Wanneer en hoe kun je het beste je deuren schilderen?

Wanneer en hoe kun je het beste je deuren schilderen?

27 mei '22 • Door MyGo redactie

 

De verf op je deur begint af te bladderen en te verkleuren. Het is tijd voor een nieuwe verflaag. Verf op deuren is na gemiddeld zes tot acht jaar toe aan vernieuwing. Het verven van je deur kun je zelf doen, of je kunt een schilder inschakelen. Als je zelf je deur gaat schilderen wil je waarschijnlijk weten welke voorbereidingen je moet treffen om je deur te verven. En wat gaat een deur schilderen kosten?

Hoe lang duurt een deur schilderen

Hoe lang het schilderen van een deur duurt, hangt van verschillende factoren af. De staat van de deur, de gebruikte verf en hoe handig je bent in schilderwerk, hebben hier invloed op. Omdat er meestal meerdere verflagen aangebracht moeten worden en de verf tussendoor moet drogen, kan het zeker twee dagen duren.

Zelf je deur schilderen, wanneer en hoe?

Het schilderen van een deur is een klus die je zelf kunt uitvoeren. Het is belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Ga je een oude deur schilderen? Dan zul je eerst de oude laag verf moeten verwijderen. hiervoor kun je een verfkrabber gebruiken. Daarna moet je eventuele beschadigingen aan de deur repareren of opvullen. Ga je een nieuwe deur schilderen? Dan ben je waarschijnlijk sneller klaar, omdat je de eerste stappen over kunt slaan.

Het schilderen van je deuren kun je het beste niet doen als het vochtig is. Bij vochtig weer heb je een grote kans dat condens zich afzet op het oppervlak dat je wilt schilderen. Ook het schilderen bij heet weer, boven de 25°C en in de zon is niet aan te raden. Bij koud weer zal de verf langzamer drogen. Het is niet verstandig om te gaan schilderen wanneer het vriest.

Verwijder al het deurbeslag, waaronder de deurklink en plak de scharnieren af. Deze metalen onderdelen wil je meestal niet verven en door deze te verwijderen of af te plakken zorg je ervoor dat het schilderen makkelijker wordt. Nu de deur vrij is gemaakt van de metalen luidt de vraag: Hoe ga ik de deur schilderen, hangend of liggend? De deur hangend schilderen heeft als voordeel dat de deur netjes op zijn plek blijft hangen en je geen moeite hoeft te doen hem uit de scharnieren te lichten. Met wat moeite kun je de deur uit de scharnieren halen en op twee schragen leggen. Als je de deur liggend schildert, heb je minder kans op druipers en kun je overal makkelijk bij met de kwast of roller. Plak hiervoor wel de scharnieren af. Dek voordat je gaat verven ook de vloer af.

De deur moet schoon en vetvrij zijn voordat je gaat schuren. Zo voorkom je tijdens het schuren dat het vet zich verspreidt. Ontvet de deur met een spons en ontvetter. Maak vervolgens de deur schoon met lauw water. Vervolgens kan de deur geschuurd worden. Ontstof na het schuren de deur goed. Hiervoor kun je een kleefdoekje gebruiken. Zo voorkom je dat er tijdens het verven oneffenheden ontstaan.

Nu begint het schilderwerk. Breng eerst een Breng eerst de primer of grondverf aan op de deur. Hiermee zorg je voor een goede hechting tussen het oppervlak en de verf. De deur is zo beter beschermd tegen vocht. Let er op dat je de juiste primer kiest. Voor aluminium deuren heb je een andere primer nodig dan voor een houten deur.

Nadat de primer is opgedroogd, moet je de deur opnieuw licht schuren en ontstoffen. Je kunt de deur vervolgens gaan verven. Gebruik hiervoor een lakroller en de juiste verf. Voor binnendeuren is acrylverf het meest geschikt en voor buitendeuren wordt alkydverf geadviseerd.

Professionele schilder inschakelen

Als je gegarandeerd wilt zijn van kwaliteit, zekerheid en advies kun je een schilder inschakelen. Om kosten te besparen kun je het schilderwerk zelf voorbereiden. Verwijder bijvoorbeeld alvast de oude verflaag en probeer de deur alvast te herstellen. Zo bespaar je arbeidskosten. Ook het combineren van schilderwerk kan voordelig zijn. Sommige schilders geven kortingen op grotere projecten waardoor je relatief goedkoper uit bent als je meerdere klussen combineert.

Voor het inschakelen van een ervaren schilder in jouw buurt kun je gebruik maken van de MyGo matchmaker. Als je liever belt kun je ons bereiken op 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!