Dakgoot reinigen en inspectie

Dakgoot reinigen en inspectie

5 mrt. '24 • Door MyGo redactie

De lente komt eraan, tijd om je dakgoot te reinigen. Om mogelijke problemen te voorkomen is een dakgootinspectie ook aanbevolen. Tijdens een inspectie van de dakgoot wordt gekeken naar mogelijke lekkages of verzakkingen in de constructie. Je kunt dit ook combineren met een gehele dakinspectie. Door de dakgoot in goede conditie te houden worden problemen in de toekomst vermeden. Hoe ziet het dakgoot reinigen, al dan niet in combinatie met een inspectie, er in de praktijk uit?

Dakgoot reinigen na een onstuimige periode   

Het reinigen van de dakgoot is in principe een periodieke klus. Zeker na een periode van onstuimig weer is het goed om de dakgoot te inspecteren en schoon te maken. Dakgoten vervullen een essentiële functie voor de afwatering op het dak. Mocht deze belangrijke functie (deels) vervallen door een verzakking of lekkage van de goot, dan zijn de gevolgen niet altijd te overzien. Waar dien je rekening mee te houden bij het reinigen van de dakgoot?

  • Planten, takken en overig groen afval
  • Vogelpoep of vogelnestjes
  • Verouderde of verzakte goten
  • Stof, zand, kiezels of afgebrokkelde dakpannen

De dakgoot en regenpijp zorgen ervoor dat neerslag op een goede manier richting de grond wordt afgevoerd. Na een stevige onweers- of regenbui kan de dakgoot overbelast geraken, zeker wanneer er zich vuil of opstoppingen voordoen. Je dakgoot periodiek inspecteren is daarom zeker geen overbodige luxe. Omdat het aanbevolen is je dak ook periodiek te laten inspecteren, kun je dit combineren. Zo hoeft de dakdekker niet meerdere keren langs te komen.

Dakgoot reinigen

Waarom je dakgoot reinigen belangrijk is

Een dakgoot reinigen is vaak preventief, tenzij je direct overlast ervaart. Bij een kleine lekkage kan bijvoorbeeld water naar binnen druppelen en dat wil je niet. Overigens kan ook tijdens een warme, droge periode de dakgoot beschadigen, bijvoorbeeld door uitdroging. Zo ontstaan scheurtjes, welke op den duur zorgen voor lekkage. Er bestaat daarom geen ‘beste periode’ om de dakgoot te reinigen of inspecteren; dit kun je gedurende het hele kalenderjaar doen om de kans op lekkages en problemen in de dakgoot zo klein mogelijk te houden.

Dakgoot reinigen methode

De dakgoot reinigen hoeft niet lastig te zijn. Zeker grof overlast door takjes, vuil en bladeren zijn eenvoudig uit de dakgoot te halen. Gebruik hiervoor een schepje of handschoenen om de dakgoot te reinigen. Is de dakgoot hardnekkig verstopt of gaat het om grotere hoeveelheden bladeren? Dan kun je ook een kleine hark gebruiken, maar dat is afhankelijk van het materiaal dakgoot. Om schade te voorkomen moet je niet hardhandig te werk gaan, dakgoten zijn zo beschadigd. Een dakgootinspectie kan mogelijk grotere problemen voorkomen. Blijkt de dakgoot verzakt of speelt er al een lekkage? Dan heb je over het algemeen een dakdekker nodig om je verder te helpen.

Dakgoot reinigen

Dakgoot reinigen of een inspectie laten uitvoeren? MyGo helpt je graag!

Is het om uiteenlopende redenen niet mogelijk om zelf de dakgoot te reinigen of inspecteren? Dan kan een dakdekker je verder helpen. Via de MyGo Matchmaker vind je een dakdekker bij jou in de buurt. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!