Terug naar diensten
Dakpannen impregneren

Dakpannen impregneren

Dakpannen impregneren zorgt ervoor dat je dakbedekking langer mee gaat. Lekkages en slijtage door weersomstandigheden worden hiermee tegen gegaan en het dak behoudt zijn originele kleur en uitstraling. In dit artikel vind je alle informatie over de voordelen, effecten en kosten van het impregneren van een dak.

Ben je van plan om je dak te laten impregneren? Maak dan eens gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de buurt. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken door één of meerdere offertes op te sturen. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Wat kost het impregneren van dakpannen?

De kosten van het impregneren van je dakpannen zullen onder anderen afhankelijk zijn van de staat van je dak. Ook de grootte van je dak zijn van invloed op het totale kostenplaatje.

Gemiddeld kost het impregneren van je dakpannen zo’n 7 tot 12 euro per vierkante meter incl. btw, arbeidsloon en materiaal kosten. In de meeste gevallen is het verstandig om je dakpannen eerst te laten reinigen. Wanneer er vuil onder de coating zit is er namelijk veel minder effect. Bovendien kan dat vuil na het impregneren veel moeilijker worden verwijderd. Het reinigen van je dakpannen kost gemiddeld 5 tot 15 euro per vierkante meter.

Dit houdt in dat voor een gemiddeld dak (60m2) ongeveer 400 tot 750 euro wordt gerekend voor het impregneren van je dakpannen. Wanneer je het dak ook wilt of moet laten reinigen zal er zo’n 300 tot 900 euro extra worden gerekend.

Het vervangen van de dakpannen kost bij een even groot dak al gauw 3.000 tot 3.500 euro.

Voor zowel het impregneren als het coaten en vervangen van je dakbedekking kun je terecht bij MyGo. Met de Matchmaker vind je direct verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Kies een contactvorm of vraag eerst offertes aan om te vergelijken. Wordt je liever direct telefonisch geholpen? Dat kan. Bel 085 106 1600 en onze klantenservice helpt met het vinden van de juiste dakdekker voor jouw klus.

Waarom dakpannen impregneren?

Dakpannen impregneren kan om meerdere redenen een goede keus zijn.

Door de toename van barre weersomstandigheden in Nederland, zoals storm, hebben daken tegenwoordig steeds meer te verduren. Dit zorgt er niet alleen voor dat de dakbedekking zelf soms beschadigd raakt. Mos en algen hechten zich ook graag aan natte dakpannen. Deze zorgen er samen met vuil voor dat het water steeds minder gemakkelijk naar beneden stroomt. Hierdoor gaat het water een andere weg naar beneden zoeken, en kunnen er lekkages ontstaan.

De dakpannen impregneren zorgt ervoor dat water wordt afgestoten. Dit voorkomt een nat dak en remt daarmee de groei van algen en mos. Bovendien zorgt impregnatie ervoor dat de dakpannen hun langer hun oorspronkelijke kleur vasthouden. Hierdoor verbeter je ook de uitstraling van je woning.

Het verschil tussen impregneren, coaten en reinigen

Het impregneren van dakpannen kent ook een aantal alternatieven. Vooral dakpannen coaten lijkt heel erg op het impregneren. Maar wat is dan precies het verschil?

 • Bij zowel het impregneren als coaten van dakpannen wordt een water- en vuilafstotende laag toegevoegd aan de bovenkant van de dakpannen.
 • Bij het impregneren van dakpannen wordt de oorspronkelijke staat en kleur van de dakbedekking bewaard.
 • Bij het coaten van dakpannen kun je kiezen om een kleurstof toe te voegen om de kleur van de dakpannen te veranderen.
 • Na het reinigen van je dakpannen zonder te impregneren of coaten komt het vuil net zo snel weer terug. Goed onderhoud is dan dus veel belangrijker.

Hoe impregneer je dakpannen?

Voor het beste effect van het impregneren van een dak moet het dak meestal eerst gereinigd worden. Hierbij worden algen en mos van het dak gespoten met behulp van een hogedrukspuit. Wanneer de dakpannen weer volledig schoon zijn en de authentieke uitstraling in ere is hersteld, volgt de impregnatie. Hierbij worden de pannen voorzien van een speciale vloeistof met een vuil- en waterafstotende functie. De vloeistof trekt vervolgens in en tussen de pannen, waardoor er een vast geheel ontstaat. Dit is zichtbaar door de glanzende en waterafstotende toplaag.

Wat zijn de voordelen van het impregneren van dakpannen?

Zelfs op daken die goed worden onderhouden kunnen zich lekkages voordoen, dan wel viezigheid ontstaan. Dakpannen kunnen tevens hun kracht verliezen, afbrokkelen of los komen te liggen. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door het dak zo goed mogelijk te onderhouden. Wanneer je kiest voor het impregneren van jouw dakpannen, kies je voor de volgende voordelen:

 • Verbeterde waterdichtheid van het dak
 • Minder gaten en kieren, dus minder luchtstromen
 • Een verlaging van de energie/stookkosten
 • De levensduur van het dak stijgt aanzienlijk
 • Minder groenvorming op het dak

Zowel het impregneren als het coaten van je dakpannen heeft een ander groot voordeel; het is erg voordelig. Impregneren geeft de dakpan haar authentieke kracht en uitstraling terug en zorgt ervoor dat deze jaren langer meegaat, maar kost aanzienlijk minder dan het vervangen van de dakbedekking.

Nog een slimme methode om het dak te beschermen tegen toekomstige schade is het aanvragen van een onderhoudscontract bij een dakdekker bij jou in de buurt.

Gebruik de MyGo Matchmaker om een dakdekker te vinden die je kan helpen met het impregneren en onderhouden van jouw dak. Vind direct meerdere dakdekkers bij jou in de regio om te vergelijken. Kies een contact vorm of maak direct online een afspraak, of bel 085 106 1600 en onze klantenservice helpt je met het zoeken van een geschikte dakdekker.

Wat zijn de nadelen van het impregneren van dakpannen?

Dakpannen impregneren kent net als dakpannen coaten ook een paar nadelen. Vaak overweegt men het impregneren van dakpannen namelijk als de dakpannen aan het einde van hun levensduur komen. Op dat moment is er dus de keuze tussen dakpannen impregneren of dakpannen vervangen.

Uit deze opties is dakpannen impregneren de minder duurzame optie. Je pakt immers niet de grond van het probleem aan, maar stelt het uit. Dakpannen impregneren is in twee gevallen de betere keuze:

 • Wanneer je dit op tijd doet, niet tegen het einde van de levensduur van de dakpannen
 • Wanneer je het budget niet vrij kunt maken om de dakpannen aan het einde van de levensduur te vervangen, en een paar jaar extra wilt sparen.

Bespaartips van MyGo

Het laten uitvoeren van werkzaamheden aan je dak kan soms vrij prijzig zijn. Daarom zetten we bij MyGo alles op alles om je te helpen de kosten laag te houden.

 • Zorg ervoor dat je regelmatig jouw dak checkt op mos, algen en ander vuil. Verwijder indien mogelijk zelf alvast zoveel mogelijk vuil. Let hierbij wel goed op jouw eigen veiligheid.
 • Kies voor een dakdekker bij jou in de buurt. Dit scheelt je in de voorrijkosten.
 • Overleg met de buren of zij ook werkzaamheden aan het dak willen laten uitvoeren. Door meerdere werkzaamheden te combineren krijg je vaak tot wel 10% kwantumkorting. Bovendien kun je de voorrijkosten onderling verdelen.
 • Vergelijk meerdere offertes om de voordeligste specialist te vinden. Dit kan heel eenvoudig in de MyGo Matchmaker.

Vind een dakdekker bij MyGo

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden om jouw dak te laten impregneren? Ga dan via de MyGo matchmaker op zoek naar dakdekkers uit jouw regio. Je kunt deze vervolgens vergelijken op basis van een aantal criteria, zoals recensies, kosten en bedrijfsinformatie. Kies dan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften om de klus voor je uit te voeren. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan: 085 106 1600.