Terug naar blog
Dakrenovatie: Wanneer en waarom?

Dakrenovatie: Wanneer en waarom?

13 dec. '18 Door MyGo redactie

Voor veel mensen is het lastig om in te schatten wat het juiste moment is voor een dakrenovatie. Een mogelijke lekkage op het dak kan erg vervelend zijn en daarom is het van belang de staat van je dak blijvend te monitoren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat dakpannen zijn verzakt of scheurtjes zijn ontstaan in de bitumen bedekking. Twijfel je over de staat van het dak? Laat dan een dakdekkersbedrijf langskomen. Na een inspectie van het dak kan de dakdekker in samenspraak beslissen of dakrenovatie nodig is. Een goed dak biedt van binnen en buiten kwaliteit én zekerheid voor de woning.

Dakrenovatie pannendak

Dakrenovatie komt voor bij alle typen daken, maar bij een pannendak springt dit toch het meest in het oog. Bij een pannendak is goed onderhoud essentieel, zeker gezien invloeden op het dak door storm, regen, vorst en droogte. De reguliere pannen mogen natuurlijk niet breken, verzakken of scheuren. Mochten zich complicaties voordoen op meerdere plekken van het dak, dan is het een overweging waard te kiezen voor een volledige dakrenovatie, al dan niet in combinatie dakisolatie. Een ander bekend voorbeeld van een dak waar onderhoud belangrijk is en renovatie vaker voorkomt, is een plat dak met bitumen bedekking. Deze bedekking is te herkennen aan leerachtige laag materiaal, al dan niet afgewerkt met grind. Probeer deze daken zoveel mogelijk schoon te houden en routine checks uit te voeren, want de bitumen bedekking is gevoelig voor slijtage en kleine scheurtjes. Geen pannendak of bitumen plat dak? Dan zijn PVC, EPDM, een rieten dak of groendak ook veelvoorkomende soorten dakbedekking. 

Dakrenovatie asbest 

Vroeger was het gebruik van asbest op daken heel normaal. Met de kennis van tegenwoordig gebruikt men echter steeds minder asbest en met een goede reden. Desalniettemin zien we dit type daken nog veelvuldig terugkomen, met name bij boerenbedrijven, maar ook bij particuliere woningen. Het renoveren van asbest daken is een specialistische klus die uiterst zorgvuldig aangevlogen dient te worden. Speel je met de gedachte om het asbest dak te laten renoveren? Wees er dan snel bij. Momenteel biedt de overheid diverse subsidieregelingen aan om ervoor te zorgen dat ieder dak in het jaar 2024 volledig asbest-vrij is. In dit jaar is het namelijk exact 30 jaar geleden dat er een bouwverbod op asbest daken werd afgekondigd. Er vanuit gaande dat een asbest dak gemiddeld genomen 30 jaar meegaat, zou een ieder dus in staat moeten zijn in 2024 van het asbest dak te zijn overgestapt op nieuwe bedekking.

Dakrenovatie is combinatie met dakisolatie

Bij de keuze voor een dakrenovatie is het aan te raden direct te kijken naar hoogwaardige dakisolatie. Een perfect geïsoleerde dakbedekking voorkomt warmteverlies, waardoor de temperatuur en het comfort in huis gegarandeerd een impuls krijgen. Dankzij betere isolatie bespaart u ook op de maandelijkse energielasten. Is de isolatie van het dak onvoldoende, dan is de kans op lekkages of verzwakkingen van de houten constructie in de toekomst groter. Dakisolatie wordt in de regel zo aangelegd, dat vocht van buiten wordt tegengehouden, terwijl condens van binnen wel wordt doorgelaten. Dit doet men middels speciaal daarvoor bedoelde folie. Technisch gezien heeft dakisolatie aan de buitenzijde van het dak de voorkeur; dakrenovatie is wat dat betreft hét perfecte moment voor isolatie.

Dakrenovatie kosten: Vraag een offerte aan

Een dak van de juiste conditie is van grote waarde voor iedere woning. Wil je een dakrenovatie laten uitvoeren, dan kan je gratis en geheel vrijblijvend een offerte-aanvraag doen bij één of meerdere dakdekkers in de regio. Een vakspecialist komt dan bij je langs om de mogelijkheden te bespreken en de situatie in kaart te brengen. Het opmaken van een offerte op maat is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar de juiste specialist voor een scherpe prijs. Vraag daarom meerdere offertes aan, want dan kan je in alle rust de verschillende voorstellen vergelijken. Binnen het element dakrenovatie heb je overigens nog veel meer mogelijkheden? Laat je daarom uitgebreid adviseren over de mogelijkheden.