Terug naar diensten
Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen

Je pannendak reinigen is een cruciaal onderdeel van het onderhoud. Vuil, mos en algen zien er namelijk niet alleen minder mooi uit, maar tasten je dak ook daadwerkelijk aan. In dit artikel vind je alle informatie over het reinigen van je dakpannen. en waarom dit zo belangrijk is.

Heb je last van vuil op je dak en wil je het liefs zo snel mogelijk in contact komen met een geschikte dakdekker? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een dakdekker bij jou in de buurt. Liever telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600.

Inhoud

Waarom dakpannen regelmatig reinigen?

Het is belangrijk om je dakpannen regelmatig te reinigen, omdat je er zo voor zorgt dat eventuele vuiligheid op tijd wordt verwijdert. Op die manier kan het vuil zich niet dusdanig ophopen, dat de kans op beschadigingen flink toeneemt. Hiermee bescherm je dus de dakpannen en voorkom je vervelende lekkages. Bovendien heeft de staat van je dakbekking ook invloed op de waarde van je huis. Bij goed onderhoud langer mee wat betekent dat de pannen duurzamer zijn. Het is dus ook goed voor het milieu om je dakpannen periodiek te laten reinigen.

Wat als je dakpannen niet periodiek reinigt?

Wanneer je de dakpannen niet regelmatig laat reinigen kan dat een aantal gevolgen hebben, zoals de groei van mos en algen. Dit heeft een aantal nadelen voor de dakbedekking:

  • Mos- en algengroei op het dak ziet er vaak onverzorgd uit
  • De dakpannen worden aangetast, wat ten koste gaat van hun weerbaarheid tegen weersomstandigheden
  • Veel mos, algen en vuil blokkeren de weg naar beneden van water, waardoor lekkages kunnen ontstaan
  • De dakpannen hebben geen ruimte om te 'ademen', waardoor scheuren en gaten kunnen ontstaan
  • Als dit te lang aan houdt verkort dit alles de levensduur van de dakpannen, en moet je ze vervangen.

Wat kost het reinigen van dakpannen?

De kosten voor het reinigen van dakpannen kunnen nogal verschillen per woning. Meestal wordt de prijs van de reiniging van dakpannen per vierkante meter berekend. Als je een dak hebt van 50 vierkante meter kost de reiniging van je dakpannen gemiddeld ongeveer 600 euro. Ruim gerekend liggen de kosten ongeveer tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter. Wanneer de dakpannen al langer niet gereinigd zijn zullen ze dikwijls vuiler zijn en kan de dakdekker langer bezig zijn met de reiniging. Doordat de klus extra tijd in beslag neemt zullen de totale kosten ook hoger uitvallen.

Hoe vaak moet je dakpannen reinigen?

Hoe vaak je dakpannen moet (laten) reinigen hangt af van de zon-schaduw stand van het dak en de mate van vervuiling vanuit de omgeving. Ook hangt het af van het soort dakpannen. Zo moeten de betonnen pannen vaker gereinigd worden dan geglazuurde dakpannen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat het dak een reinigingsbeurt nodig heeft, kun je ook altijd een dakdekker om advies vragen. Via MyGo kom je snel en gemakkelijk in verbinding met de beste professionals bij jou in de buurt. Gebruik de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Dakpannen beschermen: impregneren of coaten + prijzen

Als je dakpannen wilt laten reinigen, dan kun je dat het beste door een specialist laten doen. Een dakdekker kan nog meer werkzaamheden uitvoeren tijdens deze klus. Als je dakpannen gereinigd zijn is dat namelijk een goed moment om ze te ook direct te laten impregneren of coaten.

Als je je dakpannen laat impregneren of coaten zorg je voor een extra beschermingslaag waardoor de dakpannen extra beschermd worden tegen de soms barre weersomstandigheden in Nederland en de groei van mos. Daarnaast zorgt een coating voor een betere dakisolatie waardoor je minder energie verspilt en dus ook nog eens op de energiekosten bespaart. Je dak laten impregneren kost gemiddeld zo’n 7 tot 12 euro per vierkante meter. Je kunt je dakpannen kleurloos laten impregneren, om de oude kleur te herstellen. Of je kunt zelf een mooie kleur coating uitkiezen, zodat je dak een nieuwe uitstraling krijgt. Het laten coaten van een dak kost tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Wel of niet impregneren/coaten?

Wanneer je je dakpannen laat reinigen, kun je er dus voor kiezen om je dak ook meteen te laten coaten en impregneren. Over het algemeen wordt dit door professionals sterk aangeraden, omdat je het dak er een stuk beter mee beschermt en het dak zo veel langer mee kan gaan. Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie, dan kun je dakpannen het beste alleen laten reinigen. Wanneer je de woning ook beter wilt isoleren is het verstandig om de dakpannen ook te laten impregneren. Uiteraard kun je ook een professionele dakdekker raadplegen voor advies bij de verschillende onderhoudswerkzaamheden.

Waarom een dakdekker inschakelen?

Je kunt de dakpannen het beste laten reinigen door een professionele dakdekker. Een dakdekker zorgt ervoor dat de klus zo veilig en zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd. Je hebt immers te maken met het werken op een aanzienlijke hoogte en dat vereist de nodige veiligheidsvoorschriften. Daarnaast dien je te beschikken over het juiste materiaal en is enige kennis en ervaring bij het uitvoeren van deze klus wel aangeraden. Bij de meeste daken kunnen dakdekkers met een ladder naar boven en hoef je dus geen plaats te maken voor een eventuele hoogwerker. De dakdekker zal altijd eerst vragen wat voor soort dak je hebt, zodat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan. Vaak wordt er bij een dakreiniging gebruik gemaakt van een hoge drukspuit en van chemische reinigingsmiddelen. Het is daarom verstandig om de buren in te lichten over de aankomende werkzaamheden.

Bespaartips van MyGo

Wil je het liefst zo voordelig mogelijk jouw dakpannen laten reinigen? Bekijk hieronder dan de belangrijkste bespaartips van MyGo:

  • Bekijk regelmatig hoe jouw dakpannen erbij liggen en trek zo snel mogelijk aan de bel. Op die manier voorkom je ophoping van het vuil en mosgroei.
  • Ga indien mogelijk zelf het dak op en verwijder zoveel mogelijk vuil. LET OP: doe dit alleen wanneer je beschikt over de benodigde veiligheidsmaterialen.
  • Kies een dakdekker bij jou in de buurt. Dit scheelt vaak in de voorrijkosten.
  • Bekijk de opties voor een onderhoudscontract. Zo bespaar je geld bij de verschillende onderhoudswerkzaamheden.

Uitbesteden aan een vakman van MyGo

Wil je graag in contact komen met een dakdekker bij jou in de buurt? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de buurt die je vervolgens kunt vergelijken op basis van prijzen, bedrijfsinformatie, recensies en keurmerken. Dakdekkers zijn gespecialiseerd in allerlei klussen op en rondom het dak, zoals bijvoorbeeld het vervangen van het dak of eventuele daklekkages. Het is daarnaast ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een dakdekker. Ze komen dan periodiek het dak reinigen. Dat is voordeliger dan wanneer je voor elke reiniging apart een dakdekker moet aannemen. Op MyGo vind je snel en gemakkelijk een goede dakdekker bij jou in de buurt. Dit kan via de MyGo Matchmaker, maar ook telefonisch, op 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!