Terug naar blog
Dakinspectie uitvoeren

Dakinspectie uitvoeren

Een dakinspectie geeft je meer inzicht in de huidige staat van het dak en voorkomt in de toekomst mogelijke problemen die zich voor kunnen gaan doen bij je woning of appartementencomplex. Een uitgebreide toetsing brengt in beeld of het dak nog voldoet aan de laatste standaarden en vertelt je meer over de algehele kwaliteit. Bij Mygo kom je altijd wel een ervaren dakdekker uit jouw regio tegen die deze inspectie graag voor je uitvoert.

 

Een dak kan al jaren comfort en zekerheid bieden, maar door de leeftijd van het dak komt het wel voor dat zich kwetsbare plekken gaan vormen, welke bijvoorbeeld kunnen uitmonden in lekkages of andere vormen van schade. Een dakinspectie kan je eventueel ook onderbrengen in een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Je monitort dan van tijd tot tijd de staat van het dak en weet precies wanneer renovatie, dan wel vervanging een interessante optie wordt. Wat betekent dakinspectie in de praktijk?

Een professionele dakinspectie

Tijdens een dakinspectie kijkt men naar de reële conditie van het dak. Hierbij worden alle onderdelen van het dak meegenomen:

  • De dakbedekking; dit brengt verschillende zienswijzen met zich mee
  • Bouwdelen: Schoorsteen, dakkapel, balkon en meer.  
  • De constructie; alles ‘onder’ het oppervlak van het dak dat direct verband houdt
  • De nok: De uiterste bovenzijde van een pannendak
  • Hemelwaterafvoer

Het is goed denkbaar dat een dak er van buitenaf in goede conditie uitziet, maar dat deze onder het oppervlak de nodige gebreken blijkt te vertonen. Heb je dakpannen, dan zal worden gekeken naar de randen en aanhechting. Een pannendak heeft doorgaans een levensduur van ruim 50 jaar. Gaat het om een bitumen plat dak? Dan zullen zwakke plekken in de vorm van scheurtjes of uitgedroogde plekken worden opgepakt. Een bitumen dak dien je eens in de 20 tot 30 jaar te voorzien van een renovatie. Bij het dakleer is de mate van waterdichtheid de belangrijkste pijler. Na afloop van een dakinspectie ontvang je een rapportage met bevindingen en aansluitend een advies. Ook de binnenzijde van het dak wordt beoordeeld.

Dakinspectie ook bij een second opinion

Een dakinspectie is niet uitsluitend bedoeld als periodieke controle voor jezelf, maar kan ook van pas komen als second opinion. Heeft een dakdekker je geadviseerd om de dakbedekking in zijn geheel te vervangen, maar ben je hier zelf niet van overtuigd? Een dakinspectie als second opinion kan je mogelijk op andere gedachten brengen.  

Dakinspectie kosten

De kosten voor een professionele dakinspectie verschillen per situatie en per daktype. Gaat het bijvoorbeeld om een hellend pannendak of plak bitumen dak, dan wel een particuliere woning of groter appartementencomplex. De kosten voor een inspectie van hellende daken liggen over het algemeen hoger dan die van een plat dak. Daarnaast wordt een dakinspectie vaak gevolgd door klein herstel, gedeeltes met renovatie of een complete vervanging van de dakbedekking. Door een dakinspectie onder te brengen als MJOP bij één professionele dakdekker ben je overall minder geld kwijt.

Op zoek naar een professionele dakinspectie in jouw regio?

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden van een dakinspectie? Ga bij Mygo op zoek naar een professionele dakdekker in jouw regio. Deze voert een uitgebreide dakinspectie uit, waarmee je een kritische beoordeling ontvangt over de huidige conditie van het dak.