Terug naar diensten
Dakpannen coaten

Dakpannen coaten

De dakpannen coaten is een van de manieren om de levensduur van je dakpannen te verlengen.

Andere manieren om je dak weer in topconditie te krijgen zijn:

Voor het uitvoeren van een van deze werkzaamheden kun je het beste terecht bij een dakdekker. Met de Matchmaker van MyGo helpt je met het vinden van een geschikte dakdekker uit jouw regio. Neem direct contact op met de dakdekker of bel 085 106 1600 en onze klantenservice helpt je met de zoektocht naar een geschikte specialist(e).

Inhoudsopgave

Dakpannen coaten kosten

De kosten van het coaten van je dakpannen zullen onder anderen afhangen van de staat van je dak. Ook de grootte van je dak zijn van grote invloed op het totale kostenplaatje.

Gemiddeld kost het coaten van je dakpannen zo’n 10 tot 20 euro per vierkante meter. Meestal kan het ook verstandig zijn om je dakpannen eerst te laten reinigen. Als er vuil onder de coating zit is er namelijk veel minder effect. Het reinigen van je dakpannen kost gemiddeld 5 tot 15 euro per vierkante meter.

Dit houdt in dat je voor een gemiddeld dak (60m2) ongeveer 600 tot 1.200 euro kwijt bent voor het coaten van je dakpannen. Als het dak ook gereinigd moet worden zal er 300 tot 900 euro extra worden gerekend.

Het vervangen van de dakpannen kost bij eenzelfde dak al gauw 3.000 tot 3.500 euro.

Voor zowel het coaten als het vervangen van je dakpannen kun je terecht bij de dakdekkers van MyGo. Gebruik de Matchmaker om direct in contact te komen met een geschikte dakdekker bij jou in de regio, of bel naar 085 106 1600 voor ons service center.

Hoe werkt dakpannen coaten?

Bij het coaten van de dakpannen wordt er een beschermende laag over de dakpannen gespoten. De laag beschermd de dakpannen tegen vuil en weersomstandigheden. Bovendien bevat de coating ook een verflaagje, waardoor de dakpannen er weer als nieuw uit komen te zien.

Omdat coating aanbrengen dus een vrij oppervlakkige behandeling is, moeten de dakpannen dus ook vaak worden gereinigd. Anders wordt alleen de bovenlaag van de dakpannen immers aangepakt, terwijl ook onder de dakpannen vuil kan komen.

Wat is het verschil tussen dakpannen coaten en impregneren?

Dakpannen coaten en dakpannen impregneren wordt vaak gezien als hetzelfde. De twee klussen komen ook erg dicht bij elkaar in de buurt. Zo wordt er bij beide werkzaamheden een beschermende laag aangebracht op de dakpannen. Het grote verschil is dat bij het coaten van de dakpannen ook een verflaag wordt aangebracht om de uitstraling van de dakpannen aan te pakken. Bij impregneren wordt het uiterlijk van de dakpannen in tact gelaten.

Dakpannen laten coaten, waarom?

Gemiddeld gaan kwalitatieve dakpannen in Nederland een halve eeuw mee. Maar in die 50 jaar zullen zelfs de sterkste dakpannen geleidelijk verslijten. Door de voortdurende blootstelling aan uv-straling, regen en vorst zal de bovenlaag van veel dakpannen beschadigen. Dit maakt dat de dakpannen er verweerd en dof uit gaan zien. Dit maakt niet alleen je dak minder mooi van kleur maar bevordert ook mosgroei en vervuiling.

Met het reinigen en daarna coaten van je dakpannen kun je de levensduur van de dakpannen nog een aantal jaar verlengen. Hoe lang je de levensduur hiermee verlengt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het weer.

Voordelen van dakpannen coaten

Het dakpannen coaten kent een aantal voordelen:

  • Het dak ziet er weer bijna als nieuw uit
  • Aanhechting van algen en mossen wordt verminderd
  • De dakpannen zijn langer bestand tegen verwering
  • Coating verlengt de levensduur van je dakbedekking
  • Coating is goedkoper dan het dak vervangen

Voor het coaten van je dakpannen staan de dakdekkers van MyGo graag voor je klaar. Laat je adviseren door een dakdekker bij jou in de buurt. Met de Matchmaker kom je eenvoudig in contact met lokale dakdekkers. Voor hulp met het kiezen van een dakdekker bel je onze klantenservice op 085 106 1600.

Nadelen van dakpannen coaten

Als je het coaten van je dakpannen overweegt is de kans vrij groot dat je ook overweegt om je dakbedekking geheel te vervangen. Zeker als je dakpannen aan het einde van hun levensduur lijken te komen moet een vervanging van het dak zeker mee worden genomen in de overweging. Een vervanging is immers wel duurder, maar zorgt ervoor dat je dak niet alleen nieuw lijkt, maar ook echt nieuw is. Bij deze keuze kan je een aantal dingen mee nemen. Bij coating spreek je namelijk over een ‘oppervlakkige behandeling’. Dit wil zeggen dat je alleen de problemen aan het oppervlak aan pakt. Dit heeft een aantal nadelen:

  • Problemen in de constructie en ondergrond blijven ongemoeid
  • Na een aantal jaar moet het dak wederom worden aangepakt
  • Het coaten van oude dakpannen is geen duurzame oplossing

Er zijn dus situaties waarin je eerder het hele dak zou moeten laten vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een wat ouder huis dat je net hebt gekocht. Als je van plan bent nog lang in de betreffende woning te blijven is het vervangen van je dakpannen een verstandige keuze. Nadat je dit hebt laten doen ben je immers gemiddeld weer 50 jaar lang verzekerd van een goed dak. Bij coating stel je het probleem alleen uit in plaats van het écht op te lossen.

De afweging in het kort

Bij de keuze of je de dakpannen wilt coaten of niet zijn er dus een hoop factoren die je mee kunt nemen in de overweging. Daarom vatten wij alles hier nog een keer samen.

Het coaten van de dakpannen verlengt de levensduur van je bestaande dakpannen met een aantal jaar. Bovendien zien de dakpannen er weer mooi en nieuw uit. Nog een voordeel is dat coating gemiddeld ruim de helft goedkoper is dan het vervangen van de dakpannen.

De nadelen zijn dat de dakpannen coaten slechts een tijdelijke oplossing is voor het probleem. Bovendien is oude dakpannen coaten geen duurzame oplossing, en pak je alleen problemen aan de oppervlakte echt aan. Uiteindelijk zal de dakbedekking dus alsnog moeten worden vervangen.

Het coaten van de dakpannen is dus de beste oplossing wanneer je nog maar een paar jaar in het huis wilt blijven wonen. Het kan ook een goede keuze zijn als je nu niet het budget beschikbaar wilt stellen om de dakbedekking volledig te vervangen. Wil je nog lang in hetzelfde huis blijven, en heb je de mogelijkheid om de dakbedekking helemaal te vervangen? Dan is dat de duurzamere en op de lange termijn goedkopere keuze.

Voor het inschakelen van een goede dakdekker kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Vind direct professionele dakdekkers bij jou in de buurt en plan online of telefonisch een afspraak in. Onze klantenservice helpt je ook graag met het vinden van een geschikte specialist(e), bel dan naar 085 106 1600.