Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.
OMSCHRIJVING
Als schoonmaker maak je ruimtes en objecten schoon. Dit kan op diverse plaatsen en overal waar dat nodig is. De plekken kunnen enorm variëren, evenals welke objecten worden gekuist: van kantorengebouwen tot vliegtuigen of laboratoria, en van kostbare kunstobjecten tot koffieapparaten of toiletten. Veel schoonmakers werken bij mensen thuis, andere bij bedrijven of organisaties. In het eerste geval is het werk vaak individualistisch en het laatste geval vaker in teamverband. Dit is meestal ook het geval, wanneer de schoonmaker - soms ook interieurverzorger genoemd - bij een schoonmaakbedrijf werkzaam is. Er zijn ook vaklieden die in de buitenlucht werken, zoals bij het schoonmaken van straten, bushokjes of metrostations. Zij zijn veelal in dienst bij een gemeente.
WERKZAAMHEDEN
De werkzaamheden van een schoonmaker bestaan doorgaans uit poetsen, vegen, stoffen, stofzuigen en dweilen. Andere bijkomende taken zijn bijvoorbeeld toiletpapier vervangen, het legen van prullenbakken of het aanvullen van voorraden. De exacte taken hangen natuurlijk sterk af van de werkplek: in een restaurant moeten de tafels en stoelen worden gereinigd, in een bejaardentehuis zullen de kamers van de bewoners moeten worden gekuist en op een vakantiepark worden de bungalows schoongemaakt.
Bij het reinigen van machines in fabrieken zijn bovendien hele andere vaardigheden vereist dan bij de reguliere schoonmaak van een kantoor met werkplekken en computerapparatuur. Vaklieden in deze sector hebben over het algemeen weinig bevoegdheden, en voeren de taken uit die ze krijgen toegewezen. Doordat de ruimtes en objecten na verloop van tijd weer vuil worden, komende de werkzaamheden telkens op periodieke momenten terug. Schoonmakers dienen verstand te hebben van reinigingsmiddelen, weten hoe ze moeten omgaan met schadelijke middelen en hoe een bepaald oppervlak het beste kan worden schoongemaakt.
OPLEIDING
Wie schoonmaker wil worden hoeft hiervoor niet perse een opleiding te volgen. Veel werkgevers stellen het wel verplicht om intern een cursus te volgen, zodat men weet hoe met bepaalde (schoonmaak)spullen om te gaan. Tijdens zo’n cursus worden er ook instructies gegeven over wat er schoongemaakt moet worden. Schoonmakers zijn altijd en overal nodig, omdat er nu eenmaal veel plaatsen zijn die na gebruik moeten worden gereinigd. Als doorgroeimogelijkheid is er bij veel schoonmaakbedrijven de mogelijkheid om meer verantwoordelijkheden te verkrijgen, bijvoorbeeld door leidinggevende te worden van de schoonmaakploeg.
WIST JE DAT?
… er minder mannelijke dan vrouwelijke schoonmakers zijn?
Hoewel de meeste mensen het schoonmakersvak als een typische vrouwenbaan beschouwen, zijn er best veel mannen werkzaam in deze branche. Van de kwartmiljoen schoonmakers in Nederland is twintig procent man. Onderzoek heeft uitgewezen dat er tussen mannelijke en vrouwelijke schoonmakers weinig verschillen zijn in de kwaliteit van hun werk.
… er ieder jaar een verkiezing wordt gehouden voor ‘Schoonmaker van het Jaar’?
De Golden Service Awards vormen ieder jaar het uithangbord voor de gehele schoonmaakbranche. Voor bedrijven is dit event een mooie kans om de naam van hun organisatie én hun werknemers, die zich iedere dag inzetten voor een schone omgeving, in de spotlight te zetten. De prijzen werden in 2002 voor het eerst uitgereikt, met als doel de erkenning, uitlichting en beloning van opmerkelijke prestaties binnen de schoonmaakbranche. De ‘schoonmaaktoppers’ worden genomineerd door hun collega’s of opdrachtgevers. Een onafhankelijke jury beoordeelt alle inzendingen op basis van vooraf opgestelde criteria.
… het gemiddelde salaris 1875 euro euro bedraagt?
Een schoonmaker verdient gemiddeld 1875 euro bruto per maand op fulltime-basis. Het salaris begint bij 1250 euro, en stijgt, afhankelijk van de verantwoordelijkheden, de zwaarte en de ervaring naar maximaal 2500 euro per maand. ZZP’ers hebben over het algemeen een variabel inkomen. Specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van graffiti-verwijdering of klinisch schoonmaakwerk, vragen meestal meer geld voor hun werkzaamheden.
…er is een groot tekort is aan schoonmaaklieden?
Veel bedrijven kampen met een chronisch tekort aan schoonmakers. Deze trend speelde al vóór het begin van de coronapandemie, maar het probleem wordt steeds nijpender. Covid-19 heeft vervolgens veel schoonmaakpersoneel naar de callcenters van de GGD getrokken voor een baan die beter betaalt. Bovendien sloten de grenzen, waardoor er geen arbeidsmigranten bijkwamen. Meer uren werken zou een oplossing kunnen zijn, maar omdat werknemers het schoonmaken als bijbaan doen, verliezen zij dan vaak hun recht op huurtoeslag.
MYGO MATCHMAKER
Heef u een schoonmaker nodig? Via de MyGo Matchmaker komt u heel gemakkelijk in contact met een beschikbaar bedrijf bij u in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor u klaar.