Terug naar diensten
Dakpannen impregneren

Dakpannen impregneren

Het impregneren van dakpannen zorgt ervoor dat het dak langer mee gaat, doordat je de waterdichtheid verhoogt. Dit gebeurt met een vloeistof die op de dakpannen wordt gespoten. Je kunt dit vergelijken met het inspuiten van je schoenen of tent om ervoor te zorgen dat ze beter bestand zijn tegen water. Naast het feit dat je het dak goed onderhoud met deze methode, geeft het ook nog eens een mooie uitstraling aan het dak. Denk je erover om jouw dak te laten impregneren? In dit artikel vind je alle informatie over de voordelen, effecten en kosten van het impregneren van een dak.

Ben je van plan om je dak te laten impregneren? Maak dan eens gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de buurt. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken door één of meerdere offertes op te sturen. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan 085 – 432 00 32.

Inhoud

Waarom dakpannen impregneren?

De soms barre weersomstandigheden in Nederlandse zorgen ervoor dat onze daken veel te verduren hebben. Gewassen zoals algen en mos houden van een vochtige omgeving en hechten zich daardoor aan een dak dat nat is. Wanneer deze gewassen en ander vuil dusdanig aanwezig zijn op een dak, kan dit ervoor zorgen dat de waterafvoer belemmert raakt. Dan kan het water niet meer op de juiste manier wegstromen en zal het andere wegen zoeken. Vaak ontstaan hierdoor scheuren of gaten in de dakpannen en krijg je te maken met lekkages. Door de pannen te impregneren blijft de dakbedekking aanzienlijk droge en voorkom je veelvuldige algen- en mosgroei. Ook is het belangrijk om regelmatig het dak te controleren op groen en vuil en zo snel mogelijk aan de bel te trekken wanneer je ziet dat het dak een goede schoonmaakbeurt kan gebruiken. Naast de extra bescherming tegen water houden de pannen door impregnatie veel langer hun oorspronkelijke kleur vast, waardoor het aanzicht van je woning ook een stuk aangenamer zal zijn.

Hoe impregneer je dakpannen?

Voor het beste effect van het impregneren van een dak moet het dak meestal eerst gereinigd worden. Hierbij worden algen en mos van het dak gespoten met behulp van een hogedrukspuit. Wanneer de dakpannen weer volledig schoon zijn en de authentieke uitstraling in ere is hersteld, dan volgt de impregnatie. Hierbij worden de pannen voorzien van een speciale vloeistof met een vuil- en waterafstotende functie. De vloeistof trekt vervolgens in en tussen de pannen, waardoor er een vast geheel ontstaat. Dit is zichtbaar door de glanzende en waterafstotende toplaag.

Wat zijn de voordelen van het impregneren van dakpannen?

Zelfs op daken die goed worden onderhouden kunnen zich lekkages voordoen, dan wel viezigheid ontstaan. Pannen kunnen tevens hun kracht verliezen, afbrokkelen of los komen te liggen. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door het dak zo goed mogelijk te onderhouden. Wanneer je kiest voor het impregneren van jouw dakpannen, kies je voor de volgende voordelen:

  • Bovengemiddelde waterdichtheid van het dak
  • Minder gaten en kieren, dus minder luchtstromen
  • Een verlaging van de energie/stookkosten
  • De levensduur van het dak stijgt aanzienlijk
  • Minder groenvorming op het dak

Een andere, soortgelijke methode om het dak te beschermen is coaten. Dit is in principe hetzelfde als impregneren, enkel kan je dan het dak een geheel andere uitstraling geven in kleur. Beide methoden hebben een groot voordeel; het is erg voordelig. Impregneren geeft de dakpan haar authentieke kracht terug en zorgt ervoor dat deze jaren langer meegaat. Ook een slimme methode om het dak te beschermen tegen toekomstige schade is het aanvragen van een onderhoudscontract bij een dakdekker bij jou in de buurt.

Wat kost het impregneren van dakpannen?

Het impregneren van een dak kost gemiddeld tussen de €7 en €12 per m2 incl. materiaal, btw en arbeidskosten. Voor het laten coaten van een dak ben je iets duurder uit. Reken dan op een gemiddelde prijs tussen de €10 en €15 per m2 incl. materiaal, btw en arbeidsloon. 

Bespaartips van MyGo

  • Zorg ervoor dat je regelmatig jouw dak checkt op mos, algen en ander vuil. Verwijder indien mogelijk zelf alvast zoveel mogelijk vuil. Let hierbij wel goed op jouw eigen veiligheid.
  • Kies voor een dakdekker bij jou in de buurt. Dit scheelt je in de voorrijkosten.

MyGo helpt je graag bij het vinden van een geschikte vakman

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden om jouw dak te laten impregneren? Ga dan via de MyGo matchmaker op zoek naar dakdekkers uit jouw regio. Je kunt deze vervolgens vergelijken op basis van een aantal criteria, zoals recensies, kosten en bedrijfsinformatie. Kies dan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften om de klus voor je uit te voeren. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan: 085 - 432 00 32.