Direct hulp
Terug naar diensten

Lekkage dak opsporen

Wanneer je een eigen huis bezit is het mogelijk dat je te maken krijgt met een daklekkage. De meeste mensen in Nederland hebben een plat dak met bitumen of EPDM dakbedekking. Daarnaast zie je ook heel veel hellende daken met dakpannen. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken van verschillende daklekkages, hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen en wat het kost om een daklekkage op te laten sporen.

Heb je nu te maken met een daklekkage en wil je het liefste zo snel mogelijk in contact komen met een dakspecialist? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een geschikte dakdekker bij jou in de buurt. Hij kan vervolgens de lekkage voor je opsporen en verhelpen. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor er een lekkage aan je dak kan ontstaan. Allereerst is dit afhankelijk van het soort dak dat je hebt. In de regel hebben de meeste mensen te maken met een plat- of een hellend dak met dakpannen. Lekkages komen over het algemeen vaker voor bij platte daken, maar door de toename van het aantal flinke stormen de afgelopen jaren zie je dat lekkages ook steeds vaker voorkomen bij pannendaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken bij een plat –of een pannendak:

Plat dak:

 • De wisselende weersomstandigheden; door regen, vorst en hitte daalt de kwaliteit van het materiaal waardoor er beschadigingen kunnen optreden.
 • Een verstopping van de dakgoot; wanneer het water niet weg kan stromen via de normale afvoer, zal het zijn weg zoeken door kleine scheuren en gaten die daardoor groter worden.
 • Beschadigd lood; het lood kan o.a. beschadigd raken door uitdroging waardoor er water door de scheuren kan lopen.

Heb je een lekkage aan een plat dak? Klik dan hier voor meer informatie. 

Pannendak:

 • Een flinke storm waarbij dakpannen van het dak afwaaien
 • Een kapotte dakgoot
 • Poreuze of beschadigde dakpannen
 • Algen- en mosgroei
 • Beschadigingen aan het lood bij een dakkapel of bij de schoorsteen

Heb je een lekkage aan een pannendak? Klik dan hier voor meer informatie. 

Hoe kun je een daklekkage voorkomen?

Je kunt een daklekkage niet altijd voorkomen, aangezien het weer een van de belangrijkste oorzaken is. Daar heb je helaas geen controle over. Maar je kunt wel je dak zo goed mogelijk onderhouden waardoor je overige oorzaken zoveel mogelijk kunt beperken. Denk hierbij aan zaken als:

 • Regelmatig je dak laten reinigen en coaten, hierdoor zorg je ervoor dat er zo min mogelijk vuil op het dak ligt. Bladeren en ander vuil kunnen namelijk scheuren en gaten veroorzaken. Met het coaten zorg je ervoor dat het dak een extra beschermingslaag krijgt waardoor deze o.a. meer waterbestendig is.
 • De dakgoot en hemelwaterafvoer goed schoonhouden.
 • Het dak regelmatig controleren op beschadigingen als scheuren en gaten. Wanneer je deze ziet, kun je het beste zo snel mogelijk handen om verdere problemen te voorkomen.

Wat kost het laten opsporen van een daklekkage?

De prijs voor het laten opsporen van een daklekkage is afhankelijk van het type dak dat je hebt en de tijd die nodig is om het lek op te sporen. In de regel kost het opsporen van een daklekkage gemiddeld zo’n €300 - €500 incl. btw, arbeidsloon en een uitgebreide rapportage. Doordat een waterlekkage onder de brandverzekering valt, heb je vaak recht op een vergoeding vanuit de verzekering. In de regel geldt dat hoe zichtbaarder het lek is, hoe minder kans je hebt op een vergoeding. Vind hier meer informatie over de kosten bij het repareren van een plat dak en bij een pannendak. 

MyGo helpt je graag bij het vinden van een geschikte vakman

Wil je graag een dakspecialist inschakelen om de lekkage voor je op te sporen en/of te verhelpen? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig een geschikte dakdekker bij jou in de buurt vinden. Je kunt één of meerdere offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten voor jouw klus. Vervolgens kies je de dakdekker die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.