Terug naar blog
Dakrenovatie: Wanneer en waarom?

Dakrenovatie: Wanneer en waarom?

3 mei '22 Door MyGo redactie

Voor veel mensen is het lastig om in te schatten wat het juiste moment is voor een dakrenovatie. Een mogelijke lekkage op het dak kan erg vervelend zijn en daarom is het van belang de staat van je dak blijvend te controleren. Wanneer een dakpan los zit of er een scheur is ontstaan in het dak kan dit namelijk leiden tot meer lekkage. Daarnaast kan in dit geval de isolatiewaarde verminderen waardoor je energierekening stijgt.

Twijfel je over de staat van het dak? Laat dan een dakdekkersbedrijf langskomen. Na een inspectie van het dak kan de dakdekker in samenspraak beslissen of dakrenovatie nodig is. Een goed dak biedt van binnen en buiten kwaliteit én zekerheid voor de woning.

Dakrenovatie pannendak

Dakrenovatie komt voor bij alle type daken. Wanneer er schade aan je dak is kun je het eerst proberen te herstellen. Lukt dit niet of is het dak sterk verouderd? Dan is het wellicht verstandiger om het te renoveren. Bij een pannendak is goed onderhoud essentieel, zeker gezien invloeden op het dak door storm, regen, vorst en droogte. De reguliere pannen mogen natuurlijk niet breken, verzakken of scheuren.

Mochten zich complicaties voordoen op meerdere plekken van het dak of is het dak erg verouderd, dan is het een overweging waard te kiezen voor een volledige dakrenovatie, al dan niet in combinatie met dakisolatie. Een ander bekend voorbeeld van een dak, waar onderhoud belangrijk is, en renovatie vaker voorkomt, is een plat dak met bitumen bedekking.

Deze bedekking is te herkennen aan leerachtige laag materiaal, al dan niet afgewerkt met grind. Probeer deze daken zoveel mogelijk schoon te houden en routinechecks uit te voeren, want de bitumen bedekking is gevoelig voor slijtage en kleine scheurtjes. Naast deze soorten dakbedekking zul je bij andere soorten ook te maken krijgen met renovaties. Om dit zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om goed onderhoud te plegen aan het dak. Laat hiervoor regelmatig een dakinspectie uitvoeren.

Dakrenovatie: Wanneer en waarom? | MYGO

Dakrenovatie asbest 

Vroeger was het gebruik van asbest op daken heel normaal. Met de kennis van nu wordt echter steeds minder asbest gebruikt, en dat met een goede reden. Asbest bezit namelijk kankerverwekkend materiaal. Desalniettemin zien we dit type daken nog veelvuldig terugkomen, met name bij boerenbedrijven, maar ook bij particuliere woningen.

Het renoveren van asbest daken is een specialistische klus die uiterst zorgvuldig aangevlogen dient te worden. De rijksoverheid heeft een verbod op asbestdaken ingesteld vanaf 2024. In dit jaar is het namelijk exact 30 jaar geleden dat er een bouwverbod op asbest daken werd afgekondigd. Er vanuit gaande dat een asbest dak gemiddeld genomen 30 jaar meegaat, zou iedereen in staat moeten zijn in 2024 van het asbestdak te zijn overgestapt op nieuwe bedekking.

Dit verbod is echter sinds juni 2019 opgeheven, omdat het erg duur is om asbest te verwijderen. In 2016 is er € 75 miljoen subsidie voor het verwijderen van asbestdaken beschikbaar gesteld. Sinds 15 december 2018 is deze landelijke subsidieregeling beëindigd, omdat het budget op was.

Dakrenovatie is combinatie met dakisolatie

Bij de keuze voor een dakrenovatie is het aan te raden direct te kijken naar hoogwaardige dakisolatie. Een perfect geïsoleerde dakbedekking voorkomt warmteverlies, waardoor de temperatuur en het comfort in huis gegarandeerd een impuls krijgen.

Dankzij betere isolatie bespaar je ook op de maandelijkse energielasten. Is de isolatie van het dak onvoldoende, dan is de kans op lekkages of verzwakkingen van de houten constructie in de toekomst groter.

Dakisolatie wordt in de regel zo aangelegd, dat vocht van buiten wordt tegengehouden, terwijl condens van binnen wel wordt doorgelaten. Dit doet men middels speciaal daarvoor bedoelde folie. Technisch gezien heeft dakisolatie aan de buitenzijde van het dak de voorkeur; dakrenovatie is wat dat betreft hét perfecte moment voor isolatie.

Dakrenovatie: Wanneer en waarom? | MYGO

Dakrenovatie kosten: Vraag een offerte aan

Een dak van de juiste conditie is van grote waarde voor iedere woning. Wil je een dakrenovatie laten uitvoeren, dan kan je gratis en geheel vrijblijvend een offerte-aanvraag doen bij één of meerdere dakdekkers in de regio. Een vakspecialist komt dan bij je langs om de mogelijkheden te bespreken en de situatie in kaart te brengen.

Het opmaken van een offerte op maat is een goede keuze, wanneer je op zoek bent naar de juiste specialist voor een scherpe prijs. Vraag daarom meerdere offertes aan, want dan kan je in alle rust de verschillende voorstellen vergelijken.

Binnen het element dakrenovatie heb je overigens nog veel meer mogelijkheden. Laat je daarom uitgebreid adviseren.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 6 november 2018 en werd op 21 april 2022 geactualiseerd met informatie over asbest op daken.