Een lekkage in een plat dak opsporen kan je het beste zo snel mogelijk doen. Wanneer je dit niet doet, kan het water gemakkelijk de woning binnendringen en meer schade aanrichten dan nodig is. In dit artikel vind je meer informatie over de eventuele oorzaken van het lek, manieren om het lek op te sporen en de kosten daarvan.
Heb je het liefste zo snel mogelijk contact met een dakdekker, zodat hij kan helpen bij het opsporen van jouw daklekkage? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de buurt vinden. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 106 1600.
Wat kost het opsporen en repareren van een daklekkage?
Het opsporen van een daklekkage kost gemiddeld zo’n 300 tot 500 euro incl. btw, arbeidsloon en een uitgebreide rapportage. De prijs is daarbij afhankelijk van de tijd die het kost om het lek te vinden. Een grondige inspectie duurt langer en zal daardoor in de prijs ook hoger uitvallen. Doordat een waterlekkage onder de brandverzekering valt, heb je meestal recht op een vergoeding vanuit de verzekering. In de regel geldt hierbij wel dat hoe zichtbaarder het lek is, hoe minder kans je hebt op een vergoeding. De prijs voor het plaatsen of vervangen van bitumen dakbedekking ligt gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per m2 incl. btw en arbeidsloon.
Hoe ontstaat een daklekkage?
Een daklekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage bij een plat dak:
- De barre weersomstandigheden; dakbedekking in Nederland heeft veel te verduren met alle regen, vorst en kou. Door de omstandigheden als vorst en dooi kunnen er vrij gemakkelijk scheuren in de bedekking ontstaan, omdat dit de kwaliteit van het materiaal aantast. Ook uitdroging en hitte kan ervoor zorgen dat het materiaal uitzet en er scheuren in de naden van het dak ontstaan.
- Een verstopping van de hemelwaterafvoer; wanneer er water op het dak blijft liggen, omdat dit niet weg kan door de afvoer, zal het een andere manier uitgang zoeken. Wanneer er een klein gaatje in een van de naden zit, zal het water zich daardoorheen gaan drukken. Hierdoor wordt het gat groter en ontstaat er een lekkage.
- Het daklood dat zich op een dak bevindt kan ook uitgedroogd raken of scheuren bevatten, waardoor het water tussen het lood en de muur naar beneden zal lopen. Water zoekt namelijk altijd de makkelijkste weg naar beneden.
- Lekkage bij de buren; het kan ook zijn dat de kern van het lek zich bij de buren bevindt. Het water zal zich namelijk veelal verspreiden wanneer het een of meerdere wegen naar beneden gevonden heeft.
Hoe kun je een lekkage aan een plat dak opsporen?
Een van de meest voorkomende manieren om een lekkage in een plat dak op te sporen is het uitvoeren van een rookproef. Bij deze proef wordt er rook onder druk een ruimte ingeperst. Vervolgens zoekt de rook een uitweg door één of meerdere kieren en gaten waar het lek zich zou kunnen bevinden. Een andere manier om het lek op te sporen is via een vochtmeting (hygrometrie). Aan de hand van de meting kun je zien waar zich het meeste vocht bevindt. Meestal is dat de plek waar het lek zich bevindt.
MyGo helpt graag bij het vinden van een geschikte vakman
Wil je graag de hulp inschakelen van een erkende dakdekker bij jou in de buurt? Maak dan eens gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende dakspecialisten uit jouw buurt. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken door één of meerdere offertes aan te vragen. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 106 1600.