groen dak beschermt de dakbedekking onder andere tegen UV-straling, mechanische schade en temperatuurschommelingen.

Milieuvriendelijke isolatie: Een groendak dient als een extra isolatielaag, waardoor de warmte in de winter wordt vastgehouden en de koeling in de zomer wordt verbeterd. Daarnaast kunnen groene daken geluid absorberen en dempen, waardoor de omgeving stiller wordt, voornamelijk in gebieden met veel verkeer.

Luchtkwaliteit:Planten op groene daken absorberen schadelijke stoffen en uitstoot, wat de luchtkwaliteit verbetert en bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Als je denkt aan het verfraaien van je dak terwijl je bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving, overweeg dan zeker de installatie van een groendak. Met zijn talrijke voordelen, zoals waterbeheer, bevordering van biodiversiteit en verlenging van de levensduur van je dak, is een groendak een slimme en milieuvriendelijke keuze. Raadpleeg een professional om te bepalen of jouw dak geschikt is voor een groendak en begin vandaag nog met het creëren van een groenere toekomst voor ons allemaal!

Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig en snel een dakdekker in jouw buurt! Liever iemand telefonisch spreken? Onze medewerkers van het Servicecenter staan voor je klaar! Bel naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!