Terug naar diensten
Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen

Wanneer je over een pannendak beschikt is het verstandig om eens in de zoveel tijd te checken of er vuil, mos of andere oneffenheden op de pannen aanwezig zijn. Is dit het geval? Dan is het aan te raden om jouw dak zo snel mogelijk te laten reinigen om grotere problemen te voorkomen. Door het vuil kunnen er namelijk scheuren, gaten en andere beschadigingen optreden aan de pannen. Als dat gebeurt, heb je een vergrote kans op lekkages. In dit artikel vind je alle informatie over het reinigen van dakpannen.

Heb je last van vuil op je dak en wil je het liefs zo snel mogelijk in contact komen met een geschikte dakdekker? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een dakdekker bij jou in de buurt. Liever telefonisch contact? Bel dan 085 – 432 00 32.

Inhoud

Waarom dakpannen regelmatig reinigen?

Het is belangrijk om je dakpannen regelmatig te reinigen, omdat je ervoor zorgt dat eventuele vuiligheid vroegtijdig verwijdert. Op die manier kan het vuil zich niet dusdanig ophopen, waardoor de kans op beschadigingen zeer klein is. Hiermee bescherm je dus de dakpannen en voorkom je dat ze schade oplopen. Wanneer je je dakpannen goed onderhoudt, stijgt bovendien de waarde van de woning. Ook gaat het dak bij goed onderhoud langer mee wat betekent dat de pannen duurzamer zijn. Het is dus ook goed voor het milieu om je dakpannen periodiek te laten reinigen.

Wat als je dakpannen niet periodiek reinigt?

Wanneer je dakpannen niet regelmatig laat reinigen, kun je te maken krijgen met allerlei narigheid. Ten eerste kan er mos gaan groeien op je dakpannen. Dat ziet er onverzorgd uit, maar het tast vooral de beschermende laag van de dakpannen aan. Daardoor raken de dakpannen minder goed bestand tegen regen en wind. Ook kan er lekkage ontstaan wanneer er mos op de pannen ligt wat de hemelwaterafvoer blokkeert. Dan zal het water een andere weg zoeken, bijvoorbeeld tussen de spleten van de dakpannen door. Door mos en ander vuil kunnen de pannen niet goed ademen, waardoor er beschadigingen als scheuren en gaten kunnen ontstaan. In sommige gevallen moeten de dakpannen dan helemaal vervangen worden. Dit is een ingrijpende en dure klus die je beter kunt voorkomen. Bovendien is het veiliger en fijner wonen wanneer je dakpannen regelmatig worden gereinigd. Je weet dan zeker dat je dak nog goed bestendig is tegen het weer, hetgeen een gerust gevoel geeft.

Wat kost het reinigen van dakpannen?

De kosten voor het reinigen van dakpannen kunnen nogal verschillen per woning. Meestal wordt de prijs van de reiniging van dakpannen per vierkante meter berekend. Als je een dak hebt van 50 vierkante meter kost de reiniging van je dakpannen gemiddeld ongeveer 600 euro. Ruim gerekend liggen de kosten ongeveer tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter. Wanneer de dakpannen al langer niet gereinigd zijn zullen ze dikwijls vuiler zijn en kan de dakdekker langer bezig zijn met de reiniging. In dat geval kost het dus meer dan bij minder vervuilde dakpannen. Wanneer je je dakpannen dus steeds tijdig laat reinigen scheelt dat in de kosten per reiniging.

Hoe vaak moet je dakpannen reinigen?

Hoe vaak je dakpannen moet (laten) reinigen hangt af van de zon-schaduw stand van het dak en de mate van vervuiling vanuit de omgeving. Ook hangt het af van het soort dakpannen. Zo moeten de betonnen pannen vaker gereinigd worden dan geglazuurde dakpannen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat het dak een reinigingsbeurt nodig heeft, kun je ook altijd een dakdekker om advies vragen. Via MyGo kom je snel en gemakkelijk in verbinding met de beste professionals bij jou in de buurt.

Dakpannen beschermen: impregneren of coaten + prijzen

Als je dakpannen wilt laten reinigen, dan kun je dat het beste door een specialist laten doen. Een dakdekker kan nog meer werkzaamheden uitvoeren tijdens deze klus. Als je dakpannen gereinigd zijn is dat namelijk een goed moment om ze te ook direct te laten impregneren of coaten. Als je je dakpannen laat impregneren zorg je voor een extra beschermingslaag waardoor de pannen extra beschermd worden tegen de soms barre weersomstandigheden in Nederland en de groei van mos. Daarnaast zorgt een coating voor een betere dakisolatie waardoor je minder energie verspilt en dus ook nog eens op de energiekosten bespaart. Je dak laten reinigen en impregneren kost gemiddeld zo’n 1.400 euro voor een dak van gemiddelde grootte. Je kunt zelf een mooie kleur coating uitkiezen, zodat je dak een nieuwe uitstraling krijgt. Het laten coaten van een dak kost tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Wel of niet impregneren/coaten?

Wanneer je je dakpannen laat reinigen, kun je er dus voor kiezen om je dak ook meteen te laten coaten en impregneren. Over het algemeen wordt dit door professionals sterk aangeraden, omdat je het dak er een stuk beter mee beschermt en het dak zo veel langer mee kan gaan. Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie, dan kun je dakpannen het beste alleen laten reinigen. Wanneer je de woning ook beter wilt isoleren is het verstandig om de dakpannen ook te laten impregneren. Uiteraard kun je ook een professionele dakdekker raadplegen voor advies bij de verschillende onderhoudswerkzaamheden.

Waarom een dakdekker inschakelen?

Je kunt de dakpannen het beste laten reinigen door een professionele dakdekker. Een dakdekker zorgt ervoor dat de klus zo veilig en zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd. Je hebt immers te maken met het werken op een aanzienlijke hoogte en dat vereist de nodige veiligheidsvoorschriften. Daarnaast dien je te beschikken over het juiste materiaal en enige kennis en ervaring bij het uitvoeren van deze klus. Bij de meeste daken kunnen dakdekkers met een ladder naar boven en hoef je dus geen plaats te maken voor een eventuele hoogwerker. De dakdekker zal altijd eerst vragen wat voor soort dak je hebt, zodat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan. Vaak wordt er bij een dakreiniging gebruik gemaakt van een hoge drukspuit en van chemische reinigingsmiddelen. Het is daarom verstandig om de buren in te lichten over de aankomende werkzaamheden.

Bespaartips van MyGo

Wil je het liefst zo voordelig mogelijk jouw dakpannen laten reinigen? Bekijk hieronder dan de belangrijkste bespaartips van MyGo:

  • Bekijk regelmatig hoe jouw dakpannen erbij liggen en trek zo snel mogelijk aan de bel. Op die manier voorkom je ophoping van het vuil en mosgroei.
  • Ga indien mogelijk zelf het dak op en verwijder zoveel mogelijk vuil. LET OP: doe dit alleen wanneer je beschikt over de benodigde veiligheidsmaterialen.
  • Kies een dakdekker bij jou in de buurt. Dit scheelt vaak in de voorrijkosten.
  • Bekijk de opties voor een onderhoudscontract. Een goed onderhouden dak kan op de lange termijn meer opleveren aangezien de woning dan meer waard is.

Uitbesteden aan een vakman van MyGo

Wil je graag in contact komen met een dakdekker bij jou in de buurt? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de buurt die je vervolgens kunt vergelijken op basis van prijzen, bedrijfsinformatie, recensies en keurmerken. Dakdekkers zijn gespecialiseerd in allerlei klussen op en rondom het dak, zoals bijvoorbeeld het vervangen van het dak of eventuele daklekkages. Het is daarnaast ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een dakdekker. Ze komen dan periodiek het dak reinigen. Dat is voordeliger dan wanneer je voor elke reiniging apart een dakdekker moet aannemen. Op MyGo vind je snel en gemakkelijk de beste dakdekker bij jou in de buurt. Dit kan via de MyGo Matchmaker, maar ook telefonisch, op 085 432 00 32.