Terug naar diensten
Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen

Waarom dakpannen regelmatig reinigen?

Er zitten nogal voordelen aan het periodiek laten reinigen van je dakpannen. Je zorgt er namelijk voor dat je eventuele vuiligheid al vroegtijdig verwijdert, zodat dit vuil zich niet kan ontwikkelen tot beschadigingen. Hiermee bescherm je de dakpannen en voorkom je dat ze schade oplopen. Wanneer je je dakpannen goed onderhoudt, stijgt bovendien je woning in waarde. Ook gaat het dak dan langer mee waarmee het dus tevens duurzaam en goed voor het milieu is om je dakpannen periodiek te laten reinigen.

Wat als je dakpannen niet periodiek reinigt?

Wanneer je je dakpannen niet regelmatig laat reinigen, dan kun je te maken krijgen met allerlei narigheid. Ten eerste kan er mos gaan groeien op je dakpannen. Dat ziet er onverzorgd uit, maar vooral tast  het de beschermende laag van de dakpannen aan. Waardoor de dakpannen minder goed bestand raken tegen regen en wind. Ook kan er lekkage ontstaan wanneer er mos ligt dat de waterafvoer blokkeert. Dan zal het water een andere weg zoeken, bijvoorbeeld tussen de spleten van de dakpannen door. Door mos en ander vuil kunnen de pannen niet goed ademen, waardoor er beschadigingen als scheuren en gaten kunnen ontstaan. In sommige gevallen moeten de dakpannen dan helemaal vervangen worden. Dit is een ingrijpende en dure klus die je beter kunt voorkomen. Bovendien is het veiliger en fijner wonen wanneer je dakpannen regelmatig worden gereinigd. Je weet dan zeker dat je dak nog goed bestendig is tegen het weer, hetgeen een gerust gevoel geeft.

Kosten dakpannen reinigen

De kosten van het reinigen van dakpannen kunnen nogal verschillen per woning. Meestal wordt de prijs van de reiniging van dakpannen per vierkante meter berekend. Als je een dak hebt van 50 vierkante meter kost de reiniging van je dakpannen gemiddeld ongeveer 600 euro. Ruim gerekend liggen de kosten van dakpannen reinigen tussen de 5 en de 15 euro per vierkante meter. Wanneer je dakpannen al langer niet meer gereinigd zijn zullen ze dikwijls vuiler zijn en kan de dakspecialist of dakdekker langer bezig zijn met de reiniging. In dat geval kost het dus meer dan bij minder vervuilde dakpannen. Wanneer je je dakpannen dus steeds tijdig laat reinigen scheelt dat dus in de kosten per reiniging.

Hoe vaak dakpannen reinigen?

Hoe vaak je dakpannen moet (laten) reinigen hangt af van de zon-schaduw stand van het dak en de mate van vervuiling de omgeving. Ook hangt het af van het soort dakpannen. Zo moeten de zgn. snelleggers vaker gereinigd worden dan geglazuurde dakpannen. Om zeker te zijn of je dak een reinigingsbeurt nodig heeft kun je ook altijd een dakdekker of dakspecialist benaderen. Via MyGo kom je snel en gemakkelijk in verbinding met de beste professionals bij jou in de buurt.

Dakpannen beschermen: impregneren of coaten -  prijzen

Als je jouw dakpannen wilt laten reinigen, dan kun je dat het beste door een specialist laten doen. Een specialist kan nog meer werkzaamheden uitvoeren tijdens deze klus. Als je dakpannen gereinigd zijn is dat nl. het perfecte moment om ze te laten impregneren of coaten. Als je je dakpannen laat impregneren zorg je voor een extra beschermingslaag waarmee je dakpannen beter tegen alle weerstypes kunnen. Bovendien houden ze dan de warmte ook beter binnen, waardoor je minder energie verspilt en dus ook nog eens op de energiekosten bespaart. Je dak laten reinigen en impregneren kost gemiddeld zo’n 1.400 euro voor een dak van gemiddelde grootte. Wanneer je je dak laat coaten, bescherm je het ook nog tegen de groei van mos. Bovendien kun je voor je coating ook nog eens een mooi kleurtje uitzoeken, zodat je dak een nieuwe uitstraling krijgt. Het laten coaten van een dak kost tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Hoe maak je de juiste keuzes?

Wanneer je je dakpannen laat reinigen, kun je er dus voor kiezen om je dak ook meteen te laten coaten en impregneren. Over het algemeen wordt dit door professionals sterk aangeraden, omdat je je dak er een stuk beter mee beschermt en je dak zo veel langer mee kan gaan. Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie, dan kun je je dakpannen het beste alleen laten reinigen. Wanneer je je dak een mooie kleur wilt geven, dan is een coating de beste optie. Als je je woning ook beter wilt laten isoleren is het verstandig om je dakpannen ook te laten impregneren. Uiteraard kun je ook een professionele dakdekker raadplagen voor advies over al jouw dakonderhoud.

Waarmee moet je rekening houden?

Je kunt je dakpannen het beste laten reinigen door een professionele dakdekker. Een dakdekker zorgt ervoor dat de klus zo veilig en zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd. Al het vuil en mos wordt grondig verwijderd en je dakpannen zien er weer zo gloed als nieuw uit. Bij de meeste daken kunnen dakdekkers met een ladder naar boven en hoef je dus geen plaats te maken voor een eventuele hoogwerker. De dakdekker zal je sowieso eerst vragen wat voor soort dak je hebt, zodat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan. Vaak wordt er bij een dakreiniging gebruik gemaakt van een hoge drukspuit of van chemische reinigingsmiddelen. Dan is het soms verstandig om de buren even in te lichten over wat er gaat gebeuren.

Uitbesteden aan een dakspecialist

Een professionele dakspecialist kun je vinden bij MyGo. Dakdekkers zijn gespecialiseerd in allerlei klussen op en rondom het dak en kunnen je dus met nog veel meer dingen helpen dan alleen het reinigen van je dakpannen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook je dak vervangen of eventuele lekkage oplossen. Het is dus verstandig om je dakpannen periodiek te laten reinigen. Daartoe kun je ook een onderhoudscontract afsluiten met een specialist. Dat is voordeliger dan wanneer je voor elke reiniging apart een dakdekker moet contracteren. Op MyGo vind je gemakkelijk de beste dakdekker bij jou in de buurt. Dit kan via de MyGo Matchmaker op deze pagina, maar ook telefonisch, op 085 432 00 32.